Deşi poate are o denumire ciudată, dieta cu calorii negative se bazează pe un mecanism simplu: pentru a slăbi, organismul trebuie să ardă mai multe calorii decât îi aduc alimentele. Susţinătorii ei spun că există alimente care nu îngraşă, deoarece energia pe care o conţin este mai mică decât cea necesară digerării lor.
Beneficiile dietei
Incluzând în alimentaţie fructe şi legume cu calorii negative poţi scădea în greutate sănătos, pentru că asiguri organismului necesarul de vitamine, minerale şi de fibre. Cu toate acestea, nu este recomandat să consumi doar aceste alimente. Asociază-le altora (cum sunt carnea sau lactatele) dacă vrei să ai o dietă echilibrată.
Precauţii pentru diabetici
Dieta nu este indicată diabeticilor, fiindcă ar putea face hipoglicemie dacă nu-şi consumă raţia de glucide (precum cele din cartofi şi din cereale).
Cei cu probleme digestive vor găsi dieta neplăcută, deoarece conţinutul de fibre din fructe şi din legume le va produce balonare şi diaree.
Ce alimente conțin carolii negative
Alimentele cu un indice glicemic și cu un conțin mare de fibre fac parte din categoria celor care calorii negative. Așadar, adaugă în dieta ta mai multe fructe, legume și ierburi proaspete, deoarece acestea stimulează metabolismul și producția de enzime care au rolul de a stimula corpul să-și folosească depozitele de grăsimi.
Alimente „minune”
Fructe: pepene galben, ananas, lămâie, mere, portocale, grepfrut, căpşuni, zmeură, afine
Legume: broccoli, varză, conopidă, sparanghel, ardei, castraveţi, morcovi, andive, usturoi
Condimente și ierburi: scorțișoară, usturoi, chilli, coriandru, semințe de in, cuișoare, ghimbir, ceapă și pătrunjel.
Iată un exemplu în acest sens: 100 g broccoli conţin 25 kcal, iar procesarea digestivă a alimentului (mestecare, digestie, metabolizare, eliminare) consumă 80 kcal.
Model de meniu pentru o zi
Mic dejun: un ou fiert, o felie de pâine şi un pahar cu suc de grepfrut sau 100 g de brânză proaspătă, un castravete de mărime medie, o felie de pâine şi un pahar cu suc de portocale.
Gustare: un morcov, un măr sau o felie de pepene galben.
Prânz: O supă de legume (o ceapă, un morcov, trei frunze de varză, un sfert de rădăcină de ţelină mică, o mână de mazăre), 1-2 felii de pâine şi, la alegere, o jumătate de piept de pui la grătar, cu patru foi de salată verde ori trei bucheţele de conopidă fiartă (cu ulei de măsline, sare şi piper) cu o pulpă de pui la cuptor. La desert, un fruct din listă.
Gustare: Un bucheţel de broccoli fiert sau un fruct, la alegere.
Cină: 200 g peşte alb la grătar, o felie de pâine, o salată din doi castraveţi, un ardei şi un morcov; fructe proaspete sau o salată de fructe dintr-un măr, o portocală, o mână de afine, o felie de pepene galben.
Cireșele prezintă o serie de beneficii care le recomandă pentru pierdere în greutate, fiind sărace în calorii și bogate în fibre dietetice. Iată cum să slăbeşti cu dieta cu cireşe 4 kg în 10 zile!