„Vine sfârşitul lumii. Iar”, notează ironic LiveScience. 21 octombrie este încă un deadline, dintr-o listă lungă a presupuselor apocalipse care ameninţă lumea din ce în ce mai des.
Profetul este Harold Camping, care a prezis, iniţial, o apocalipsă pe 21 mai, iar când aceasta a întârziat la întâlnire, i-a amânat deadlineul pe 21 octombrie.
Profeţii văd lumea ca o reflecţie a propriilor vieţi, spune Lorenzo DiTommaso, profesor de religie la Universitatea Concordia din Montreal. Iar predicţiile lor sumbre îi atrag pe cei care simt că lumea nu mai are nici o şansă să fie salvată.
Sociologul Stephen Kent adaugă componenta religioasă: aproape toate apocalipsele au o influenţă creştină, crede el. Sfârşitul lumii vine să facă ordine în haos, explică şi DiTommaso, să spele lucrurile care nu ne plac din propria viaţă.
O altă posibilă explicaţie a profeţilor este aceea de propria moarte. Camping are 90 de ani şi se recuperează după un infact pe care l-a suferit în august. William Miller, care prevedea şi el apocalipse în secolul 19, era, de asemenea, terorizat de perspectiva morţii.
Profeţiile lui Camping, făcute la radio, au convins însă numeroşi oameni care şi-au părăsit slujbele şi au donat tot ce aveau pentru Family Radio. Afacerea ,,Apocalipsa” i-a adus bătrânului de 89 de ani peste 72 de milioane de dolari.