Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Le Parisien, Ayrault a insistat că trebuie să aibă loc o dezbatere în rândul celor 27, în cadrul cărora cuplul franco-german a jucat întotdeauna un rol hotărâtor. El a spus că au fost transmise propuneri concrete care se referă la chestiuni de securitate, apărare, relansare a investițiilor și cetățenie. Rugat să se refere la o propunere concretă, Ayrault a răspuns: „O propunere concretă este perfectarea spațiului Schengen, prin asigurarea controlului și protecției frontierelor externe ale UE. Dacă n-o facem, unii vor dori să revină la frontierele naționale”, potrivit Agerpres.
Ayrault a subliniat că, „dacă există o dorință de a reveni la frontiere (naționale) este pentru că sunt îngrijorări și temeri” cărora Europa trebuie să le răspundă. El a mai spus că UE se confruntă cu provocarea de a oferi soluții concrete unor chestiuni precum „lupta mai eficientă împotriva terorismului și progrese în materie de securitate și apărare”.
„Trebuie să venim cu răspunsuri, să facem ca funcționarea Europei să fie mai simplă. Dar trebuie să ne gândim și ce aduce asta popoarelor europene”, a avertizat ministrul francez, care este de părere că a face o legătură între nemulțumirea față de UE și politicile economice de austeritate este o atitudine reducționistă. „Avem o monedă comună, euro, și în zona euro există reguli ale jocului care trebuie respectate, îndeosebi angajamentele: să ne asigurăm că datoria publică nu depășește un anumit nivel și că deficitele nu cresc peste 3% din PIB”, a amintit el.
Ayrault consideră că este momentul ca UE să-și „păstreze sângele rece” și să clădească o nouă relație a Uniunii cu Marea Britanie. „Nu trebuie să ne lăsăm descurajați de decizia poporului britanic. Dar e un șoc. În primul rând pentru Marea Britanie, dar și pentru Europa. Pentru Marea Britanie se întoarce o nouă pagină. Este pentru prima dată de la crearea Uniunii Europene când o țară europeană decide să plece. Este o decizie gravă, dar nu este haosul. Ne aflăm într-un cadru instituțional cu un tratat care prevede o astfel de situație. Să ne păstrăm sângele rece. Va trebui să creăm o relație nouă între Uniunea Europeană și Marea Britanie, care va deveni pentru ea (pentru UE) o țară terță. Acest lucru nu va împiedica UE să avanseze și să se reformeze”, a spus Ayrault.
În legătură cu ieșirea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar, șeful diplomației franceze a insistat că aceasta trebuie „să se facă rapid”. „Trebuie să reacționăm, fără întârziere, pentru a evita incertitudini care pot avea un impact economic, financiar și politic considerabile. Între timp, Marea Britanie continuă să fie membră a Uniunii, cu drepturile și obligațiile ei”, a comentat ministrul francez.
În opinia înaltului diplomat francez, premierul britanic David Cameron „s-a jucat cu focul” atunci când a convocat referendumul. „Dar în momentul în care are loc un vot, trebuie să-l respectăm și să mergem până la capăt”, a spus Ayrault, care a insistat totuși că 70% dintre tinerii britanici au votat pentru rămânerea în UE, ceea ce înseamnă că, „pentru tineret, Europa are viitor”.
Întrebat în legătură cu posibilitatea ca Franța să fie contagiată de Brexit, Ayrault a spus că un Frexit (ieșirea Franței din UE) este dorit de extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen. Ministrul de externe francez a atras atenția că liderul partidului eurofob și antiimigrație UKIP, Nigel Farage, de la care se inspiră Le Pen, nu are „nimic de propus poporului britanic” după referendum. „(…) aceste partide naționaliste și populiste, precum cel al lui Farage, care jubila atunci când vorbea despre Independance Day, ce le propun ei după poporului britanic? Nimic! Avem prăbușirea lirei sterline, posibila retragere a investițiilor internaționale și, din acest motiv, o slăbire a economiei, o degradare a calității vieții britanicilor. Programul lui Le Pen este identic. Franța va lupta pentru a îmbunătăți Europa, nu pentru a o abandona”, a declarat Ayrault.
Cu toate acestea, Ayrault a amintit că în Franța vor avea loc alegeri prezidențiale în 2017 și a adăugat că scrutinul va oferi „șansa unei dezbateri ample cu privire la viitorul Franței în Europa”. „Abia atunci cetățenii se vor pronunța, vor alege ceea ce-și doresc cu claritate”, a spus el.