Kover Lazslo a fost întrebat, duminică, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comentează situaţia legată de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi cum vede evoluţia relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
„Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare şi au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor – n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi, şi Nyiro, şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa scriitorului din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. În primul moment am plâns, apoi am râs, niciodată n-am participat la o astfel de comedie absurbă, mai ales involuntar”, a declarat Kover.
Referitor la cooperare, Kover a declarat: „Situaţia actuală este aşa cum o vedem. Putem să observăm o serie de reacţii isterice, paranoide şi comice din partea noului Guvern român, dar hai să nu comentez mai mult pe această temă pentru că toată lumea a văzut ce s-a întâmplat în ultimele zile”.
„Eu zic că atâta vreme cât România este un stat de drept există posibilitatea de reînhumare a lui Nyiro, reînhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, când o să procurăm toate actele necesare, pe care de fapt le avem şi acum, dar ei le contestă, iar pe 20 iunie instanţa de contencios administrativ va decide cât de gravă este eroarea pe care nu am comis-o noi şi care nu poate avea efecte negative asupra noastră şi cum poate fi eliminată”, a adăugat el.
Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.
Peste 200 de persoane s-au adunat, duminică, în Grădina Preoţilor din Odorheiu, unde are loc o slujbă ecumenică de pomenire a scriitorului, oficiată de preoţii bisericilor istorice din localitate, aceasta urmând să se încheie în jurul orei 16.00.
Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, că reînhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita.
„Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu”, a spus Molnar Miklos.
Duminică dimineaţă, primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente (UDMR), afirma că regretă că „politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a lui Nyiro Jozsef”, precizând că adeverinţa de înmormântare eliberată de Primărie îndeplineşte toate condiţiile legale.
„Regret că politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a scriitorului Nyiro Jozsef, tensionând actul de pioşenie reclamat de funeraliile în sine. Adeverinţa solicitată şi eliberată vineri de către Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc îndeplineşte toate condiţiile de legalitate, astfel neexistând niciun impediment de natură a împiedica desfăşurarea înmormântării. Primarul din Odorheiu Secuiesc îşi asumă toată răspunderea pentru eliberarea în condiţii de deplină legalitate a adeverinţei pentru înhumare”, afirma primarul Bunta Levente într-un comunicat de presă.
Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.
MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.