Screening gratuit pentru depistarea cancerul de piele prin campania „Un viitor fără pată” a FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediție a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".
Romania TV
23 iun. 2016, 14:16
Screening gratuit pentru depistarea cancerul de piele prin campania

Altfel, bucureștenii își pot testa gratuit alunițele în perioada 21-27 iunie în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Șincai) între orele 10,00 și 19,00.

Testările au loc într-o unitate mobilă de dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generație, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare.

Potrivit datelor oficiale, incidența melanomului este în creștere în ultimii ani din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării la solar.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.

Potrivit specialiștilor, dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 98%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia — o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sânge și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață: piele sensibilă la soare — la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare, factori genetici — prezența a numeroase alunițe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate, arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, obiceiul bronzării artificiale, la solar.

‘Un viitor fără pată!’ a fost prima campanie de comunicare și informare despre melanom în România inițiată și derulată de FABC. Campania își propune informarea publicului, în special a tinerilor, conștientizarea pericolelor cancerului de piele.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Regatul puțin cunoscut de la malurile Mării Negre. Nu multă lume îi știe povestea
Capital.ro
TAXA pe care șoferii sunt obligați să o plătească. Lovitură pentru românii până în 30 de ani
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
BEM APĂ OTRĂVITĂ! Lista localităților din România cu apă contaminată
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Mărturii înfiorătoare despre Alfred Bulai: Am vomat
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
Noul ordin de la Guvern. Legea se schimbă în toată România: Nu va exista toleranță
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Noi acuzații de hărțuire sexuală la adresa profesorului Marius Pieleanu
MediaFlux
Se PERMIT DROGURILE la volan! Prag pentru CONSUMUL de droguri, ca la ALCOOL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?