UPDATE Klaus Iohannis a reluat şi pe Facebook mesajul privind necesitatea unui proiect pe termen lung pentru România.
„În calitate de Președinte al României, dar și de fost primar al Sibiului, m-am bucurat să văd astăzi reprezentanți ai administrației publice centrale și locale împreună, căutând soluții pentru comunități. A venit vremea să gândim responsabil, în perspectivă și realist, nu populist și electoral. Trebuie să fim consecvenți în reforme, transparenți, să decuplăm clientela de la banul public, să eliminăm corupția și să reducem birocrația. Dumneavoastră, cetăţenii, nu aveţi doar obligații fiscale, ci și dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficiență, adică bună guvernare. România are nevoie acum de o viziune pe termen lung, care să însemne creşterea reală a nivelului de trai pentru toţi. Proiectul „România Competitivă”, lansat azi spre dezbatere, poate deveni foarte important pentru dezvoltarea economică a ţării în următorii ani. Noi suntem cei care trebuie să definim clar ce anume dorim, unde vrem să ajungem şi numai de noi depinde să atingem aceste obiective”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
„România a depăşit tranziţia, aderarea, criza economica, iar acum are nevoie de un nou model de dezvoltare economică. S-au făcut strategii, dar au rămas mai mult în sertarele guvernamentale. Avem nevoie de mai mult de o listă de măsuri economice. Avem nevoie de măsuri care pot contura o strategie şi un nou model de dezvoltare economică la care România este obligată să se gândească”, a declarat Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Consultările de la Cotroceni pe tema Brexit. Iohannis: Este nevoie de un nou proiect de țară pentru România
„Este important să gândim în perspectivă și să facem pe termen scurt ce știm că poate fi sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de o guvernare responsabilă, realistă, care să treacă dincolo de termenul scurt și latura cantitativă în favoarea termenului lung și abordărilor calitative. Aceasta înseamnă consecvență pe calea reformelor, transparență și simplificare fiscală, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public prin eliminarea corupției și reducerea birocrației”, a declarat marți Iohannis, la Palatul Parlamentului, la lansarea în dezbatere publică a documentului strategic „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.
El a precizat că un nou model de dezvoltare trebuie să înceapă cu regândirea profundă a relației dintre stat și cetățean.
„A fi cetățean nu înseamnă doar a avea obligații fiscale către stat, ci a avea și dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficiență în cheltuirea banului public, adică bună guvernare. Cred că o bună guvernare este aceea care susține performanța, stimulează producția și competitivitatea economică pentru a avea efecte certe în planul economiei reale, pentru a ridica valoarea adăugată și productivitatea”, a completat șeful statului.
Klaus Iohannis a subliniat că politicile economice trebuie gândite dincolo de alegeri.
„Este timpul să trecem dincolo de măsurile facile, fie ele fiscale sau monetare, adesea conjuncturale și cu beneficii doar temporare. De aceea sunt importante reformele reale pentru a ne consolida potențialul economic. Avem nevoie de o economie sănătoasă, care să nu stea un an în exporturi, un an în consum și altă dată în diverse alocări bugetare motivate electoral. Ca dovadă de responsabilitate trebuie să gândim politicile economice dincolo de orizontul ciclurilor electorale”, a spus șeful statului.
Președintele a arătat că România are un tablou macroeconomic bun, cu prognoze de creștere economică favorabile, de circa 4% anual, în condiții de stabilitate monetară și financiară.
„Este însă important să extindem premisele sustenabilității, pentru a avea o creștere economică sănătoasă și durabilă. Am traversat o criză economică severă, iar România încă stă confortabil, cu o datorie publică aflată sub 40% din PIB. Cu toate acestea, să nu acredităm dezvoltarea pe datorie, care poate deveni oricând nesustenabilă, și nici să neglijăm, din acest punct de vedere, povara deficitelor bugetare”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului a precizat că este esențială revigorarea investițiilor, în condițiile în care sectorul privat se găsește în plin proces de recâștigare a încrederii economice și a subliniat că la nivel guvernamental, însă, este prioritară întărirea capacității administrative în privința investițiilor publice, a căror execuție bugetară a fost, în ultimii ani, nefiresc de precară.
„Trebuie să recuperăm restanțele în materie de accesare a fondurilor europene, adică să normalizăm suportul financiar european”, a spus el.
Iohannis a subliniat că prin cota unică România este în prezent competitivă fiscal, precizând că aceasta este un avantaj important care merită păstrat nu doar pentru a spori atragerea de investiții străine, ci pentru a susține și capitalul românesc.
„Avem nevoie de politici pro-piață, care să încurajeze capitalul românesc, pentru ca întreprinzătorii români să consolideze clasa de mijloc și să devină vector de schimbare”, a declarat președintele, arătând, de asemenea, că politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de soluții concrete, care să aducă transparență și predictibilitate.
Guvernul prezintă, marţi, documentul ”România competitivă. Un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”, document care a fost elaborat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi care se doreşte o strategie de dezvoltare economică a ţării noastre pe termen mediu şi lung.
Citeşte şi: Guvernul lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare economică „România competitivă”
Elaborarea strategiei de dezvoltare a României a fost un obiectiv asumat de către guvernul lui Dacian Cioloş încă de la instalare. În programul de guvernare, Cabinetul Cioloş se angaja să realizeze „un plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având consensul întregii clase politice”.
Strategia ”România competitivă” a fost elaborată de către Guvern cu sprijinul oferit de către Academia Română şi Banca Naţională a României. Marţi, rezultatul acestei colaborări va fi supus dezbaterii publice în cadrul unui eveniment ce va avea loc, la Palatul Parlamentului, sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis.