Potrivit DNA, Dunărințu este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, și fals în declarații (3 fapte).
În același dosar, au fost deferiți justiției Ion Scorobete, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, din județul Caraș-Severin, pentru complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri, în formă continuată, dar și o serie de consilieri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți — Ilie Vărzaru, Iulie Ploscaru, Nistor Păulescu-Buican, Georgian-Daniel Golici și Miluș Paraschivu, pentru complicitate la obținere ilegală de fonduri și fals intelectual.
De asemenea, Domnica Bălănescu, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripția Sanitar Veterinară Balta Isverna, județul Mehedinți, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-a obținut pe nedrept fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), în timp ce omul de afaceri Nicolae Lucian Semen, administrator al SC Trans Exfor SRL, a fost deferit justiției sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri, în formă continuată. Aceleași acuzații au fost reținute și în sarcina societății.
Potrivit DNA, în perioada 2009 — 2014, Dunărințu a formulat la APIA cereri de sprijin pe suprafață (Măsurile 2.1.4. și 2.1.1. — Plăți de agro-mediu și Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de peste 4,6 milioane lei.
De asemenea, în perioada 2011 — 2014, inculpatul a obținut, în aceeași manieră, în mod nejustificat, subvenții pe cap de animal/ovine în condițiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.
„În derularea activității infracționale, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, cea care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverințe în conținutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deținea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată. De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărințu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente, prin care s-a solicitat scăderea din exploatația primului și din Registrul Național al Exploatațiilor a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate”, spun procurorii.
Domnica Bălănescu este acuzată că a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor lui Dunărințu, deși știa că acesta din urmă nu deținea în totalitate efectivele declarate și înregistrate de către aceasta în Registrul Național al Exploatațiilor.
În acest fel, a fost cauzat Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți un prejudiciu în valoare de 9.975 lei.
„De un real ajutor inculpatului s-au dovedit și Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu-Buican Nistor și Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Județean Mehedinți, care au fost desemnați să efectueze controale pe teren și care, la rândul lor, aveau obligația să constate lipsa efectivelor de animale și să propună excluderea inculpatului Dunărințu Ionel Rafael de la plată. Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese — verbale de control în teren și au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate”, arată DNA.
Astfel, Ionel Dunărințu a fost ajutat să nu fie exclus de la plată și a obținut în mod injust suma totală de 268.814,47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul național.
„În datele de 19 august 2010, respectiv 18 septembrie 2011, inculpații Scorobete Ion, în calitate de viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, județul Caraș-Severin, și Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat și ștampilat mai multe documente (situații de lucrări, procese verbale de recepție, etc.) ce priveau lucrări de întreținere efectuate pe terenul arendat de către inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în condițiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate. Din analiza declarațiilor de avere pe anii 2011, 2013 și 2014, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a omis să declare suma de 3.760 lei și mai multe bunuri imobile pe care le deținea în proprietate”, mai arată DNA.
În cauză, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile și mobile ce aparțin inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse.
APIA și ANSVSA s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei , respectiv 3.536,45 lei.