REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ- MODEL DE CERERE. Vezi ce trebuie să completezi pentru ADMITEREA LA LICEU

REPARTIZARE COMPUTERIZATA- MODEL DE CERERE, ADMITERE LICEU 2016. Înscrierile la liceu vor avea loc în perioada 8-12 iulie 2016, iar repartizarea computerizată va fi pe 19 iulie 2016. La admiterea liceu, va conta în proporție de 75% media de la Evaluarea Națională și 25% media generală de absolvire a claselor V-VIII, ca și până acum. În școlile profesionale cu durată de 3 ani, la care elevii primesc o bursă lunară de la stat de 200 de lei și unde practica se face la companii, înscrierile încep pe 13 iunie 2016.
Roxana Gagiu
07 iul. 2016, 11:43
REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ- MODEL DE CERERE. Vezi ce trebuie să completezi pentru ADMITEREA LA LICEU

REPARTIZARE COMPUTERIZATA- MODEL DE CERERE, ADMITERE LICEU 2016. Elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru admiterea la liceu în 2016, după aflarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, au la dispoziţie Ghidul Candidatului publicat de edu.ro. Este vorba despre oferta de şcolarizare, concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale, ultimele medii de intrare de anul trecut, numărul de clase cu locuri, calendarul admiterii şi alte informaţii utile. vezi aici BROŞURĂ ADMITERE LICEU 2016

Învăţământ liceal – curs de zi

Absolvenţii clasei a VIII – a din promoţia 201 6, indiferent de vârstă, precum şi cei din promoţiile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 20 1 6 – 201 7 , se înscriu în învăţământul liceal, la cursuri de zi.

Învăţământ liceal – curs seral sau frecvenţă redusă

Absolvenţii învăţământului gimnazial din promoţiile anterioare, care împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 201 6 – 201 7 , se pot înscrie în învăţământul liceal doar la cursuri serale sau cu frecvenţă redusă, în perioada prevăzută de calendarul admiterii.

DESCARCĂ DE AICI: MODEL FIŞE DE ÎNSCRIERE LICEU 2016

Admiterea candidaţilor se va face în şedinţă publică. Oferta de locuri pentru învăţământul liceal curs seral sau frecvenţă redusă include clasele organizate pe filierele teoretică şi tehnologică

Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într – un singur judeţ. Înscrierea candidaţilor pentru admiterea în liceele din judeţul de provenienţă s e face în perioada prevăzută de grafic, la şcolile g imnaziale pe care aceştia le – au absolvit (inclusiv pentru absolvenţii din seriile anterioare).

Candidaţii din Bucureşti, care participă la admitere în alte judeţe, se înscriu la centrul special de înscri ere din judeţul în care doresc să fie admişi, în perioada prevăzută de grafic.

Candidaţii care provin din alte judeţe şi doresc să participe la admitere în Bucureşti se înscriu la centrul special de înscriere organizat la Şcoala G imnazială “Sfinţii Voievo zi” din strada Atelierului nr. 25, sector 1, Bucureşti (în apropierea Gării de Nord, Hotel Ibis), telefon 021/3127572 sau 021/3179916, email [email protected].

CALCULUL MEDIEI DE ADMITERE

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII – a, care are o pondere de 75% şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere (pentru absolvenţii din promoţiilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016).

 

Pentru absolvenţii din promoţiile de până în anul 2009 inclusiv, în media de admitere, media generală obţinută la Evaluarea Naţională se va înlocui cu media de la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv; cu media la teste naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2004 – 2007; cu media la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII – a pentru absolvenţii din promoţiile 2008 și 2009.

Pentru absolvenţii din promoţiile 2008 şi 2009, media generală la tezele cu subiect unic se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a. Nota la fiecare din tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII – a, care se ia în calculul mediei generale la tezele cu subiect unic, este media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi profesori evaluatori. Media generală la Evaluarea Naţională se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la probele incluse în Evaluarea Naţională.

Media generală la Evaluarea Naţională va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe din notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt inferioare notei cinci.

Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este inferioară notei cinci. Media general ă de absolvire a claselor a V-a– a VIII-a şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.

Excepţie fac liceele/clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor la limba maternă. Pentru aceste clase, admiterea se face în conformitate cu prevederile metodologiei. Prevederile metodologiei se aplică în mod corespunzător pentru absolvenţii învăţământului gimnazial de până în anul 2009 inclusiv, înlocuind, după caz, sintagma „Evaluarea Națională” cu sintagma „ examenul de capacitate”, pentru absolvenţii gimnaziului de până în anul 2003 inclusiv; cu sintagma „ testele naţionale”, pentru absolvenţii gimnaziului din perioada 2004 – 2007; respectiv cu sintagma „ tezele cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a” pentru absolvenții din promoțiile 2008 și 2009.

Pentru absolvenţii gimnaziului de până în 2007 inclusiv, care au susţinut de mai multe ori examenul de capacitate/testele naţionale, în calculul mediei de admitere se ia în considerare cea mai mare din mediile generale obţinute la prezentările succesive la e xamenul de capacitate/testele naţionale. Media generală menţionată anterior se calculează, chiar dacă este inferioară notei 5.

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învăţământul special şi a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi), se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.  În cazul în care doi candidaţi au medii de a dmitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media general ă la Evaluarea Naţională din clasa a VIII – a
  • media generală de absolvire a claselor a V – a – a VIII – a;
  • nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, susţinută co nform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010 , în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Pentru profilul artistic, sportiv, militar, teologic şi la specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor se face prin note. Pentru profilul artistic – arte vizuale, sportiv, precum și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:


Candidaţii declaraţi respinşi la probele de aptitudini sau care nu au fost admişi la liceele vocaţionale din lipsă de locuri, în data de 11 iulie 201 6 ridică fişele de înscriere de la secretariatele liceelor la care au susţinut probe de aptitudini, le depun la şcolile gimnaziale pe care le-au absolvit şi în perioada prevăzută de calendarul admiterii, completează opţiuni la școala gimnazială pe care au absolvit-o. Aceşti candidaţi participă la repartizarea computerizată.

PRECIZĂRI PRIVIND COMPLETAREA FIŞEI DE ÎNSCRIERE

Candidaţii completează pe fişa de înscriere, în ordinea preferinţelor, codurile opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite. Candidaţii sunt avertizaţi că pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorităţi naţionale, pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susţinut şi au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă menţionată la Art. 10 , alin. 8 din Metodologia de admitere.

VEZI ŞI> TOPUL LICEELOR din Cluj în funcţie de MEDIA DE ADMITERE. Vezi CU CE MEDIE AI ŞANSE la Colegiul Racoviţă sau la Bălcescu

În caz contrar, opţiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate. Candidaţii sunt avertizaţi că, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au susţinut şi dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul re partizării computerizate. Pe fișa de admitere a fiecărui candidat se pot afla note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obținută la limba și literatura maternă la evaluarea națională“ (una dintre ele fiind, eventual, limba maternă din care a studiat disciplinele la gimnaziu).

> Cu ocazia completării opţiunilor, părinţii şi candidaţii verifică şi corectitudinea celorlalte date înscrise în fişă de secretariatele şcolilor şi semnată de directorul şcolii. Fiecare candidat îşi poate copia în fişa – model din broşură, pentru uz propriu, lista de opţiuni, în ordinea preferinţelor exprimate.

> Completarea listei de opţiuni se va face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia vor semna fişa de înscriere.

> Elevii şi părinţii vor fi avertizaţi să completeze cu responsabilitate opţiunile şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fişă cu opţiunile exprimate, deoarece o opţiune greşită poate conduce la o repartizare nedorită.

> Candidaţii care nu au fost admişi la clasele la care se susţin probe de aptitudini, precum şi cei care au susţinut proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau de limbă modernă, indiferent dacă au promovat-o sau nu, ridică fişele de înscriere de la secretari atele liceelor la care au susţinut probe de aptitudini/probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă şi, în perioada prevăzută de calendar, îşi completează fişele de opţiuni la unitatea de învățământ de proveniență. Aceşti candidaţi participă la admiterea computerizată.

> Transmiterea fişelor de înscriere de la şcoli la centrele zonale de înscriere şi introducerea datelor de pe fişe în baza de date computerizată se va face, pe măsură ce se completează fişel e de înscriere, în perioada 8 – 12 iulie 2016 , conform planificării stabilite de Comisia de Adm itere a Municipiului Bucureşti.

> În perioada 9 – 13 iulie 201 6, conform planificării stabilite de comisia din şcoală, părinţii şi elevii vor verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator pentru fiecare elev.

> În cazul existenţei unei erori, părinţii o semnalează comisiei de înscriere, prin intermediul profesorului diriginte.

> Comisia transmite informaţia la centrul zonal de înscriere, care procedează la corectarea greşelii în baza de date computerizată şi la listarea fişei corectate din calculator.

> Fişa greşită se păstrează în centrul zonal de înscriere, în dosarul cu documente al comisiei de înscriere, iar fişa corectată se înmânează directorului, care o transmite părinţilor şi candidatului, pentru a fi semnată.

Fişele corecte sau corectate, listate din calculator, sunt semnate de profesorul diriginte, de candidat şi de părint ele/tutorele acestuia, pentru a certifica faptul că acestea sunt corecte şi acceptate şi rămân în posesia părintelui/tutorelui candidatului. În cazul în care fişa iniţială a fost corectată, un exemplar al fişei corectate, listate din calculator şi semnate de diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia va rămâne ataşat fişei iniţiale.

Vezi: TOPUL LICEELOR din Bucureşti în funcţie de MEDIA DE ADMITERE. Vezi CU CE MEDIE AI ŞANSE la Sava, Lazăr sau Şincai

De asemenea, în cadrul acestor şedinţe de verificare, fiecare candidat va controla prezenţa numelui său pe lista cuprinzând candidații din centrul respectiv, în or dinea descrescătoare a mediilor de admitere afişată la sediul unității de învățământ, conform Art. 33 din Metodologia de Admitere, precum şi corectitudinea datelor personale, a mediilor/notelor.

  • REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ ŞI AFIŞAREA REZULTATELOR

În perioada 16 – 17 iulie 2016, Centrul Naţional de Admitere verifică bazele de date transmise de Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti şi transmite acesteia eventualele nereguli semnalate, în scopul remedierii acestora. Corectarea erorilor se face până la data de 18 iulie 2016 şi se confirmă la Centrul Naţional modificările. Până la data de 19 iulie 2016 se efectuează repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor, înscrise în fişa de opţiuni. La repartizare se folosesc criteriile de departajare menţionate la Art. 5 din Metodologia de admitere.

Nu se iau în considerare:

  • opţiunile pentru licee, cursuri de zi, ale candidaţilor care nu satisfac condiţiile precizate la Art. 3
  • opţiuni le pentru licee/clase cu predare în limbile minorităţilor naţionale sau pentru clase bilingve, ale candidaţilor care nu au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau care nu au promovat proba de verificare a cunostinţelor de limbă maternă m enţionată la Art.10
  • opţiunile pentru clase bilingve ale candidaţilor care nu au promovat proba de verificare a cunostinţelor de limbă modernă, prevăzută în metodologie. 

Până pe data de 20 iulie 201 6 , Centrul de Admitere al Municipiului Bucureşti tipăreşte şi afişează în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, precum şi în centrul special de înscriere pentru absolvenţii proveniţi din alte judeţe:

  • lista candidaţilor din unitatea respectivă, admişi în licee, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu unitatea şcolară la care au fost admişi;
  • situaţia locurilor rămase libere la fiecare unitate de învăţământ liceal din Municipiul Bucureşti, după încheierea primei etape de admitere.

La încheierea primei etape a repartizării computerizate, Centrul de Admitere al Municipiului Bucureşti transmite fiecărei unităţi de învăţământ liceal de stat lista tuturor candidaţilor admişi în acea unitate, pe filiere, profiluri, specializări, domenii ale pregătirii de bază, listă care este afişată la sediul unităţii respective, cel mai târziu până la data de 20 iulie 2016.

În perioada 21 – 29 iulie 2016, absolvenţii depun, la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016 – 2017, şi care se află în una din situaţiile: au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere. Candidaţii care nu au participat la prima etapă de repartizare completează fişa de opţiuni, în perioada 20 – 25 iulie 2016. În aceeaşi perioadă, completează o nouă fişă de opţiuni candidaţii care au participat la prima etapă, dar au rămas nerepartizaţi. Completarea opţiunilor de către candidaţii care participă la a doua etapă de admitere se face la şcolile gimnaziale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 20 iulie 2016, iar susţinerea probelor se face în perioada 21 – 22 iulie 2016.

Afişarea rezultatelor finale se face în 23 iulie 2016. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 25 iulie 2016 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 20 – 26 iulie 2016. În data de 27 iulie 2016, noile baze de date se transmit la Centrul de Admitere al Municipiului Bucureşti, iar acesta le transmite către Centrul Naţional de Admitere, în aceeaşi zi.

Până la data de 2 8 iulie 201 6 se realizează a II -a etapă de repartizare computerizată. Până la data de 28 iulie 2016, Centrul de Admitere al Municipiului Bucureşti afişează în fiecare unitate de învăţământ gimnazială, precum şi în centrul special de înscriere pentru absolvenţii proveniţi din alte judeţe:

  • lista candidaţilor din unitatea respectivă, admişi în licee, în ordinea descre scătoare a mediilor de admitere, cu unitatea şcolară la care au fost admişi;
  • situaţia locurilor rămase libere la fiecare unitate de învăţământ liceal de stat din Municipiul Bucureşti, după încheierea celei de a doua etape de admitere.

Până la data de 28 iulie 2016, fiecare unitate de învăţământ liceal de stat afişează lista candidaţilor admişi în acea unitate şcolară.

În perioada 28 – 29 iulie 2016, absolvenţii depun, la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original. Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte:

a) cererea de înscriere;

b) cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

c) adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională clasa a VIII – a

d) foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale);

e) fişa medicală.

Candidaţii care, în perioada 28 – 29 iulie 2016, nu îşi depun dosarele de înscriere, sunt consideraţi retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi de comisia mai sus amintită pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale.

Până pe data de 29 iulie 2016, unităţile de învăţământ liceal transmit Comisiei de Admitere a Municipiului Bucureşti, situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii unor candidaţi repartizaţi în sesiunea de admitere.

În perioada 1 – 4 august 2016, Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată: situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de 30 de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se iau în plenul Comisiei de Admitere a Municipiului Bucureşti după inventarierea tuturor cazurilor existente la nivelul municipiului Bucureşti.

În perioada 1 – 4 august 2016, după rezolvarea situaţiilor speciale, Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti repartizează pe locurile rămase libere absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost repartizaţi, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în perioada prevăzută de prezen ta metodologie şi pe cei care, din diferite motive, nu au participat la repartizările computerizate.

De asemenea, tot în perioada 1 – 4 august 2016, Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti va analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a. Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în a nii de studiu parcurşi în România.

Criteriile de înscriere în clasa a IX – a a acestor absolvenţi sunt stabilite de Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti şi vor fi făcute publice până la data de 26 iulie 2016. În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII – a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care, din diferite motive, se adresează Comisiei de Admitere a Municipiului Bucureşti în perioada 1 – 4 august 201 6 şi solic ită ulterior un loc în clasa a IX-a, comisia de admitere repartizează candidaţii, pe locurile rămase libere la liceu.

Pentru etapa a treia de admitere, depunerea cererilor se face la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes“, din Calea Plevnei nr. 38 – 40, sector 1, Bucureşti, telefon 021/ 3149311, astfel, 1 septembrie 201 6 între orele 9.00 – 16.00 şi 2 septembrie 2016 între orele 9.00 – 12.00, iar repartizarea candidaţilor se face în data de 2 septembrie 2016, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere, în baza hotărârilor Comisiei de Admitere a Municipiului Bucureşti.

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul anului școlar 2015 – 2016, îşi vor încheia situaţia în luna august 2016 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX -a de Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti în perioada 1-2 septembrie 2016. În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională sau la examenele prevăzute la art. 4 din Metodologia de Admitere, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 1-2 septembrie 2016, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

Vezi si: Repartizarea candidaţilor pentru locurile speciale pentru romi se va face între 11 – 13 iulie

Rezultatele finale înregistrate la Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a

Situaţia statistică finală relevă că, după soluţionarea contestaţiilor, procentul mediilor mai mari sau egale cu 5 s-a majorat cu 0,10% (de la 75% la 75,10%). Astfel, după reevaluarea lucrărilor contestate, numărul candidaţilor care au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 a crescut de la 111.510 la 111.648, în vreme ce numărul candidaţilor cu medii sub 5 s-a redus de la 37.137 la 37.050 (24,9%). A crescut, de asemenea, şi numărul candidaţilor cu media generală 10, de la 241 la 253 (cei mai mulţi, în judeţul Iaşi – 26). Cele mai multe medii – 13.523 – sunt cuprinse în intervalul 8 – 8,49.

Au fost depuse 21.277 de contestaţii, număr ce reprezintă 6,92% din totalul lucrărilor susţinute (306.638). Dintre acestea, 11.935 de contestaţii au vizat lucrări la Limba şi literatura română, 392 la Limba şi literatura maternă şi 8.900 la Matematică.

Distribuţia judeţelor cu procentaje superioare în privinţa mediilor mai mari sau egale 5 arată astfel: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), Municipiul Bucureşti (87,3%), Prahova (86,1%) şi Galaţi (82,1%). Rate scăzute ale mediilor mai mari sau egale cu 5 se înregistrează în judeţele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60,2%), Caraş Severin (65%) şi Mehedinţi (64,9%).

La proba de Limba şi literatură română, 122.557 de candidaţi (82,2 %) au primit note mai mari sau egale 5, iar 1.244 de candidaţi, nota 10. La Matematică, 100.123 de candidaţi au avut note mai mari sau egale cu 5, iar lucrările a 2.604 candidaţi au fost notate cu 10.

Rata de participare a fost de 96,7%: 148.648 de candidaţi prezenţi, dintr-un total de 153.673 înscrişi. 16 elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)