Potrivit liderului sindical, proiectul a fost aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la CEH, iar concedierile colective se vor aplica de la 1 octombrie. Acestea vor viza personalul angajat la termocentralele Mintia și Paroșeni, dar și la minele de cărbune din Valea Jiului, în paralel cu reducerea posturilor vacante.
„De la termocentrala Mintia ar urma să plece 452 de angajați, la termocentrala Paroșeni vor fi concediați 100 de salariați, iar de la minele din Valea Jiului vor fi disponibilizați 228 de oameni. Sindicatul ‘Muntele’ va contesta programul de restructurare pentru că el nu a fost discutat cu sindicatul reprezentativ și nu prevede acordarea de plăți compensatorii”, a afirmat liderul sindical.
El a explicat că singurul ajutor de care vor beneficia angajații ce vor fi concediați se referă la acordarea veniturilor de completare la ajutorul de șomaj pentru o perioadă de doi ani de la disponibilizare.
Vicepreședintele Sindicatului ‘Muntele’ a mai spus că administrația CEH refuză să înceapă negocierile privind un nou contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de unitate, chiar dacă sindicatul a notificat acest lucru conducerii companiei.
„Administrația refuză negocierea noului CCM, deși legea prevede obligativitatea angajatorului — cum este cazul CEH — să aibă încheiat un asemenea document. Sindicatul a făcut mai multe adrese către conducerea CEH privind negocierile pentru un nou CCM”, a arătat Iștoc. În situația în care negocierile nu vor începe până săptămâna viitoare, sindicatul va sesiza, din nou, ITM Hunedoara.
În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de salariați, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
CEH este în procedură de insolvență cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde lei către stat.