Ansamblu de locuinţe din perioada neolitică, reprodus în Apuseni în primul Muzeu Viu din România

Peste 30 de voluntari din țară și străinătate au demarat construcția Sectorului Neolitic din cadrul Muzeului Viu de la Tecșești, un sat izolat și depopulat din Munții Apuseni, ce va reproduce un ansamblu de locuințe cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de stuf, la sfârșitul taberei urmând să fie organizată o nedeie.
Filip Stan
29 iun. 2016, 17:13
Ansamblu de locuinţe din perioada neolitică, reprodus în Apuseni în primul Muzeu Viu din România

Sectorul Neolitic este un proiect de arheologie și arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în baza unei comparații cu dovezile arheologice reale, se menționează într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Materialele folosite la construcție sunt împletitură din ramuri de alun pentru ziduri, pereți din lut, trestie și rogoz pentru acoperișuri.

„Ne propunem să coagulăm un nucleu de voluntari instruiți, care să acumuleze și să facă cunoscute mai departe cunoștințe despre arhitectura organică, meșteșuguri și obiceiuri din cultura românească”, a declarat, potrivit sursei citate, Ionuț Onea, președintele Asociației Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON, care a inițiat proiectul Muzeului Viu de la Tecșești.

La sfârșitul taberei, între 30 iunie și 3 iulie, Groove ON organizează o nedeie pentru sărbătorirea realizărilor de la Muzeul Viu de la Tecșești, evenimentul fiind o adaptare a tradiționalelor adunări festive cu muzică, târg și ateliere de meșteșuguri.

Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect independent, care se susține din donațiile publicului pasionat de păstrarea și promovarea tradițiilor românești. 

Scopul proiectului La Origini este de a clădi un muzeu viu al satului, care să conțină sectoare ce reprezintă diverse perioade istorice, în care vizitatorii pot experimenta cum trăiau și cum se gospodăreau oamenii din perioada neolitică, dacică și medievală.

Publicul va avea acces la o istorie aplicată și va afla informații despre vechile civilizații, cine sunt strămoșii noștri și care sunt legendele transmise până astăzi. Experiența traiului în Tecșești îi va învăța, de asemenea, pe locuitorii muzeului viu să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii — sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu.

În satul Tecșești, comuna Întregalde, trăiesc în jur de 14 bătrâni, în condițiile în care în 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Trecerea NU mai e liberă. Românii obligați să prezinte actele din mai 2025. Se declară și banii cash
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiuri bizare de Paște. Unde se fură din cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
1.000 lei, mărire la pensie. Șeful Casei de Pensii, anunț oficial înainte de Paște: Pot să vă asigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se merge la biserică în Noaptea de Înviere și ce semnifică Lumina Sfântă?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul