Într-un comunicat de presă se arată că agenda reuniunii a inclus aspecte referitoare la cooperarea NATO cu cei 25 de parteneri din acest format, în vederea identificării modalităților optime de eficientizare a participării lor la procesul de gestionare a crizelor. În cadrul discuțiilor, aliații și partenerii au reflectat, de asemenea, asupra cooperării în vederea contracarării amenințărilor actuale și viitoare din mediul de securitate.
SUMMIT NATO. Klaus Iohannis: SUA vor participa la exerciţii NATO pe teritoriul României din 2017
„În intervenția sa, ministrul român al apărării a susținut procesul de atingere a interoperabilității partenerilor ca o prioritate pentru viitoarea cooperare cu Alianța, punctând în acest sens importanța cooperării cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina. A subliniat că menținerea și consolidarea acestei colaborări pe dimensiunea de gestionare a crizelor și contracarare a amenințărilor la adresa securității și stabilității noastre reprezintă elemente esențiale pentru îmbunătățirea capacității NATO, în ansamblu”, se arată în comunicatul citat.
În același timp, ministrul Motoc a evocat, potrivit documentului citat, necesitatea consolidării rolului NATO de proiectare a stabilității în vecinătatea estică și sudică a Alianței, prin mecanisme specifice de sprijinire a partenerilor NATO din aceste regiuni, pentru dezvoltarea capabilităților de gestionare a crizelor și a rezilienței naționale, în general.
Interoperabilitatea, ca domeniu distinct, a obținut o recunoaștere oficială semnificativă la ultimul Summit NATO din 2014, din Țara Galilor, când Alianța a lansat Inițiativa din acest domeniu, cu formatul de discuție aferent, respectiv Platforma de Interoperabilitate, menționează comunicatul citat.