Ce se întâmplă dacă nu tratezi cariile. Medic stomatolog: În cavitatea bucală trăiesc mii de bacterii

Neglijarea igienei orale zilnice, dar și acțiunea unor agenți organici pot fi factorii cauzatori ai unor astfel de carii. Microflora din cavitatea bucală favorizează apariția cariilor superficiale prin distrugerea smalțului la suprafața coroanei dintelui. Demineralizarea țesutului dentar poate provocă dureri de scurtă durată, care sunt primele indicii că a început numărătoarea inversă până la acutizarea durerilor și extinderea cariei spre nerv. Dr. Andra Custură îți explică de ce este bine să tratezi imediat cariile superficiale și să nu aștepți până ajungi la complicații.
Roxana Gagiu
08 iul. 2016, 11:52
Ce se întâmplă dacă nu tratezi cariile. Medic stomatolog: În cavitatea bucală trăiesc mii de bacterii

În stadiul incipient este caria smalțului, care se  localizează la nivelul acestuia prin pete maronii, apoi prin firicele negre, punctiforme sau cu aspect de marmură. Dintele începe să devină sensibil la dulce și la rece sau poate nu va avea nici un fel de sensibilitate ceea ce ne face să le ignorăm şi să considerăm ca totul este bine.

În etapa a doua, caria se extinde pe toată suprafața smalțului până la dentină și necesită de cele mai multe ori obturație (plomba), caz în care durerea poate să lipsească. Dentina este un țesut mai subțire decât smalțul, așadar evoluția spre nerv se face în ritm accelerat. Dacă în primul caz dintele era mai mult sensibil la dulce, acum este mai sensibil la rece. De cele mai multe ori pacienții ajung la medic când deja există dentina afectată de carie. De aceea, vizitele la medicul stomatolog sunt indicate la 6 luni.

Cel de-al treilea stadiu și cel mai avansat este  atunci când caria migrează spre pulpa dentară adică spre nerv, fiind deschisă camera pulpară sau în apropiere de aceasta. Apare sensibilitatea la cald, pe lângă cea la rece. Există totuși și cazuri în care nu există simptome, însă nu este un lucru îmbucurător: terminațiile nervoase conectate cu nervul dintelui sunt complet distruse, aşa se explică lipsa sensibilității dentare. De cele mai multe ori se aplică un tratament specializat urmat de proceduri complexe de extracție.

Cum îți dai seama dacă ai o carie superficială?

„Cavitatea bucală este un adevărat ecosistem pentru că aici trăiesc mii de bacterii, unele bune, altele mai puțin bune. Prin simplul fapt că pacientul nu are o igienă orală corectă, apar aceste carii superficiale,de la cele mai fragede vârste. Mai rău este atunci când cariile superficiale sunt interdentare și nu se văd cu ochiul liber şi nu ne putem da seama dacă avem sau nu carii. Odată ce dinții sunt afectați de carie, este necesară vizita la medicul dentist pentru curățarea zonei, aplicare de plombe dentare/obturații și administrarea unui plan de tratament și igienă pentru dintele/dinții afectați. Resturile de mâncare putrezesc între timp și generează microbi activi și factori patogeni care produc acizi cu acțiune clară de deteriorare al smalțului dentar. Oricare ar fi cazul, imediat ce avem aceste simptome trebuie să mergem la dentist, altfel riscăm apariția complicațiilor care duc la costuri mai ridicate, manopere mai dureroase şi multiple vizite la cabinetul stomatologic”, explică Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

3 indicii din care să îți dai seama că ai o carie superficială interdentară

Băuturile și alimentele prea reci pot distruge smalțul dinților și pot crește sensibilitatea dentară, inclusiv instalarea cariilor interdentare. Dacă există deja disconfort la masticație, iată încă 3 indicii ce încurajează programarea unei consultații la medicul dentist cât ai zice „carie!”

la folosirea aței dentare, aceasta se agață sau se scămoșează
se simte în gură un gust alterat şi/sau miros neplăcut
gingia sângerează şi/sau gingia este schimbată de culoare în zona respectivă

Ce se întâmplă dacă nu tratezi cariile superficiale?

De cele mai multe ori, dacă sunt identificate la timp, cariile superficiale sunt îndepărtate foarte ușor. Este nevoie doar de şlefuirea non invaziva a dintelui doar în smalţ şi aplicarea materialului de obturaţie/plomba, manopera ce poate fi făcută fără anestezie, de cele mai multe ori fiind nedureroasă.

În cazul în care caria superficială este tratată în același mod și anume superficial, sub acțiunea corozivă a acidului organic smaltul se deteriorează și caria avansează spre dentina şi apoi nervul dentar.

„Cu cât este mai puțin țesut dentar, cu atât este mai greu de pus o plombă, rezistența acesteia fiind scăzută, mai ales la masticație se poate resimţi acest lucru. Atunci când este afectat nervul și apar durerile dentare cauzate de inflamarea acestuia situaţia începe să se complice. Dacă se constată că acestă carie s-a extins până pe rădăcinile dintelui, următorul pas este extracția, pentru că în acest caz este îngreunat procesul de plombare, în mare parte din cauza salivei și din cauza lipsei posibilității de izolare şi de adeziune a materialului de plomba la ţesutul dentar aflat pe rădăcina. În ceea ce privește investiția financiară, cu cât caria este mai extinsă, cu atât lucrarea este mai amplă și generează mai multe investigații, deci şi costuri mai ridicate!”, adaugă dr. Andra Custură.

Obturația superficială presupune o singură ședință, este nedureroasă și aplicată doar la nivelul smalțului. Obturația medie poate implica și anestezie; iar în cazul în care dentina este afectată profund luaţi în calcul că distrugerea coroanei dintelui se produce într-o proporţie destul de mare iar aplicarea plombei și reconstrucția pereților dintelui este mult mai dificilă.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Singura localitate din România care are un imn propriu. Când se intonează acesta
Capital.ro
Călin Georgescu, prim-ministru! Cine va fi președintele: Mi-au zis să nu discut, că e strict-secret
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Bombă pe piața media din România. Apare un nume legendar
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste imagini
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Prima reacție a lui Gabi Bădălău, după ce CANCAN.RO a dezvăluit că se iubește cu Ema Uta: 'Am tot dreptul!'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict în justiție pentru Cristela Georgescu. Decizia Curții de Apel pentru soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Femeie de 37 de ani fură mașină din Dej și provoacă un accident spectaculos
MediaFlux
Mesaje INTERZISE pe Facebook, X, YouTube și Google! UE a ANUNȚAT SCHIMBAREA Se
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux