Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit. Cine este Valer Dorneanu

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale. Miercuri au depus jurământul cei trei judecători proaspăt numiţi, Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache.
Filip Stan
13 iul. 2016, 11:29
Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit. Cine este Valer Dorneanu

Valer Dorneanu este noul preşedinte al Curţii Constituţionale, după ce mandatul fostului preşedinte, Augustin Zegrean, a expirat. Valer Dorneanu a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar până miercuri, când Curtea a revenit în formulă completă, o dată cu depunerea jurământului de către judecătorii proaspăt numiţi de Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor: Livia Stanciu, Marian Enache şi Attila Varga.

Valer Dorneanu a declarat după alegerea sa în funcţia de preşedinte că vrea să păstreze prestigiul Curţii Constituţionale.

„Am fost ales cu majoritate de voturi. Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, spiritul meu conciliant şi faptul că vom reuşi să ducem prestigiul acestei instituţii mai departe. Vrem ca această instituţie să fie acel templu care păstrează biblia naţiunii”, a declarat valer Dorneanu.

Noul preşedinte spune că doreşte libertate totală pentru judecătorii Curţii, fără încercări de influenţă politică.

„Eu zic că aici au fost voturi strict personale şi umane… După modelul francez, avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au propus. Aici suntem judecători ai CCR, obligaţi să respectăm Constituţia şi să impunem respectul ei fără influenţă şi aşteptăm acel climat politic în care să nu existe încercări de influenţă.

S-a vorbit că sunteţi susţinut de PSD…

După câte ştiu eu, nu partidele fac propuneri de candidaţi, dvs ştiţi asta? Propunerile partidelor se iau în considerare când sunt numiţi de către cameră sau senat, apoi preşedintele este ales la propunerea judecătorilor. Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit”.

Citeşte şi: Cei trei judecători noi de la Curtea Constituţională au depus jurământul. Valer Dorneanu, noul şef al CCR. UPDATE

Valer Dorneanu biografie

 

Valer Dorneanu s-a născut la 21 noiembrie 1944, în comuna Corbu, județul Harghita.

 

Este licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității București, începând cu anul 1967. În anul 1999, a devenit doctor în drept al Universității București. A urmat cursuri post-universitare de drept civil și dreptul muncii la Universitatea București (1987). Este specialist în drept parlamentar, tehnică legislativă și dreptul muncii.

 

Între 1999 și 2001, a fost conferențiar la Universitatea ”Spiru Haret” din București. Din 2003 până în 2008, a predat în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București. Din 2008, este profesor la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București.

 

A lucrat, succesiv, ca procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 și 6 București (1967-1974); expert pe probleme de legislația muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (1974-1980); procuror la Direcția recursuri extraordinare civile la Procuratura Generală (1980-1985); consilier la Consiliul Legislativ (1985-1989); membru în Comisia juridică și constituțională din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) (1989 — iunie 1990); consilier la Președinția României pe probleme de legislație (iunie 1990 — noiembrie 1992).

 

A ocupat funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul în perioada 1992-1995. Între 20 octombrie 1995 și 27 octombrie 2000, a fost președinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlamentul României.

 

S-a înscris în PDSR din octombrie 2000; membru al Biroului Executiv și în Consiliul Național al PSD (PDSR) și vicepreședinte al organizației PSD Iași; vicepreședintele Consiliului Național al PSD (din octombrie 2002).

 

A fost deputat PDSR (respectiv PSD din iunie 2001) de Iași, ales la 26 noiembrie 2000; copreședinte al Comisiei interparlamentare București-Chișinău; președintele Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției.

 

A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților între decembrie 2000 și decembrie 2004.

 

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a fost ales pentru al doilea mandat de deputat, pe listele PSD. A fost președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, până în aprilie 2006.

 

Între martie 2006 și decembrie 2008, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Este membru fondator al Societății pentru Dreptul Muncii din cadrul Uniunii Juriștilor din România.

 

În 2002, i s-a acordat Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler. Pentru contribuții remarcabile la susținerea și promovarea programelor Academiei Române i s-a decernat, în decembrie 2004, Meritul Academic.

 

În iunie 2010, Valer Dorneanu a candidat din partea PSD, pentru un loc vacant de judecător la Curtea Constituțională, însă a pierdut la vot în fața lui Mircea Ștefan Minea.

 

Între 18 octombrie 2010 și 28 martie 2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul — armată, justiție, poliție, penitenciare. În perioada 3 iulie 2012 și 23 ianuarie 2013, Valer Dorneanu a îndeplinit atribuțiile Avocatului Poporului, în urma revocării din funcție a lui Gheorghe Iancu.

 

La 26 martie 2013, Camera Deputaților a hotărât numirea lui Valer Dorneanu în funcția de judecător la CCR, pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului judecătoarei Aspazia Cojocaru, prin expirarea la 8 iunie a termenului pentru care a fost numită. Pentru numirea acestuia la Curtea Constituțională au fost exprimate 279 de voturi „pentru” și 59 de voturi „împotrivă”. Valer Dorneanu a depus, la 10 iunie 2013, jurământul de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale.

 

La 7 iunie 2016, judecătorii Curții Constituționale l-au ales președinte interimar al instituției pe judecătorul Valer Dorneanu, care și-a exercitat atribuțiile de președinte al Curții Constituționale începând cu 10 iunie 2016.

 

Este autorul a 15 monografii, realizând și peste 55 de studii și comunicări științifice.

(Agerpres)

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai