Cioloş: Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, dar după alegeri ar trebui să intre în linie dreaptă

Regionalizarea nu va fi decisă de Guvern în acest mandat, până la sfârşitul anului, dar este important să fie relansată dezbaterea în acest caz, pentru ca după alegerile parlamentare să se poată intra în linie dreaptă, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la deschiderea Forumului Administraţiei Publice Locale, de la Palatul Parlamentului.
Filip Stan
04 iul. 2016, 09:33
Cioloş: Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, dar după alegeri ar trebui să intre în linie dreaptă

„Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârşitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă şi să relansăm această dezbatere în aşa fel încât după alegerile parlamentare să putem intra în linie dreaptă — în funcţie sigur de obiectivele pe care şi le va asuma şi viitorul Guvern — cu această temă. Dar este o temă la care în anii următori va trebui să găsim un răspuns, pentru că este din ce în ce mai clar că această abordare a regiunilor de dezvoltare care înseamnă de fapt o asociere a judeţelor şi unde, din păcate, eu cel puţin ce pot să observ este că în general judeţele vin cu abordarea judeţeană, încercând să obţină maximum pentru judeţul respectiv, în aceste discuţii de forme de asociere ale judeţelor pentru proiecte de dezvoltare regională, pe când noi ar trebui să avem o abordare integrată de dezvoltare a unor regiuni, o dezvoltare coerentă, pornind de la realităţile din teren şi nu doar de la priorităţile politice ale unui preşedinte de consiliu judeţean sau altul”, a afirmat Cioloş.

Citeşte şi:  Cioloş: În agricultură ajungem la un punct de blocaj atunci când nu avem cadastru. Trebuie să finalizăm acest proces

Potrivit premierului, această temă ar trebui pusă în dezbatere. ”Să vedem ce responsabilităţi ar trebui să îndeplinească viitoarele regiuni administrative, ce resurse financiare să aibă la dispoziţie şi cum să fie acestea alocate, care să fie instrumentele de cooperare cu autorităţile locale, cu autorităţile judeţene şi mai ales cum să facem pentru ca aceste structuri regionale să nu fie doar o adăugire a unui nou strat administrativ şi de complexitate birocratică, ci să fie într-adevăr o valoare adăugată în organizarea administrativ teritorială a ţării”, le-a spus premierul Cioloş participanţilor la Forumul Administraţiei Publice Locale, conform Agerpres.

El a arătat că Guvernul vrea să continue şi procesul de descentralizare.

„Vrem să lucrăm şi la continuarea procesului de descentralizare cu acele funcţii pentru a căror furnizare de către autorităţile publice locale se pot obţine beneficii suplimentare pentru cetăţeni. (…) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (…) lucrează la finalizarea analizei ultimelor domenii, sectoare, pe care le putem propune pentru descentralizare, cum ar fi agricultura, cultura, turismul, educaţia, tineretul şi sportul”, a spus Cioloş.

Premierul a atras însă atenţia că transferul de responsabilitate trebuie să se facă în mod coerent.

„Este însă important ca acest transfer de responsabilitate să se facă într-un mod coerent, în aşa fel încât să ne asigurăm că politicile publice care sunt decise la nivel central pot fi aplicate eficient la nivel local, să nu trecem dintr-o extremă într-alta, să nu trecem de la o centralizare excesivă cu toate deciziile şi implementările care să fie la nivel central spre o descentralizare în care să dăm autorităţilor locale (…) responsabilitatea implementării unor proiecte, dar trebuie în acelaşi timp să ne gândim să păstrăm şi pentru autorităţile centrale instrumentele pentru a ne asigura că politicile publice decise la nivel central chiar se aplică la nivel local. Altfel, ajungem la situaţii cum am văzut în aceste ultime luni şi săptămâni în domeniul sănătăţii de exemplu, unde atunci când apar crize sau apar probleme la nivel naţional practic Ministerul Sănătăţii a rămas fără aproape orice instrument de intervenţie la nivel local”, a mai afirmat Cioloş.

Cioloș: Lucrăm la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială a României

„Legat de dezvoltarea economică locală, din perspectiva noastră sunt câteva elemente cheie pe care trebuie să le avem în vedere pentru a asigura un echilibru de dezvoltare între rural și urban venind cu o viziune integrată (…) a dezvoltării în profil teritorial, dar și în profil economic, astfel încât să asigurăm pe viitor o dezvoltare atât a zonelor urbane, inclusiv ariile metropolitane, cât și a zonelor rurale, pe care să le putem trata într-un mod unitar și nu preferențial pentru unii sau pentru alții. Din acest punct de vedere lucrăm acum la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială a României, la care a început să se lucreze de câțiva ani și care a tot fost tergiversată. Suntem în măsură acum să punem pe masa de lucru a dumneavoastră și a dezbaterii această strategie de dezvoltare teritorială integrată, numită și ‘România policentrică la orizontul 2035’, pe care ne-am dori-o ca și un cadru unitar pentru dezvoltarea teritorială, pe termen lung a României, în așa fel încât să avem această abordare de dezvoltare echilibrată a teritoriului României în care să stimulăm cooperarea intercomunală, să stimulăm cooperarea între centrele urbane sau poliurbane și zonele rurale, să asigurăm legătura atât de comunicații, cât și prin infrastructură a întreg teritoriului țării și să creăm oportunități pe cât posibil echilibrate și egale pentru toate regiunile țării pentru dezvoltarea activității economice”, le-a spus premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale.

Prim-ministrul a atras atenția că este necesară o abordare integrată și vizionară asupra dezvoltării teritoriale a țării noastre.

„Observăm deja acest fenomen că investițiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care deja sunt dezvoltate și, dacă nu venim cu o abordare integrată și vizionară asupra dezvoltării teritoriale a României, riscăm ca în câțiva ani, chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună, aceasta să fie inechilibrat repartizată între diferitele regiuni ale țării”, le-a mai transmis Cioloș celor prezenți la Forumul Administrației Publice Locale.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
Playtech.ro
Cât costă să mergi cu elicopterul la festivalul Electric Castle 2024. E ultima fiță
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Raed Arafat a dat ORDINUL în România. Este obligatoriu de joi, 18 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Top 5 atracții turistice în Oslo: ce nu trebuie să ratezi
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'