Firea a menționat că, în acest moment, chiria pentru Piața Constituției achitată de organizator către municipalitate este una „modică”, fiind „cea mai mică din Europa”: 1.600 de euro pe zi. Pe de altă parte, chiria pentru Romexpo pornește de la 5.000 de euro, iar pentru Arena Națională — de la 15.000 de euro, în acest ultim caz fiind necesară și plata refacerii gazonului.
„Organizatorii ar putea spune că le e dificil să se adapteze la prețurile și costurile europene și să plătească — nu circa 1.600 de euro, cât costă acum o zi de blocare a Pieței Constituției, ci peste 5.000 de euro. Vin cu o soluție constructivă, tocmai pentru a demonstra încă o dată (…) că eu sunt un primar general care sprijină concret viața culturală, sportivă și socială a Capitalei. Vom discuta cu fiecare organizator de evenimente în parte și le vom propune parteneriate — așa cum s-a mai întâmplat și în alte ocazii — astfel încât să suportăm și noi parte din această chirie — parte substanțială, nu ceva nesemnificativ„, a precizat primarul general în cadrul unei declarații de presă.
Edilul a subliniat că o astfel de contribuție nu ar reprezenta o pierdere pentru municipalitate, ci o contribuție la viața culturală Capitalei și la deblocarea orașului. De asemenea, Gabriela Firea a precizat că această propunere nu se referă la evenimentele de mai mică amploare, precum cele organizate în zona Muzeului Țăranului Român, a Muzeului Satului, în Centrul vechi sau în alte zone pietonale.
CITEŞTE ŞI Primarul general nu mai vrea străzi din centrul Capitalei blocate cu activităţi de weekend
„Nu se pune problema ca acestea să nu mai fie organizate. Eu, aseară, nu m-am referit sub nicio formă la acestea. Era vorba în special de concerte de mare amploare care blochează centrul Capitalei, atât sudul, cât și nordul Bucureștiului. Nu am făcut referire la aceste evenimente stradale care dau farmec Capitalei și trebuie să fie încurajate să se organizeze cât mai mult și cât mai des”, a precizat ea.
Firea a anunțat că a solicitat comisiei pentru avizarea evenimentelor din Capitală ca în timp foarte scurt să vină cu propuneri concrete vizând spații din Capitală care să poată fi amenajate pentru a găzdui evenimente sportive, culturale sau sociale, astfel încât să poată fi evitată zona zero.
„Din păcate, declarația mea de aseară a fost prost înțeleasă sau poate nu m-am exprimat eu foarte bine. (…) M-am întâlnit astăzi cu membrii comisiei care avizează desfășurarea evenimentelor din Capitală, am luat la cunoștință în același timp de multiplele reclamații, petiții, sesizări din partea bucureștenilor care sunt de multe ori deranjați de faptul că se organizează anumite evenimente, iar acești bucureșteni suferă din cauza traficului sufocant, a aglomerației, a faptului că parcările pentru care plătesc nu mai pot fi folosite. De asemenea, foarte mulți părinți reclamă faptul că au probleme cu copiii mici, care nu mai pot să doarmă din cauza poluării fonice”, a precizat edilul.