De asemenea, acesta a acceptat si pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare sub supraveghere. Aceasta supraveghere va fi realizata de Serviciul de Probatiune, pentru urmatorii doi ani. Pentru a fi valabil acest acord de recunoastere a vinovatiei incheiat intre Cojocaru si DNA, era nevoie de parafa judecatorilor de la Tribunal. Acestia din urma i-au stabilit si o sanctiune destul de inedita: sa munceasca timp de 30 de zile la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca sau la Biblioteca Judeteana Gh. Asachi, scrie bzi.ro.
„În temeiul art.85 alin.2 lit.b Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, obliga inculpatul sa presteze o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Iasi sau la Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi Iasi, pe o perioada de 30 zile, potrivit programului ce va fi stabilit cu acordul consilierului de probatiune si în conditiile art. 57 cu referire la art. 52 din Legea nr. 253/2013. În temeiul art.88 alin. 1 Cod penal, atrage atentia inculpatului asupra revocarii amânarii aplicarii executarii pedepsei în caz de nerespectare cu rea-credinta a masurilor de supraveghere”, se arata in hotararea judecatorilor ieseni.
In dosarul in care Constantin Cojocaru a fost pus sub acuzare au fost trimise deja in judecata zece persoane. Lista este deschisa de Ioan Amariei, seful Ocolului Silvic Harlau, acuzat de comiterea urmatoarelor infractiuni: luare de mita, abuz inserviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual. Primarul Constantin Cernescu este acuzat de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual. Florin Tapusa, viceprimarul orasului Harlau, este acuzat de efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu. Victima colaterala in razboiul de combatere a coruptiei a cazut si Mihai Vatavu, soferul personal al sefului de ocol silvic. Acesta va fi judecat pentru instigare la abuz in serviciu.