‘Este o veste proastă pentru toată lumea’, a afirmat Camille Grand, director al Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS) din Paris. ‘În NATO, britanicii vor cântări mai puțin deoarece SUA nu se vor mai baza obligatoriu pe ei’, a spus Grand. În ochii Washingtonului, Londra a fost mai ales o pârghie valoroasă de influență americană pe lângă Uniunea Europeană pe teme prioritare pentru Alianță, a adăugat expertul francez.
Cu toate acestea, secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, s-a declarat ‘sigur’ că Londra va rămâne ‘motorul’ Alianței. Însă unul dintre predecesorii săi, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, consideră că Brexitul ‘va afecta relația strânsă care există între UE și NATO și în care Londra a fost un element-cheie’.
De asemenea, Brexitul riscă să arunce în recesiune Marea Britanie, care ar putea apoi reduce bugetul său destinat apărării. Acesta s-a ridicat la 60 de miliarde de dolari în 2015, ceea ce face din Marea Britanie unul dintre contributorii cei mai importanți la bugetul Alianței Nord-Atlantice, deja puternic afectat de o serie de măsuri de austeritate în ultimii ani. O nouă reducere a contribuției militare britanice „ar fi un element negativ pentru NATO’, afirmă la rândul său Christopher Chivvis, cercetător în cadrul grupului de reflecție american RAND Corporation. În plus, Brexitul ar fi o „lovitură dură” pentru apărarea europeană, a estimat el, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Brexit, întorsătură ULUITOARE: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană NU se va produce
Politica de securitate și apărare comună a UE va avea de suferit, potrivit acelorași experți, ca urmare a retragerii din UE a uneia dintre principalele puteri militare ale continentului european. Marea Britanie este, împreună cu Franța, singura țară europeană dotată cu capacități militare de anvergură, care posedă arma nucleară și este gata să intervină în teatre de operațiuni în străinătate.
Londra conduce operațiunea europeană antipiraterie ‘Atalanta’ în Cornul Africii, participă la acțiunile de monitorizare în Mediterana a traficului de migranți și contribuie la forța de reacție rapidă a UE (‘Battlegroup’). ‘Cel mai grav lucru în ceea ce privește Brexitul este faptul că Europa va fi divizată și, prin urmare, incapabilă să se concentreze pe chestiunile strategice”, afirmă Camille Grand.
„Este probabil că cei care doresc să scoată britanicii în afara UE cât mai curând posibil se confruntă cu cei care doresc să menajeze Marea Britanie’, a afirmat Razoux Pierre, expert la Institutul de Cercetări Strategice al Școlii Militare (IRSEM ) din Paris.
Provocarea este cu atât mai mare cu cât Europa se confruntă pe flancul său estic cu amenințări fără precedent din partea Moscovei de la sfârșitul Războiului Rece, precum și pe flancul sudic din cauza presiunilor exercitate de migrație și de jihadiști, potrivit Agerpres.
Ieșirea din blocul comunitar a Marii Britanii, ostilă oricărei integrări militare în cadrul UE, ar putea facilita relansarea apărării europene dorită de Franța și Germania. Totuși, crearea unui stat-major european și alocarea unor sume mai mari de bani pentru operațiunile UE reprezintă un câștig „marginal” față de pierderea unei mari puteri militare, a estimat Camille Grand.
În viitorul apropiat, vidul lăsat de Brexit riscă mai ales să facă jocul Rusiei, convinsă că orice slăbire a Europei nu poate decât servi intereselor sale strategice. ‘Acest lucru ar putea încuraja o atitudine mai agresivă a Rusiei față de NATO’, a estimat la rândul său Christopher Chivvis.