BREXIT. Radu Madgin: Moscova are azi o zi splendidă. ROMÂNIA pierde un aliat conştient de PERICOLUL RUSESC

Consultantul politic Radu Magdin consideră că premierul David Cameron regretă acum organizarea referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa cum vor regreta și cetățenii acestei țări în anii viitori decizia de a părăsi UE, și apreciază că Moscova are astăzi "o zi splendidă", întrucât, în urma acestui vot, atât Londra, cât și Bruxelles-ul ies slăbite.
Romania TV
24 iun. 2016, 09:26

"Cetățenii și-au spus cuvântul și au decis ieșirea Marii Britanii din UE. Cu siguranță, Cameron regretă acum decizia sa cu privire la convocarea referendumului, cum de altfel vor regreta și cetățenii britanici în anii următori, pe măsura înțelegerii complete a consecințelor ieșirii din UE", a declarat Magdin, vineri, pentru AGERPRES.

În opinia sa, pe termen scurt, Marea Britanie va cunoaște o perioadă de haos, pentru că vor exista presiuni de demisie la adresa premierului Cameron, nu doar din partea UKIP, ci și a unei părți a colegilor săi și a laburiștilor.

"O variantă în care parlamentarii pro-europeni în majoritatea lor, de la Londra, ar vrea să ignore rezultatul referendumului, teoretic consultativ, este puțin probabilă: la următoarele alegeri populiștii ar câștiga masiv. Indiferent dacă David Cameron mai rămâne o perioadă ca premier, va fi contestat în creștere, inclusiv la conducerea conservatorilor, de la către Boris Johnson sau Michael Gove, ambii activi în campania Leave", a mai spus analistul.El a menționat o serie de "lovituri" la adresa Londrei care au apărut deja după anunțarea rezultatului referendumului: cursul lirei sterline și "informațiile cu privire la ratingul de credit AAA acum considerat nesustenabil".

Citeşte şi BREXIT. Britanicii au votat pentru IEŞIREA din UE. Cum reacţionează Europa

Referendum în Scoţia

"Vor urma, foarte probabil, mesaje pentru un nou referendum în Scoția și va fi agitație în Irlanda de Nord. Dușmanii Regatului Unit nu îl mai vor unit, ci partajat, cu influența mult slăbită. Se vor închide mai multe uși în fața Londrei în Europa continentală pe principiul 'dacă voi nu ne vreți, nici noi nu vă vrem'. La Bruxelles acum există o tensiune între două viziuni: să tratăm dur Marea Britanie ca semnal pentru alți 'doritori' sau să facem o despărțire elegantă, dar fără compromisuri", a afirmat Magdin, citat de Agerpres.

În ceea ce privește UE, consultantul politic anticipează o reacție puternică "pro-integrare" din partea Bruxelles-ului și a statelor pro-integraționiste. Potrivit acestuia, un astfel de gest ar fi singura modalitate în care, din punct de vedere politic, UE și statele respective nu ar da dovadă de slăbiciune și ar arăta că merg și mai puternic pe calea proiectului european. "Altfel, oficialii europeni ar fi în defensivă în fața cererilor populiștilor din Olanda și Franța pentru referendumuri similare și la ei. Oricum, mesajele populiste se vor accentua în Europa. Moscova, care și finanțează o parte dintre partidele populiste sau extremiste, are azi o zi splendidă: UE și Marea Britanie ies slăbite, iar încrederea în proiectul european în sine e pusă sub îndoială", consideră Radu Magdin.

Incertitudine, cuvântul-cheie

El apreciază, însă, că în acest moment cuvântul-cheie cu privire la ce se va întâmpla după Brexit e "incertitudine".

Citeşte şi BREXIT. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

"Sunt prea multe variabile în joc, atât la Londra, cât și la Bruxelles, Berlin, Paris și în alte capitale. Incert este de exemplu când începe negocierea termenilor de plecare. Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene stabilește procedurile pentru retragerea unui stat membru din UE: statul notifică dorința de retragere din club și UE trebuie apoi să negocieze un acord de retragere. Votul de ieri nu e o notificare în sine, rămâne de văzut dacă se va face la Summitul din 28-29 iunie. Odată invocat articolul 50, urmează o perioada de doi ani în care să negocieze noile condiții de colaborare, inclusiv chestiunile-cheie legate de munca cetățenilor UE în Marea Britanie și cea privind accesul la piața comună", a adăugat Magdin, potrivit Agerpres.

Referindu-se la efectele pe care Brexitul le va avea asupra României, analistul susține că ele se vor resimți cel mai mult la nivelul comunității românești din această țară.

România pierde un aliat conştient de pericolul rusesc

Pe de altă parte, Radu Magdin crede că prin ieșirea Marii Britanii din UE România își pierde "un aliat conștient de pericolul rusesc".

"Faptul că Romania trece de pe locul 7 la locul 6 la capitolul putere de vot după ieșirea Marii Britanii nu este neapărat o bucurie. În perioada imediat următoare putem juca mai bine cartea Schengen, Polonia va avea mai mare nevoie de noi — Varșovia pierde mult din Brexit — și putem oferi și un sprijin elegant britanicilor în procesul de ieșire. De asemenea, România eurofilă se va mula bine cu noile planuri franco-germane de integrare accelerată la nivelul UE", a mai spus consultantul politic Radu Magdin.

„Cetățenii și-au spus cuvântul și au decis ieșirea Marii Britanii din UE. Cu siguranță, Cameron regretă acum decizia sa cu privire la convocarea referendumului, cum de altfel vor regreta și cetățenii britanici în anii următori, pe măsura înțelegerii complete a consecințelor ieșirii din UE”, a declarat Magdin, vineri, pentru AGERPRES.

În opinia sa, pe termen scurt, Marea Britanie va cunoaște o perioadă de haos, pentru că vor exista presiuni de demisie la adresa premierului Cameron, nu doar din partea UKIP, ci și a unei părți a colegilor săi și a laburiștilor.

„O variantă în care parlamentarii pro-europeni în majoritatea lor, de la Londra, ar vrea să ignore rezultatul referendumului, teoretic consultativ, este puțin probabilă: la următoarele alegeri populiștii ar câștiga masiv. Indiferent dacă David Cameron mai rămâne o perioadă ca premier, va fi contestat în creștere, inclusiv la conducerea conservatorilor, de la către Boris Johnson sau Michael Gove, ambii activi în campania Leave”, a mai spus analistul.El a menționat o serie de „lovituri” la adresa Londrei care au apărut deja după anunțarea rezultatului referendumului: cursul lirei sterline și „informațiile cu privire la ratingul de credit AAA acum considerat nesustenabil”.

Citeşte şi BREXIT. Britanicii au votat pentru IEŞIREA din UE. Cum reacţionează Europa

Referendum în Scoţia

„Vor urma, foarte probabil, mesaje pentru un nou referendum în Scoția și va fi agitație în Irlanda de Nord. Dușmanii Regatului Unit nu îl mai vor unit, ci partajat, cu influența mult slăbită. Se vor închide mai multe uși în fața Londrei în Europa continentală pe principiul ‘dacă voi nu ne vreți, nici noi nu vă vrem’. La Bruxelles acum există o tensiune între două viziuni: să tratăm dur Marea Britanie ca semnal pentru alți ‘doritori’ sau să facem o despărțire elegantă, dar fără compromisuri”, a afirmat Magdin, citat de Agerpres.

În ceea ce privește UE, consultantul politic anticipează o reacție puternică „pro-integrare” din partea Bruxelles-ului și a statelor pro-integraționiste. Potrivit acestuia, un astfel de gest ar fi singura modalitate în care, din punct de vedere politic, UE și statele respective nu ar da dovadă de slăbiciune și ar arăta că merg și mai puternic pe calea proiectului european. „Altfel, oficialii europeni ar fi în defensivă în fața cererilor populiștilor din Olanda și Franța pentru referendumuri similare și la ei. Oricum, mesajele populiste se vor accentua în Europa. Moscova, care și finanțează o parte dintre partidele populiste sau extremiste, are azi o zi splendidă: UE și Marea Britanie ies slăbite, iar încrederea în proiectul european în sine e pusă sub îndoială„, consideră Radu Magdin.

Incertitudine, cuvântul-cheie

El apreciază, însă, că în acest moment cuvântul-cheie cu privire la ce se va întâmpla după Brexit e „incertitudine”.

Citeşte şi BREXIT. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

„Sunt prea multe variabile în joc, atât la Londra, cât și la Bruxelles, Berlin, Paris și în alte capitale. Incert este de exemplu când începe negocierea termenilor de plecare. Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene stabilește procedurile pentru retragerea unui stat membru din UE: statul notifică dorința de retragere din club și UE trebuie apoi să negocieze un acord de retragere. Votul de ieri nu e o notificare în sine, rămâne de văzut dacă se va face la Summitul din 28-29 iunie. Odată invocat articolul 50, urmează o perioada de doi ani în care să negocieze noile condiții de colaborare, inclusiv chestiunile-cheie legate de munca cetățenilor UE în Marea Britanie și cea privind accesul la piața comună”, a adăugat Magdin, potrivit Agerpres.

Referindu-se la efectele pe care Brexitul le va avea asupra României, analistul susține că ele se vor resimți cel mai mult la nivelul comunității românești din această țară.

România pierde un aliat conştient de pericolul rusesc

Pe de altă parte, Radu Magdin crede că prin ieșirea Marii Britanii din UE România își pierde „un aliat conștient de pericolul rusesc”.

„Faptul că Romania trece de pe locul 7 la locul 6 la capitolul putere de vot după ieșirea Marii Britanii nu este neapărat o bucurie. În perioada imediat următoare putem juca mai bine cartea Schengen, Polonia va avea mai mare nevoie de noi — Varșovia pierde mult din Brexit — și putem oferi și un sprijin elegant britanicilor în procesul de ieșire. De asemenea, România eurofilă se va mula bine cu noile planuri franco-germane de integrare accelerată la nivelul UE”, a mai spus consultantul politic Radu Magdin.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai