„Cred că odată ce ecoturismul va aduce venituri însemnate locuitorilor din împrejurimile Retezatului aceștia vor deveni aliații noștri pentru protejarea naturii. Am vizitat zeci de parcuri naționale din lume pentru a învăța din alte proiecte de succes. De exemplu, într-o inițiativă similară, Parcul Național Plitvice din Croația și-a crescut în mod controlat numărul de vizitatori de la câteva mii la un milion pe an. Retezatul are potențial similar dar înainte de toate împrejurimile trebuie pregătite pentru primire în mod rezonabil. Turiștii pe care noi îi vizăm sunt interesați să vadă ceva unic, natură virgină și nu asfalt cum este aproape peste tot în restul Europei. Cei ce merg în excusrie prin Wild Time au toate șansele să se simtă bine și în același timp să aducă beneficii naturii și comunităților locale”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.
Wild Time folosește exclusiv resurse locale: ghizi, mâncare, transportatori și cazare care sunt atent evaluate înainte de a fi recomandate. În cadrul proiectului se pun în valoare, se amenajează și se marchează obiective de vizitat recomandate de Administrația Parcului Național Retezat (trasee, puncte de belvedere pentru atracții naturale), se atrag investitori externi, se încurajează localnicii pentru a atrage fonduri pentru a de implică în ecoturism și se promovează internațional destinația.
„Împreună cu APNR am amenajat și popularizat deja trasee și puncte de belvedere precum Calea Lupilor și cascada Lolaia. Urmează să facem mai multe și să diversificăm activitățile pentru turiști. Am asigurat fonduri pentru instruirea primilor cinci ghizi atestați pentru trasee montane. Vom aduce în mod constant și diplomați din țări care nu au munți precum Retezatul și care sunt interesați de proiecte pentru dezvoltarea rurală. În luna iunie vom vizita zonă împreună cu ambasadorul Republicii Kazahstan, Excelența Sa, Talgat Kaliyev și ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, Excelența Sa, Yacub Yousif Al-Hosani”, a adăugat Păun.
Munții Retezat adăpostesc ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei. Zeci de mii de păduri virgine, specii rare de floră și de faună și peisaje spectaculoase de neegalat sunt încă neexplorate de milioane de ecoturisti din lume în căutare permanență de noi destinații. Astfel de Peisaje Forestiere Intacte mai există doar în nordul Scandinaviei și al Rusiei însă acestea aflate în zona de climă rece nici măcar nu se apropie de bogăția biodiversității din Retezat.
„Pentru că vara stă să înceapă, am pregătit deja pachete pentru ecoturişti. Am primit deja licență de turism la Ministerul Dezvoltării Regionale și Tursmului și am lansat websitul www.wildtime.ro pentru început în limbile română și engleză. Ulterior acesta va fi disponibil și în limba germană. În România ne concentrăm anul acesta pe taberele Wild Junior Câmp, un program eco-educativ în trei etape prin care copiii învăța despre plante, despre animale și despre munte la ele acasă alături de cei mai buni specialiști din zonă. Am testat deja programul cu elevi din școli din București și micuții s-au întors acasă zmei ecologiști. Vom aduce și grupe de turiști din străinătate. La sfârşitul verii vom lansa alte 2 pachete inedite care se adresează unor grupuri ce nu au fost încă abordate. În ceea ce privește turiștii din străinătate vizăm entuziaștii de floră, faună, peisaje, foto safari, alpinism, ski de tură, relaxare, cicloturism sau team building. În luna iunie vom avea deja grupuri din Olanda, Marea Britanie, Germania, Austria și Elvetia”, a încheiat Raluca Nicolae, project manager WILD TIME.
WILD TIME este o întreprindere socială înființată în anul 2012 de Asociația Agent Green. Pentru buna desfășurare a activităților turistice întreprinderea a aplicat și a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului licență de turism.
Viziunea WILD TIME este o lume în care ecoturismul reușește să contribuie decisiv pentru realizarea armoniei între natura virgină, vizitatorii ei și bunăstarea comunităților locale. Veniturile de la turiști rămân la furnizorii locali de servicii, iar profitul este direcționat în proiecte și campanii de protejarea mediului și pentru amenajarea obiectivelor în vederea creșterii atractivității ecoturistice. Prin acest proiect, Agent Green îşi propune, de asemenea, să aducă un plus de valoare imaginii României pe plan internațional.
Misiunea Wildtime este de a oferi oportunitatea de a:
Proiectul Wild Time este finanțat prin intermediul programului „Green Entreprenorship”, inițiativă comună a Romanian-American Foundation și Fundația pentru Partneriat.
FOTO: wildtime.ro