UPDATE. Avocatul arhiepiscopului Tomisului a declarat, marţi, că IPS Teodosie a fost audiat ca martor la DNA cu privire la “binecuvântarea” unui titlu de carte, nu a conţinutului lucrării, precizând că este exclus ca acesta să fi primit donaţii în bani sau bunuri, potrivit news.ro.
“Nu ne este teamă de această anchetă. Este vorba despre un titlu. Prea Înaltul a binecuvântat titlul, nu continutul”, a spus avocatul, după audierea lui IPS Teodosie la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Întrebat dacă arhiepiscopul Tomisului regretă că a dat “binecuvântare”, avocatul a spus: “De ce să regrete binecuvântarea? Şi dumneavoastră v-ar da binecuvântare. Este misiunea dumnealui de a sluji enoriaşii”.
Avocatul a mai spus că aceasta este o anchetă vastă, iar DNA ar trebui să dea un comunicat de presă “întru liniştirea spiritelor”.
ÎPS Teodosie este cel care a coordonat o carte scrisă de George Becali în detenție, cu titlul „Muntele Athos. Patria Ortodoxiei”.
În același dosar, procurorii l-au audiat luni pe Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, care a coordonat și el o lucrare a lui Becali, intitulată „Iubirea Milostivă și Mântuitoare”.
Daniel Ionaşcu, avocatul care l-a însoţit pe Mitropolitul Ardealului la DNA, a spus că audierea ca martor a lui Laurenţiu Streza a fost “una model, cu respectarea legii”.
El a precizat că mitropolitul Ardealului le-a spus procurorilor că nu a avizat cartea lui Gigi Becali şi că atunci când a dat „binecuvântare” pentru scrierea acesteia nu s-a pus problema „niciunui capital, de nicio natură”.
“Binecuvântarea s-a dat pentru scrierea lucrării. Când s-a dat binecuvântarea, domnul Gigi Becali a putut să o folosească cum doreşte, nu este răspunderea Prea Sfinţitului. (…) Este ca atunci când te duci la arhiereu ca să ceri binecuvântarea de a scrie despre o experienţă personal”, a mai spus avocatul.
Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deținuți, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.
Potrivit DNA, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat.