Corina Creţu: Cu siguranţă, Uniunea celor 27 de state va continua!

Rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune Uniunea Europeană în fața unei situații fără precedent, dar țările UE vor rămâne unite și vor fi puternice după ce vor depăși această nouă provocare, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
Iulian Tudor
26 iun. 2016, 11:04
Corina Creţu: Cu siguranţă, Uniunea celor 27 de state va continua!

„Este un moment greu pentru Uniunea Europeană, la fel cum sunt convinsă că este un moment dificil și pentru o mare parte dintre cetățenii Marii Britanii. Comisia Europeană a luat notă cu regret de rezultatul referendumului, însă, evident, respectăm și acceptăm această alegere. În fața acestei provocări majore, rămânem solidari și uniți în jurul acestui proiect, cel mai important proiect politic din istoria Europei. Cu siguranță, Uniunea celor 27 de state va continua!”, și-a exprimat convingerea Corința Crețu.

„Salut inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis, de a avea o întâlnire comună cu premierul și cu toți liderii partidelor politice, cu atât mai mult cu cât împreună este necesar să ia cele mai bune decizii pentru ca românii din Marea Britanie să aibă cât mai puțin de suferit de pe urma rezultatului referendumului din 23 iunie”, scrie comisarul european în comunicatul postat pe pagina sa de internet.

În opinia sa, guvernul Marii Britanii trebuie să formalizeze rezultatul referendumului în perioada următoare, fiindcă orice întârziere va prelungi incertitudinea „și nu ne dorim acest lucru pentru cetățenii Europei”.

„Există reguli clare pentru derularea acestui proces care va dura 2 ani: va trebui să fie lansate procedurile prevăzute în articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În cazul în care nu se ajunge la niciun acord privind ieșirea Marii Britanii din comunitatea europeană în termen de 2 ani de la activarea articolului 50, aceasta părăsește UE fără niciun nou acord în derulare”, indică ea, adăugând că, pe durata acestor negocieri, Comisia Europeană va juca rolul prevăzut în tratat, iar pașii următori vor stabiliți în cadrul reuniunii de luni, 27 iunie, a Colegiului Comisarilor.

„Regret demisia colegului meu, Jonathan Hill, comisar european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital din partea Marii Britanii. Acesta rămâne în funcție până în data de 15 iulie, după care portofoliul său va fi preluat, în conformitate cu regulamentele de funcționare ale CE, de către vicepreședintele Valdis Dombrovskis”, a mai precizat Corina Crețu.

Potrivit acesteia, este extrem de important ca interesele tuturor cetățenilor de altă naționalitate care trăiesc și lucrează în Marea Britanie să fie protejate. „Iar aici mă refer, bineînțeles, și la cetățenii români. Rolul guvernelor naționale va fi crucial, acestea urmând să negocieze soarta cetățenilor lor atât în discuțiile bilaterale cu Marea Britanie, cât și în cadrul Consiliului European.

„Rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune UE în fata unei situații fără precedent, dar sunt convinsă că vom fi mai puternici după ce, împreună, vom reuși să găsim cele mai bune soluții pentru a depăși această nouă provocare”, a reiterat Corina Crețu, adăugând că „aceasta înseamnă în primul rând să înțelegem de ce s-a ajuns aici și să identificăm apoi cele mai bune modalități de a îmbunătăți proiectul european, pentru a-l aduce mai aproape de nevoile, dar și de înțelegerea cetățenilor noștri”.

Crețu a subliniat că trebuie să se vadă ce se poate face mai bine atât la nivelul leadership-ului european, cât și al celui național, al fiecărui stat membru, pentru a fi mai aproape de cetățeni și a veni în întâmpinarea nevoilor lor.

„Vocea oamenilor trebuie ascultată chiar dacă nu ne place întotdeauna ceea ce au de spus. Cred sincer că numai cu o astfel de abordare onestă putem să ne asigurăm că viziunea noastră, a politicienilor europeni sau naționali, este în acord cu nevoile reale și cu doleanțele națiunilor noastre”, a spus ea.

„Am mare încredere în continuare în proiectul Uniunii Europene și știu sigur că, în timpul mandatulului președintelui Juncker, vom face tot ceea ce este în puterea noastră nu numai pentru a depăsi această nouă provocare, dar mai ales pentru a consolida Uniunea Europeană. (…) Uniunea celor 27 de state membre va merge mai departe! Avem un trecut comun și tot împreună vom continua să răspundem provocărilor viitoare pentru a genera prosperitate și a asigura un mediu stabil și de securitate pentru cetățenii noștri”, a concluzionat comisarul european.

Citeşte şi: UE a clarificat modul în care M. Britanie poate lansa procesul oficial de negociere pentru ieşirea din blocul comunitar

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai