După o serie de decizii favorabile la Tribunalul București și la Curtea de Apel București, ANPC primește a patra decizie de respingere a unei acțiuni pe eliminarea clauzelor abuzive, cu efecte erga omnes – asupra tuturor contractelor.
ANPC a început procesul cu Credit Europe Ipotecar IFN în mai 2015, după ce a primit 8 reclamații de la clienții instituției financiare nebancare.
Instituția a cerut instanței să elimine clauzele pe care le consideră abuzive din contractele de credit ipotecar în franci elvețieni, prevederi care dădeau dreptul creditorului să revizuiască dobânda la alegere și să perceapă mai multe comisioane, potrivit profit.ro.
„Creditorul va avea dreptul fără a fi însă obligat în nici un fel, să revizuiască nivelul dobânzii, după primul an de la prima utilizare a Creditului, în funcție de indicele de referință LIBOR 6M + 3,5% p.a.”, se arată într-unul dintre articolele contestate de ANPC.
ANPC mai contestă și un comision de acordare de 2% din valoarea creditului, care în cazul unui client ajunge la aproape 3.000 de franci, un comision de administrare lunar de 0,15%, precum și o dobândă penalizatoare de 10% peste dobânda curentă a creditului.
Tribunalul a respins în tot acțiunea și a anulat procesul verbal de contravenție. Totodată, instanța a decis că Autoritatea nu are calitate procesuală să pe capătul de cerere prin care a solicitat rambursarea sumelor încasate fără temei de către creditor. ANPC trebuie să plătească și cheltuieli de judecată de peste 27.000 de lei celor de la Credit Europe, care au fost reprezentați de avocații de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, una dintre societățile preferate de către băncile locale.
Darea în plată inundă instanțele. Credit Europe, Bancpost și Raiffeisen au cele mai multe dosare de judecată
Autoritatea poate întoarce decizia Tribunalului în apel la Curtea de Apel București. Acolo ANPC a pierdut deja definitiv, în luna mai, unul dintre litigiile cu Credit Europe Bank IFN, care viza eliminarea unui comision de restructurare a creditelor.
Tribunalul a dat câștig ANPC într-un alt dosar, de această dată cu Credit Europe Bank (locul 16 în topul băncilor locale), și a eliminat comisionul de administrare și pe cel de management al riscului din toate contractele băncii, dar și un comision pentru prestarea de servicii la cererea clientului, calculat la soldul creditului, introdus de bancă cu ocazia OUG 50/2010.
La Curtea de Apel ANPC a câștigat definitiv trei procese colective, două cu OTP Bank și unul cu Banca Românească.
Pe fond a mai câștigat un proces cu Alpha Bank și Volksbank (Banca Transilvania, după preluare), și a pierdut câte unul cu Bancpost și OTP Bank, în care denunța mai multe posibile clauze abuzive din contractele de credit ipotecar încheiate de cele două bănci înainte de 2010.
Citeşte şi Tribunalul Bucureşti a decis îngheţarea cursului pentru un CREDIT în franci elveţieni la 2,1 lei