„Nu există alternativă”, a declarat Petro Poroșenko la postul de televiziune France I-tele, cu puțin timp înainte de a se întâlni la Paris cu omologul său francez, Francois Hollande.
Rusia livrează „noi trupe, tancuri, încărcături și combustibil pentru aceste tancuri în scopul de a antrena o escaladare” a conflictului, a acuzat Petro Poroșenko.
Din moment ce „nu se pune problema recurgerii la forță” împotriva Rusiei, nu rămân decât „sancțiunile pentru ca ea să accepte să-și retragă trupele”, a afirmat președintele ucrainean.
Moscova neagă orice prezență a trupelor sale pe teritoriul ucrainean.
Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, estimase luni că „nu sunt îndeplinite” în prezent condițiile pentru a lua în considerare o ridicare a sancțiunilor europene împotriva Rusiei, dar a menționat că UE ar trebui să se gândească la niște „deschideri” în această problemă.
La sfârșitul lunii mai, omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, pledase de asemenea pentru o ridicare „graduală” a sancțiunilor în cazul în care se înregistrează progrese în privința punerii în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk.
Mai mult sau mai puțin deschis, unele țări ca Italia sau Ungaria și-au exprimat scepticismul cu privire la prelungirea sancțiunilor.
Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit marți, cu șase luni, sancțiunile economice dure adoptate împotriva Rusiei în vara lui 2014 pentru presupusa sa implicare în conflictul ucrainean, au declarat surse diplomatice europene, citate de AFP și Reuters.
În următoarele zile ar urma să fie luată decizia oficială la nivel de miniștri de prelungire până la 31 ianuarie 2017 a acestor sancțiuni care expiră la sfârșitul lunii iulie.