Centrul de Protecţia Plantelor Bucureşti va face dezinsecţia în Capitală

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat, joi, un proiect de Hotărâre care prevede ca Centrul de Protecţie a Plantelor Bucureşti să facă tratamentele de dezinsecţie şi combatere ţânţari în parcurile şi pe spaţiile verzi administrate de Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement până la achiziţionarea serviciului de către Municipiul Bucureşti.
Iulian Tudor
07 iul. 2016, 12:23
Centrul de Protecţia Plantelor Bucureşti va face dezinsecţia în Capitală

Documentul votat de CGMB mai prevede că Centrul de Protecţie a Plantelor are ca obiect secundar de activitate efectuarea tratamentelor de dezinsecţie şi combatere a ţânţarilor în spaţiile administrate de ALPAB.

În Raportul de specialitate anexat proiectului de Hotărâre se arată că asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare – activitatea de dezinsecţie este obligatorie, ţinând cont de faptul că prin această activitate sunt combătuţi ţânţarii, vectori cu influenţă asupra stării de sănătate a populaţiei.

„Aceşti vectori sunt responsabili de transmiterea unor boli grave şi epidemii cum sunt meningo-encefalita prin virus West Nile şi malaria”, se arată în document.

Specialiştii mai arată în raportul de specialitate că pentru a asigura continuitatea serviciului, încă din septembrie 2010 s-a derulat procedura de achiziţie publică în vederea încheierii unui contract în baza căruia se elaborau documentele pentru delegarea serviciului de salubrizare în Municipiul Bucureşti (inclusiv activităţile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie), scrie news.ro.

Aceştia amintesc că în baza acestei proceduri s-a încheiat un contract în data de 27.07.2011 conform căruia urma să se elaboreze mai multe documente: caietele de sarcini pentru organizarea licitaţiei în vederea delegării serviciului public de salubrizare şi de igienizare, precum şi contractele-cadru aferente, studiile de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare şi igienizare, criteriile de selecţie minime pentru delegarea acestor servicii, dar şi Strategia privind accelerarea şi dezvoltarea serviciilor publice din Municipiul Bucureşti.

„În data de 11.07.2014 a intrat în vigoare Legea 99/2014 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 – republicată în 8.09.2014, cu modificări majore privind organizarea serviciului de salubrizare în Municipiul Bucureşti, respectiv, se prevede procedură separată pentru achiziţia serviciului public de salubrizare – activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare. În aceste condiţii, a fost necesară refacerea documentaţiei şi derularea unei noi proceduri de achiziţie în vederea încheierii unui contract de Consultanţă pentru elaborarea documentaţiilor necesare în vederea delegării gestiunii serviciului public de salubrizare în Municipiul Bucureşti. Pentru organizarea unui serviciu public de salubrizare este necesară existenţa unei Strategii de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare”, se arată în raportul de specialitate.

Personalul de specialitate menţionează că Strategia a fost aprobată în 12 februarie 2015, dar anterior, începând din anul 2014, a fost pe ordinea de zi pe parcursul a 14 şedinţe ale CGMB. După aprobarea strategiei au mai fost aprobate în GCMB: studiul de oportunitate pentru fundamentarea oportunităţii delegării prin concesiune a activităţii, caietul de sarcini pentru delegarea gestiunii şi criteriile de selecţie minime. Din cauza faptului că OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune a fost abrogată, hotărârile CGMB privind aprobarea criteriilor de selecţie şi a contractului de delegare a gestiunii serviciului trebuie refăcute în conformitate cu noua legislaţie în domeniul achiziţiilor publice.

„Precizăm că nu sunt întrunite condiţiile pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare. (…) Procedura de atribuire organizată de Primăria Municipiului Bucureşti în baza HCGMB nr. 34/29.02.2016 este în curs de desfăşurare, fără a se putea aprecia data la care se poate finaliza şi nici data la care contractul de prestări servicii va intra în efectivitate”, se mai arattă în raportul de specialitate.

Directorul Centrului pentru Protecţia Plantelor, Dan Grigore, a declarat că centrul are autorizatie pentru prestaţie tratamente fitosanitare în parcuri. El a spus că nu este foarte mare diferenţă între tratamentul pentru combaterea ţânţarilor şi tratamentele pe care le face centrul.

„Această activitate estimăm că se va termina în 20-22 septembrie. Avem capacitate, avem planuri de intervenţie făcute”, a spus Dan Grigore.

Activitatea Centrului pentru Protecţia Plantelor va fi supravegheată de o comisie interministerială, formată din reprezentanţi ai Mininsterului Mediului şi Sănătăţii şi din Direcţia pentru Sănătate Publică Bucureşti. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dezvăluit că, pentru combaterea ţânţarilor din Bucureşti au fost cheltuiţi anual, peste patru milioane de euro, anunţând de săptămâna trecută că urmează ca Centrul de Protecţia Plantelor din subordinea PMB, împreună cu RADET, Apa Nova şi RATB să achiziţioneze substanţele iar întreaga operaţiune ar putea costa 200 de mii de euro, de 20 de ori mai puţin.

Gabriela Firea consideră că externalizarea operaţiunilor de combatere a ţânţarilor a fost una păguboasă, cheltuindu-se anual peste patru milioane de euro pentru un contract care s-a prelungit în mai multe mandate ale primarilor.

„Era un contract de 4 milioane de euro, iar prin propunerea pe care am făcut-o, Centrul de Protecţia Plantelor din subordinea Primăriei Generale a Capitalei precum şi RADET, RATB şi Apa Nova au fost de acord ca, fiecare în parte, împreună cu acest Centru de Protecţia Plantelor să achiziţioneze substanţa, au la dispoziţie şi maşini şi aparatură, se ajută între ele, iar operaţiunea de «desţânţărizare» nu va costa mai mult de 200 de mii de euro. Iar primăria plătea patru milioane de euro” a spus Gabriela Firea, invitată la Antena 3. Campania de combatere a ţânţarilor din capitală a fost întârziată din cauza faptului că licitaţia a fost contestată.

Primarul General spunae că se vor face un audit al achiziţiilor publice şi unul financiar, iar astfel vor fi identificate contractele care sunt păguboase pentru municipalitate.

Citeşte şi Bugetul Capitalei a fost rectificat: 7,3 milioane de euro merg către RATB

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'