SUA „nu ar fi trebuit să destabilizeze Irakul”, devenit la 13 ani după intervenția americană „un bârlog pentru gruparea Statul Islamic” (SI), a declarat candidatul republican, care a mai avut și în trecut comentarii favorabile unor dictatori din Orientul Mijlociu.
Saddam Hussein „a fost un tip rău, cu adevărat rău. Însă știți ce a făcut bun? A ucis teroriști. Și a făcut-o bine„, a declarat marți seară Trump în fața susținătorilor săi la Raleigh, în Carolina de Nord (est).
„Nu li se citea drepturile. Nu li se vorbea. Erau teroriști. Se termina” cu ei, a adăugat el.
Candidatul republican, care și-a arătat la acel moment sprijinul pentru intervenția americană, dar apoi s-a opus, a deplâns faptul că Irakul a devenit un ‘Harvard al terorismului’, făcând referire la prestigioasa universitate americană.
Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a denunțat imediat aceste declarații, spunând că ele constituie un sprijin pentru fostul dictator, înlăturat de la putere în 2003 și apoi spânzurat la capătul unui proces pentru crime împotriva populației sale, în special masacrul asupra a 150 de șiiți cu două decenii în urmă.
„În această seară Trump l-a lăudat încă o dată pe Saddam Hussein ca un mare asasin de teroriști (…) În realitate, regimul lui Saddam Hussein a fost un mare susținător al terorismului”, a scris într-un comunicat un consilier al candidatei democrate, Jake Sullivan. „Complimentele necorespunzătoare ale lui Trump pentru dictatori și lecțiile bizare pe care pare a le trage din istorie arată ce comandant-șef ar fi el și cât de neadaptat ar fi funcției la care aspiră”, a adăugat el.
În octombrie anul trecut, Trump a declarat că lumea ar fi dus-o mai bine dacă Saddam Hussein și omologul său libian, Moammar Gaddafi, ar fi fost în continuare la putere.
„Uitați-vă la Libia. Uitați-vă la Irak. Înainte nu erau teroriști în Irak. Saddam Hussein îi omora imediat. Irakul a devenit acum universitatea de excelență a terorismului”, a declarat el.