Guvernul îşi menţine decizia de a lua înapoi banii de la primăriile PDL

Guvernul Ponta îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, după decizia CCR de joi, el explicând că jumătate dintre primării nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene.
Romania TV
25 mai 2012, 12:14
Guvernul îşi menţine decizia de a lua înapoi banii de la primăriile PDL

Primul-ministru Victor Ponta a afirmat vineri că decizia Curţii Constituţionale permite Executivului să ia banii de la primăriile fără arierate sau de la cele care nu au nevoie de bani pentru derularea unor proiecte cofinanţate de către Uniunea Europeană.

Ponta a spus că mass-media nu a prezentat foarte clar decizia Curţii Constituţionale de joi arătând că judecătorii Curţii au declarat drept constituţionale dispoziţiile OUG 15/2012, Guvernul primind interdicţie doar să ia banii de la administraţiile locale cu datorii şi de la cele care au nevoie de bani pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene.

Ponta s-a declarat totuşi nemulţumit şi de această interdicţie. El a arătat că textul ordonanţei emise de guvernul său conţine, în esenţă, aceleaşi prevederi cu OUG 223/2008 „când guvernul Boc a luat bani, dar de la alte administraţii locale”.

Acest act normativ a fost atacat de trei ori la Curtea Constituţională. „Toate deciziile au fost la fel: Curtea Constituţională a respins excepţiile de neconstituţionalitate. În cazul guvernului Ponta, Curtea Constituţională nu mai este la fel de consecventă: ne spune că e constituţională, dar putem lua doar anumiţi bani”, a remarcat Ponta.

Primul ministru a precizat că, din cele 1567 de administraţii locale care au primit bani de la guvernul Ungureanu, 810 nu au nici datorii şi nici nu au nevoie de cofinanţări pentru proiecte pe fonduri europene.

„La acestea le putem lua banii înapoi rămânând să explice PDL şi UDMR de ce s-au dat bani la primării fără arierate şi fără proiecte europene (…) Din fericire Curtea Constituţională, aşa neprietenoasă cum este cu noul Guvern, ne lasă să le luăm banii acestor primării”, a declarat Ponta.

Cât despre primăriile cu arierate, Ponta a spus că doar 20% dintre bani au reprezentat plata pentru datoriile neachitate, restul fiind bani pentru campanie. Potrivit estimările Ministerului de Finanţe, doar 215 milioane de lei vor rămâne în bugetele primăriilor.

Curtea Constituţională a decis, joi, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.

Prin această ordonanţă, noul Executivu a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului, în maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Se dau 30.000 de lei pe lângă salariu! Cine poate primi banii
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!