Inundaţiile au afectat 38 de localităţi din 11 judeţe, 50 de persoane din Bistriţa-Năsăud şi 14 din Timiş au fost evacuate, urmând ca marţi să revină la locuinţele lor, iar pompierii, poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru scoaterea apei din gospodăriile inundate, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
Comitetele pentru situaţii de urgenţă au fost activate, luni, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Maramureş, Timiş şi Suceava.
Ploile torențiale care au acaparat judeţul Bistriţa-Năsăud au făcut ravagii în mai multe localități. Au fost afectate Petriș, Lunca, Șieuț, Budacu de Sus și Budești. ISU Bistrița a mobilizat mai multe echipaje spre aceste zone.
În localitatea Petriş, din judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost evacuate preventiv 50 de persoane, iar în localitatea Vişag, din judeţul Timiş, au fost evacuate 14 persoane. Toate cele 64 de persoane sunt în afara oricărui pericol, au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar marţi vor reveni la locuinţele lor.
ISU Bistrița a mobilizat multe echipaje spre aceste zone. Deocamdată nu se știe cât de însemnate sunt pagubele.
În Timişoara, pompierii au intervenit pe nouă străzi pentru evacuarea apei din curţi şi din subsoluri, dar şi sub pasajul rutier din Calea Şagului, acolo unde apa a intrat în maşinile parcate în zonă, informează Mediafax. Pompierii au intervenit cu întreg dispozitivul pentru evacuarea apei.
Inundaţii au fost înregistrate şi în judeţul Timiş, în localitatea Liebling, acolo unde zece curţi au fost afectate de ape.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis mai multe atenţionări de inundaţii, valabile în mai multe judeţe din ţară.
A fost rupere de nori şi la Borşa, judeţul Maramureş. Ploaia care a căzut aproximativ o jumătate de oră a lăsat în urmă dezastru. În unele zone ale oraşului apa a ajuns până la geamurile caselor.
Torenţii care au curs de pe dealurile şi munţii din jur au făcut pagube însemnate.
Pompierii maramureșeni acționează pentru înlăturarea efectelor inundațiilor. Pompierii militari sunt sprijiniți în operațiunile de intervenție de către membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, cetățeni și operatori economici locali, care acționează cu autoutilaje.
„În urma furtunilor şi a inundaţiilor fenomenelor hidro-meteorologice manifestate pe timpul ultimelor 24 de ore nu s-au înregistrat victime omeneşti. Primele evaluări ale pagubelor materiale vor începe astăzi în localităţile unde situaţia a revenit la normal”, a precizat MAI.
Peste 1.400 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit pentru scoaterea apei din gospodăriile inundate.
Administraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis, în ultimele 24 de ore, 65 de avertizări sau atenţionări de fenomene meteorologice şi hidrologice periculoase.
Structurile pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate, în condiţiile în care pentru marţi şi miercuri sunt emise avertizări de ploi şi instabilitate atmosferică în aproape toată ţara. Intervenţiile vor fi monitorizate şi coordonate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI.
Judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău vor fi, până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod portocaliu de ploi.
Bucureştiul şi 31 de judeţe sunt marţi, de la ora 10.00 până la 23.00, sub avertizare cod galben. În zonele montane, precum şi în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Maramureşului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuate, ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi local 50 de litri pe metru pătrat, cu precădere în zona montană.
Codul galben se va restrânge, de marţi noapte, în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Vrancea, Galaţi, Covasna, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.
Citeşte şi: COD PORTOCALIU şi GALBEN de INUNDAŢII valabil pentru mai multe râuri din ţară