Ponta a precizat, într-o conferinţă de presă, că a cerut ca la Inspectoratul de Stat în Construcţii să i se propună un om care a mai lucrat în sistem, Grăjdan îndeplinind această condiţie. „Ghinion cu acest domn. A fost o alegere foarte proastă. Eu plătesc politic pentru asta şi am cerut noii conduceri a ISC să verifice legalitatea oricărui act emis de domnul Grăjdan”, a spus premierul.
El a spus că nu poate da vina pe cel care l-a propus pe fostul şef de la ISC, deoarece el şi-a asumat această propunere ca prim-ministru şi preşedinte PSD. „Ştiu cine mi l-a propus, dar eu sunt cel care răspunde pentru numiri. Sunt şeful partidului şi trebuie să răspund şi când fac numiri proaste”, a declarat Victor Ponta.
Întrebat cine a fost cel care l-a sugerat pe Grăjdan, Ponta nu a răspuns. „101% nu mi l-a propus Adrian Năstase„, a precizat totuşi Ponta.
Pe 24 mai, prim-ministrul Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe Constantin Grăjdan, pe care l-a numit în urmă cu câteva zile inspector-general la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Decizia a survenit la o zi după ce ISC a cerut retragerea ca parte civilă în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care este inculpat Adrian Năstase.
„În această dimineaţă, primul-ministru Victor Ponta a luat decizia demiterii şefului Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, domnul Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Începând de astăzi, domnul Balaban-Grăjdan nu va mai activa în această funcţie. Decizia a fost luată din cauza comportamentului şefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe Primul Ministru, deşi instituţia pe care o conduce se află în subordinea Primului Ministru. În scurt timp, va fi asumată o nouă numire la conducerea acestui Inspectorat”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
ISC a depus, marţi, la dosarul „Trofeul calităţii” un document semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituţia nu se constituie parte civilă în această cauză.
În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calităţii în Construcţii”, în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu. Totodată, ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.
La termenul de miercuri al procesului, Completul de cinci judecători al instanţei supreme a ridicat din oficiu problema amânării judecării cauzei pe motiv că audierea inculpaţilor în faza recursului trebuie făcută în prezenţa tuturor acestora, miercuri constatându-se lipsa Dianei Gasparovici şi a Irinei Jianu.
În acest context, instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 30 mai.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.