Brexit: Ce se întâmplă dacă britanicii vor vota pentru ieşirea din UE. Ce ar putea obţine de la Bruxelles

Voturile pentru ieşirea din UE ar putea fi o manevră excelentă pentru negocieri: ele ar obliga UE să se reformeze în fine, potrivit CourrierInternational.com, care citează publicaţia britanică Sunday Times.
Filip Stan
22 iun. 2016, 05:55
Brexit: Ce se întâmplă dacă britanicii vor vota pentru ieşirea din UE. Ce ar putea obţine de la Bruxelles

Danemarca şi-a obţinut scutirile de la unele plăţi către UE după ce a respins tratatul de la Maastricht, iar Suedia — dreptul de a nu se alătura zonei euro. De fiecare dată, anumite ţări se lăsau intimidate, dar în final Bruxelles-ul accepta să negocieze. „De ce nu ar proceda şi Londra la fel?”, se întreabă Sunday Times în ultima sa ediţie înaintea referendumului din 23 iunie.

Când un stat membru arată că nu se mai lasă împins spre măsuri de austeritate, UE este gata să negocieze, constată acelaşi ziar britanic.

După un vot în favoarea Brexit, UE va fi deci desigur mai înclinată să satisfacă cererile UE, presupune jurnalul. Începând prin a acorda o urgenţă veritabilă stopării imigraţiei sosite din alte ţări europene — şi nu restricţionarea condiţionată pe care David Cameron a obţinut-o în cursul negocierilor în februarie. Jurnaliştii britanici amintesc că David Cameron acceptase „‘fără luptă cererea Angelei Merkel de a avea un drept de veto faţă de o încetinire temporară a imigraţiei’. Or, după un vot pentru Brexit, UE va trebui să se arate mai receptivă. Pentru Uniune, ‘acest tip de încetinire nu va fi decât un preţ modest plătit pentru a ne păstra la bordul navei'”, presupune ziarul britanic, scrie Agerpres.

Apoi, chiar un vot pentru Brexit nu-l va obliga pe Cameron să înceapă imediat procedura pentru ieşirea din UE, prevăzută prin art. 50 al tratatului asupra UE: „Dacă votul pentru ieşirea din UE învinge, premierul nu va invoca obligatoriu procesul de separare. Dacă noi votăm ‘Out’ joi, iar apoi amânăm aplicarea articolului 50, mai putem rămâne în cadrul Pieţei comune încă mulţi ani”, conform acestuia.

Potrivit aceluiaşi ziar, Brexit este ocazia pentru a determina UE să se reformeze pentru binele său: „‘Acest referendum va fi poate cea mai bună ocazie pentru a stopa proiectul european de centralizare. Acesta este un drum care nu este nici în interesul nostru, nici în cel al Europei. ‘Votaţi pentru Brexit!’ nu înseamnă să-ţi respingi prietenii, ci să pledezi pentru reforme reale'”, susţin jurnaliştii de la Sunday Times.

Campanie pentru a rămâne în UE

Puncte de reper din Marea Britanie au fost iluminate marți seară în culorile drapelului național Union Jack, alături de proiecțiile mesajului „Vote Remain” (Votați pentru a rămâne), în timp ce campania pentru referendumul de joi asupra menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană a intrat în ziua finală, relatează Reuters.

Votarea va configura viitorul Europei şi sondajele au indicat că opinia publică britanică este atât de divizată încât rezultatul este prea strâns pentru a fi prezis.
   
Printre cele mai importante puncte de reper iluminate s-au numărat muzeul de artă modernă Tate Modern Gallery din Londra, Castelul din Edinburgh şi zona comercială Bull Ring din Birmingham.
   
Iluminarea a fost organizată de „Britain Stronger in Europe” (O Mare Britanie mai puternică în Europa), campania oficială „Remain”, notează Reuters.

Scurt Istoric al relaţiei dintre Marea Britanie şi Comunitatea Europeană

9 august 1961: prima candidatură pentru aderare a Marii Britanii la Comunitatea Economică Europeană (CEE), predecesoarea UE, depusă de premierul conservator Harold Macmillan.

14 ianuarie 1963: primul veto al generalului de Gaulle faţă de intrarea Regatului Unit în CEE. El îi va opune şi un al doilea veto în 27 noiembrie 1967.

1 ianuarie 1973: Regatul Unit intră în CEE, în acelaşi timp cu Irlanda şi Danemarca.

5 iunie 1975: în cursul unui referendum asupra apartenenţei ţării lor la CEE, britanicii votează ‘DA’ în procent de 67 %.

30 noiembrie 1979: premierul conservator Margaret Thatcher cere o reducere a participării britanice la bugetul european, cunoscută sub faimoasa expresie ‘I want my money back’ (Îmi vreau banii înapoi), ceea ce şi obţine în 1984.

20 septembrie 1988: discursul de la Bruges în care Margaret Thatcher se opune oricărei evoluţii federale a construcţiei europene.

7 februarie 1992: semnarea tratatului de la Maastricht, al doilea act fundamental al construcţiei europene după Tratatul de la Roma în 1957. Regatul Unit beneficiază de o clauză de scutire („opt-out”) care îi permite să nu se alăture monedei unice.

23 iulie 1993: premierul conservator John Major obţine cu greu din partea Parlamentului ratificarea tratatului de la Maastricht după ce ameninţase că demisionează.

20 aprilie 2004: premierul laburist Tony Blair, eurofil, îşi anunţă intenţia de a organiza un referendum asupra Constituţiei europene, care însă nu va mai avea loc în urma unui ‘NU’ rostit de francezi şi danezi faţă de textul respectiv.

23 ianuarie 2013: în cursul unui discurs, premierul conservator David Cameron promite un referendum asupra apartenenţei ţării sale la UE dacă Partidul Conservator câştigă alegerile legislative în 2015.

22 mai 2014: partidul eurofob şi antiimigraţie UKIP câştigă 26 % din voturi în alegerile europene, obţinând 24 de locuri în Parlamentul European.

7 mai 2015: conservatorii câştigă alegerile cu o mică majoritate absolută. Legea care prevede organizarea referendumului până la sfârşitul anului 2017 este adoptată înaintea Crăciunului.

20 februarie 2016: David Cameron anunţă că referendumul va avea loc în 23 iunie 2016, după ce făcuse cunoscut în ajun un acord asupra reformelor pe care le va cere în cursul unui summit Bruxelles-ului.

15 aprilie 2016: lansarea campaniei oficiale pentru referendumul din 23 iunie.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai