Fostul baron liberal Relu Fenechiu este acuzat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ca a primit spagi uriase de la firma Siveco. Cum s-a asigurat Fenechiu ca banii platiti de Siveco ajungeau la o firma administrata de familia sa. Este vorba despre firma Tehnorom SRL, infiintata in anul 2004 de Relu Fenechiu si fratele sau Lucian.
In anul 2009, Fenechiu s-a restras din calitatea de asociat al firmei. Desi fratele sau Lucian a preluat in acte administrarea firmei, era de notorietate ca in spatele afacerilor banoase in care se afla Tehnorom era tot fostul baron liberal. In noul dosar de coruptie deschis de DNA Ploiesti, Fenechiu este acuzat ca a luat spaga de la Siveco, pentru a facilita acestei societati incheierea unor contracte cu statul, iar firma Tehnorom este mentionata ca fiind una dintre societatile prin intermediul careia fostul baron PNL isi incasa tainul.
De altfel, traseul spagilor a fost conceput dupa cum urmeaza. Firma Siveco platea banii catre firma Profile Business Consulting, administrata de Alina Haila, iar aceasta la randul sau vira o parte din sumele primite catre firma Tehnorom. Reamintim ca, Alina Haila factura catre Tehnorom niste servicii fictive. Practic, firma Profile Business Consulting oferea „consultanta” firmei Siveco, ceea ce este o aberatie. In anul 2010, cand firmele respective au intrat in cardasie, firma Alinei Haila avea cativa angajati, iar Siveco era deja recunoscuta pe plan national. Exista documente care arata traseul banilor de la firma Siveco catre cele doua firme controlate de Fenechiu, dupa cum s-a vazut, una prin intermediul Alinei Haila, iar cealalta prin intermediul fratelui sau Lucian, relatează bzi.ro.
Citeşte şi: Relu Fenechiu şi Ion Krech, fost director în MJ, au fost arestaţi preventiv 30 de zile
Din aceste documente, reiese in mod clar ca totul a fost premeditat. Astfel, contractul prin care Siveco se angaja sa plateasca bani catre Profile Business Consulting a fost semnat la data de 5.03.2010, iar contractul prin care Alina Haila se obliga sa vireze bani catre Tehnorom a fost parafat a doua zi, pe 6 martie 2010. Ambele contracte se refereau la servicii fictive. Practic, firma Alinei Haila nu presta nimic pentru Siveco, iar la randul sau, Tehnorom nu presta niciun fel de servicii pentru Profile Busines Consulting. Astfel, dupa cum s-a mai precizat, pe 5.03.2010, SC Siveco Romania SA, reprezentata de Irina Socol, a incheiat cu SC Profile Business Consulting SRL, reprezentata de Alina Haila, un contract de prestari servicii. Obiectul contractului, asa cum este descris in documentul semnat de cele doua parti, il constituia „prestarea de catre executant (Profile Business Consulting SRL) a serviciilor de consultanta, analiza, proiectare si asigurarea calitatii in domeniul sistemelor informatice pe baza comenzilor scrise transmise de beneficiar (Siveco Romania SA)”.
Caracatita spagilor
A doua zi, pe 6.03.2010, intre Profile Business Consulting si Tehnorom SRL a fost incheiat un contract de prestari servicii avand acelasi obiect, adica „prestarea de catre executant (de aceasta data Tehnorom) a serviciilor de consultanta, analiza, proiectare si asigurarea calitatii in domeniul sistemelor informatice pe baza comenzilor scrise transmise de beneficiar (Profile Business Consulting SRL)”. Intr-o editie anterioara, am aratat ca Siveco „a comandat” servicii de „consultanta” de la firma administrata de Haila inca din ziua in care au incheiat contractul.
Dupa aceea, comenzile au urmat cu o frecventa sustinuta. Comenzile erau primite saptamanal sau in unele cazuri mai rare dupa maxim doua saptamani. La o zi dupa ce Siveco solicita „servicii” de la Profile Business Consulting, firma Alinei Haila le comanda catre Tehnorom. Precizam ca, din partea Profile Business Consulting, documentele erau semnate de Alina Haila, iar in numele Tehnorom semna numai Lucian Fenechiu. Documentele se intocmeau cu o asemenea viteza, probabil din cauza faptului ca Fenechiu se grabea sa-si incaseze banii. Si in acest context, trebuie precizat ca firma Siveco respecta intelegerea, adica platea banii cu aceeasi repeziciune. Si, la o zi, maxim doua dupa ce Siveco platea bani catre Profile Business Consulting SRL, Alina Haila transfera fonduri catre Tehnorom.
De exemplu, la data de 1.04.2010, Profile Business Consulting SRL a efectuat trei viramente catre Tehnorom, unul in valoare de 40.000 lei, la ora 11:06, un altul tot in valoare de 40.000 lei, dupa doua minute si inca unul in valoare de 18.933 lei la, ora 11:10. Mai trebuie precizat ca, Alina Haila comanda catre Tehnorom „serviciile” pe care i le solicita Siveco. Aceste comenzi erau formulate intr-un mod alambicat, tocmai pentru a masca faptul ca de fapt banii erau platiti degeaba si, dupa cum s-a mai precizat, firmele lui Fenechiu nu prestau nimic pentru acesti bani.
In realitate, Siveco nu avea nevoie de firmele lui Fenechiu
Partile implicate au mascat ilegalitatile printr-o pretinsa colaborare in vederea implementarii la Ministerul Educatiei a programului Sistemul Educational Informatizat (SEI). Este vorba despre platorma on-line a Ministerului Educatiei. In ziua semnarii contractului, Siveco a si transmis o prima comanda catre firma lui Fenechiu, iar serviciile au fost receptionate dupa 10 zile. Chipurile, firma Profile Business Consulting ar fi realizat pentru Siveco o serie de servicii de „monitorizare si evaluare incidente pentru 56 de lectii realizate in proiectul SEI destinat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovari”. Cu aceleasi cuvinte este formulata si comanda pe care Haila a dat-o firmei administrate de Lucian Fenechiu.
De asemenea, conform unor facturi care au ajuns in posesia jurnalistilor cotidianului BUNå ZIUA IASI, pentru ca Fenechiu sa-si incaseze banii, Tehnorm masca incasarea spagii facturand catre firma Alinei Haila unele „servicii IT”. Dar aceste „servicii IT” vizau tot o asa-zisa colaborare in vederea implementarii proiectului SEI pentru Ministerul Educatiei.
De exemplu, la data de 15.03.2010, SC Tehnorom SRL a facturat catre Profile Business Consulting SRL „servicii IT conform contractului nr.95 din 6.03.2010 si a comenzii prestari nr. 2 din 5.03.2010 si a procesului verbal de receptie din 13.03.2010”. Valoarea acestei facturi a fost de 40.656 euro cu TVA, adica 197.807 lei. Exemplele pot continua.
De asemenea, in acest dosar procurorii au obtinut arestarea preventiva a lui Fenechiu, desi acesta este incarcerat la Penitenciarul Vaslui, unde ispaseste pedeapsa de 5 ani primita in dosarul Transformatorul. In noul dosar deschis pe numele sau, Fenechiu ar putea primi si pana la 10 ani de inchisoare. Asta deoarece acesta este acuzat de trafic de influenta in forma continuata.