„În cazul braconajului întreprins pe teritoriul Parcului Național Pietrosul Rodnei, în locul cunoscut sub numele de Iezer, poliția s-a autosesizat imediat ce cazul a fost semnalat, polițiștii au deschis dosar penal, iar cercetarea se efectuează sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeul de Sus”, a precizat Dumitrița Rus.
Cazul de braconaj și fotografiile în care apar trei persoane au fost răspândite pe rețeaua de socializare de turiștii aflați pe Izer în momentul producerii evenimentului.
De asemenea, realizatorul emisiunii „Natură și aventură” de la TVR Cluj, jurnalistul Dan Păvăloiu, a făcut cunoscut pe blogul său și pagina de socializare cazul de braconaj petrecut în Munții Pietrosul Rodnei.
„Duminica trecută (19 iunie), în jurul orei 20 la Iezer, sub Pietrosul Rodnei a fost împușcat un exemplar de capră neagră în plin sezon de prohibiție. Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turiști stupefiați ceea ce denotă că braconierii sunt obișnuiți să-și facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiți de autorități. Turiștii, 5 fete și 4 băieți au fost avertizați de braconieri să nu cumva să facă poze, dar au reușit pe ascuns câteva instantanee. De asemenea sunt de acord să depună mărturie. De altfel, infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la stația meteo unde și-au lăsat mașinile de teren (2 Nissan și un Jeep). Cel mai probabil făptașii sunt din Borșa, Maramureș care de foarte mult timp este polul braconajului din Munții Rodnei. Vă rog ca pe viitor, dacă observați asemenea evenimente apelați 112 și cereți jandarmeria!”, a menționat Dan Păvăloiu pe blog și rețeaua de socializare.
Ulterior, realizator TVR Cluj a revenit cu răspunsul oferit de IPJ Maramureș la solicitarea sa, răspuns în care poliția confirmă că a demarat cercetările pentru fapta comisă pe teritoriul parcului.
„Am primit comunicatul Inspectoratului de Poliție Maramureș care spune așa: ‘La data de 27.06.2016 lucrătorii de poliție din cadrul SAESP al IPJ Maramureș au fost sesizați prin intermediul rețelei de socializare Facebook ca urmare a reacției societății civile cu privire la comiterea infracțiunilor: de vânătoare fără respectarea condițiilor scrise în autorizația de vânătoare, vânarea speciilor de vânat strict protejate, vânătoarea în parcuri naționale, vânarea în afara perioadei legale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă. S-a început urmărirea penală în dosarul penal nr. 1126/P/2016. Cercetările se efectuează sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeul de Sus”, menționează Dan Păvăloiu în postarea sa.
Potrivit unor surse din administrația Parcului Național Munții Rodnei, zona Maramureș, cât și ale Jandarmeriei, pe teritoriul parcului, braconajul caprei negre este practicat îndeosebi de localnici din orașul Borșa.
Citeşte şi Doi bărbaţi din Braşov au fost reţinuţi pentru braconaj