Vasile Dîncu, despre Brexit: Nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ

Vasile Dîncu a declarat vineri că nu se aștepta la un asemenea rezultat al referendumului privind ieșirea din UE a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și speră ca Brexitul să nu fie dus până la capăt.
Filip Stan
24 iun. 2016, 13:29
Vasile Dîncu, despre Brexit: Nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ

„Nu m-am așteptat la acest rezultat. Am interpretat acest eveniment regretabil pentru UE, pentru coeziunea ei, ca fiind mai degrabă o formă nouă de negociere pe care Marea Britanie, în stilul caracteristic, o face cu UE. Sigur, am văzut evoluțiile din ultima vreme din Marea Britanie, modalitățile prin care se încerca activarea unui anumit tip de electorat, dar nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ. Respectăm ceea ce a votat poporul britanic, însă pentru UE este un eveniment important și cred că este și un eveniment care poate să relanseze cumva dezbaterea despre proiectul european”, a declarat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.

El a subliniat că vor exista efecte negative dacă se va produce această ieșire a Marii Britanii din UE, însă a precizat că speră ca, până la urmă, ‘să nu se ajungă cu adevărat la Brexit’.

„Sigur că vor exista și efecte negative dacă se va produce acest Brexit; eu încă mai sper că după această consultare populară, în celelalte etape în care se va discuta despre acest proiect în Marea Britanie, se va ajunge la o soluție rațională și nu se va ajunge până la urmă cu adevărat la un Brexit, la pierderea unei țări din proiectul european. Dar dacă se va produce aceasta, trebuie să învățăm ceva din asta. În primul rând, trebuie să învățăm să vedem ce cer națiunile față de proiectul european, pentru că națiunile își lasă o parte din drepturile de suveranitate la Bruxelles, trebuie să vedem în ce măsură este folosit acest drept și de ce este nevoie în plus pentru a face din proiectul european un proiect mai coeziv pentru toate țările”, a spus Vasile Dîncu.

El a explicat că în Marea Britanie nu există o poziție unitară cu privire la ieșirea din UE și că, în acest fel, se poate ajunge la o soluție care să mulțumească pe toată lumea.

‘Nu există o unitate în Marea Britanie în ceea ce privește ieșirea din UE. Irlanda de Nord, Scoția au altă poziție. Într-un fel sau altul va fi o renegociere a contractului politic și în Marea Britanie. Neexistând o unitate în interiorul Marii Britanii cu privire la ieșirea din UE, se poate întâmpla să se găsească o formulă de mijloc, în care să se configureze o poziție specială pentru Marea Britanie. Cum are de altfel și în acest moment, cu privire la Schengen, la moneda euro. Ei au reușit deja să aibă un statut de excepționalitate. Combinate aceste lucruri cu acțiunile interne, cu dinamica politicii interne din Marea Britanie, combinate și cu negocierile continue care se vor face, cred că s-ar putea să nu existe în totalitate acest Brexit’, a menționat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, nereușita asumării identității europene în Marea Britanie, dar și alte eșecuri ale proiectului european, vor potența discursul autarhic, naționalist și în alte țări.

‘Europa, în acest moment, se află într-un punct de cotitură din perspectiva naționalismelor. Faptul că nu s-a reușit un proiect european cu o constituție europeană, nu s-a reușit cu adevărat construcția unei identități europene… În paranteză fie spus, în Marea Britanie, în sondaje, asumarea identității europene este doar de maximum 15%. Nereușitele acestui lucru vor potența probabil un discurs autarhic, un discurs naționalist și în alte țări. Eu cred că această tendință va putea fi depășită prin inteligență și printr-un nou tip de leadership. La acest tip de vremuri este nevoie de lideri care să explice poate mai bine națiunilor proiectele politice și cred că este nevoie de multă responsabilitate politică. Mă bucur să văd că în România nu avem un număr mare de eurosceptici și nici de extremiști. Am văzut, de asemenea, că președintele Iohannis a convocat la Cotroceni o întâlnire cu liderii partidelor politice și primele semnale pe care le avem e că a fost o întâlnire importantă pentru România, pentru că s-a văzut un consens important politic, la care au aderat și partidele, chiar dacă suntem într-un an electoral. Eu cred că și pentru România, acest eveniment poate însemna eventual chiar o repornire a motoarelor politicii’, a mai afirmat Dîncu.

Pe de altă parte, el vede în acest eveniment și părțile pozitive pe care le-a putea avea.

‘Cred că pentru România e și o șansă de a participa la această nouă dezbatere despre proiectul european. Cu siguranță că vor trebui făcute foarte multe lucruri pentru a întări acest proiect. Eu cred că proiectul european este unul major al omenirii în acest moment, dar trebuie mai bine precizat și cred că trebuie trecut la o nouă etapă după lecțiile acestui Brexit’, a completat vicepremierul.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...