Cristian Preda, atac la Iohannis: Pare mai degrabă primar de Sibiu decât preşedintele României

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat că Iohannis pare mai degrabă primar de Sibiu decât preşedintele României. Preda a explicat că limbajul de lemn al şefului statului nu ne ajută în politica externă, în relaţiile cu Uniunea Europeană.
Filip Stan
06 iul. 2016, 10:33
Cristian Preda, atac la Iohannis: Pare mai degrabă primar de Sibiu decât preşedintele României

Fost consilier prezindeţial, acum eurodeputat al PPE, Cristian Preda, a criticat dur relaţia lui Iohannis cu Partidul Popularilor Europeni, forţă politică din care fac parte lideri importanţi ai Europei ca Angela Merkel, cancelar al Germaniei, Mariano Rajoi, premier al Spaniei, dar şi şefii Uniunii Europene.

Preşedintele Iohannis evită întâlnirile PPE dintaintea consiliilor europene, deşi este invitat. Cristian Preda spune că lângă preşedinte există cineva care are o răfuieală personală cu Partidul Popularilor Europeni, însă absenţa lui Klaus Iohannis din mijlocul liderilor UE izolează România. „Nu putem să ne hrănim cu o limbă de lemn şi cu o amintire plăcută din noiembrie 2014”, spune Preda în interviul acordat, potrivit  pressone.

„La Bruxelles nu s-a dus la reuniunea PPE, unde fusese invitat şi unde se realizează, cu câteva ore înainte de Consiliul European, coordonarea cu Merkel şi cu ceilalţi şefi de guvern din familia Populară, ca şi cu oamenii politici de aceeaşi orientare aflaţi în opoziţie în ţările lor.

La întoarcerea acasă, Iohannis se vede iar cu cei pe care-i întâlnise cu o săptămână înainte, chipurile pentru a-i informa despre rezultate. Notez în treacăt că nu s-a pus nici măcar un minut problema ca deputaţii europeni să fie întrebaţi şi ei cum văd chestiunea Brexit.

Mai straniu e, însă, că nu s-a înţeles de ce dialogul cu Dragnea e mai important decât cel cu Merkel. Impresia mea e că lângă preşedinte se află cineva care are o răfuială personală cu PPE. Dar să trecem şi peste asta…

Nu se ştie ce a spus preşedintele român la Consiliul European. Nu pricep nici în ruptul capului de ce intervenţiile sale nu sunt făcute publice, după ce sunt înfăţişate celorlalţi lideri europeni.

Eu ştiu ce zice Martin Schulz, preşedintele PE, când merge la Consiliul European, dar nu ştiu ce susţine preşedintele ţării mele. Primul trimite presei intervenţiile sale în şase limbi. Iohannis nu ne oferă ceva nici măcar în română.

Conferinţele sale de presă pe teme europene par a fi desprinse din epoca Războiului Rece: limbaj de lemn, afirmaţii vagi, fără substanţă. Singurul mesaj clar a fost că David Cameron i-ar fi promis că românii nu vor fi discriminaţi.

E cam puţin. Cameron e, totuşi, premier demisionar. Peste maximum două luni, el va fi o amintire, de altfel foarte neplăcută.

Ce facem din septembrie încolo? La ce se pot aştepta, pe durata negocierilor de ieşire a Regatului Unit din UE, românii care muncesc sau studiază în acea ţară? Ce vrem să le oferim? Nu ar fi bine să le şi spunem?

Mi-ar fi plăcut, pe de altă parte, să aflu că dl. Iohannis susţine, în momentul de criză actual, consolidarea cuplului franco-german, pentru ca Uniunea să nu fie dezechilibrată în favoarea Berlinului.

Asta este o alegere politică importantă. Nu e singura variantă, dar ar trebui să dezbatem public ce alternativă există.

E de mirare că, în ultima vreme, şeful statului nu a pierdut nicio ocazie să ne spună că vrea parteneriate viguroase, inclusiv militare, cu Marea Britanie, cu Polonia şi cu Turcia, dar nu a ţinut să ne comunice mare lucru despre poziţia noastră faţă de iniţiativele comune Paris-Berlin.

E cu atât mai curios cu cât la Londra, la Varşovia şi la Ankara sunt la putere trei guverne conservatoare, fiecare fiind perceput ca problematic de multe cancelarii din UE, din motive diferite, dar importante.

Dacă Londra ne-a făcut cadou Brexit-ul, polonezii au adus din nou pe agendă fragilitatea statului de drept, în condiţiile unei majorităţi monocolore, iar preşedintele turc Recep Erdoğan, şi el membru al reţelei de partide conservatoare din Europa (sic!), e perceput tot mai mult ca un lider autoritar şi care se poate răzgândi oricând în privinţa relaţiilor cu Bruxelles.

Să ne înţelegem bine: avem nevoie de comerţ şi cu Marea Britanie, şi cu Polonia, şi cu Turcia. E bine să negociem politic, la nivel bilateral, cu fiecare din cele trei ţări. Dar de ce ar fi ele privilegiate în raport, să zicem, cu Spania sau Italia? Mister.

Se fac în curând doi ani de când l-am votat pe Iohannis, dar, din perspectiva politicii externe sau a relaţiilor în UE, el pare încă mai degrabă primar la Sibiu decât preşedinte de ţară.

Dacă şeful statului crede că va putea fi susţinut cinci ani doar pentru că ne-a scăpat de plagiatorul Ponta, se înşală. Trebuie să facă măcar un lucru bun şi-n timpul mandatului. Repet: măcar unul.

Nu putem să ne hrănim cu o limbă de lemn şi cu o amintire plăcută din noiembrie 2014″, susţine europarlamentarul Cristian Preda.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Dacia, mari lovituri pe piețele externe. Vânzările sunt de vis
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
UDMR ar putea prelua conducerea Autorității Electorale Permanente după revocarea lui Toni Greblă
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar