PREMIERĂ. Oamenii de ştiinţă vor secvenţia ADN-ul în spaţiu

Astronauta americană Kate Rubins, sosită sâmbăta trecută pe Stația Spațială Internațională, urmează să testeze un dispozitiv de secvențiere nanoporă, numit MinION, pentru a decoda ADN-ul în spațiu, informează Reuters.
Filip Stan
16 iul. 2016, 14:21
PREMIERĂ. Oamenii de ştiinţă vor secvenţia ADN-ul în spaţiu

Kate Rubins, care a studiat Ebola și alte virusuri ucigașe înainte de a deveni astronaut și care pentru această activitate desfășurată pe Pământ purta costume de biosiguranță de nivel înalt, va lucra pe avanpostul orbital cu probe de testare inofensive, utilizând acest dispozitiv de buzunar dezvoltat de Oxford Nanopore Technologies, de dimensiunea unui smartphone, dar cu o greutate de aproximativ două kilograme.

În calitate de prim „vânător” profesionist al virușilor în spațiu, ea va încerca să finalizeze prima decodificare deplină a ADN-ului, sau „secvențiere”, pe orbită. Vor fi efectuate teste atent controlate, pe o bacterie, un virus și celule de șoarece. Însă nu se va întâmpla nimic periculos, întrucât toate au fost deja secvențiate în mod repetat și totul este sigur pentru a fi realizat în mediul închis al laboratorului spațial, a dat asigurări cercetătoarea.

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii de știință trebuie să le dovedească este cât de bine funcționează MinION în condiții de microgravitație. „Tehnologia se comportă diferit aici. Fluidele se comportă diferit aici”, a declarat astronauta într-un interviu acordat joi pentru Reuters de pe Stația Spațială Internațională.

În viitor, Rubins ar dori să utilizeze dispozitivul pentru a afla mai multe despre potențiale colonii de microbi care s-au instalat în sistemul de apă al stației care orbitează și în altă parte la bordul acesteia. „Avem apă minunat de curată, dar avem un sistem de apă care a fost aici timp de 15 ani. Există oare microbi care trăiesc în acest sistem?”, s-a întrebat Rubins.

„Am demonstrat că ființele umane pot trăi în spațiu, acum avem posibilitatea de a vedea modul în care microbii reacționează în spațiu”, a spus cercetătoarea citată de Daily Mail.

Testele sunt destinate să dovedească dacă tehnologia poate fi folosită pentru a înțelege cum se dezvoltă microbii în laboratorul spațial, a ajuta la diagnosticarea de boli ale astronauților de pe stație, precum și în misiuni viitoare, posibil pentru a testa probe de pe Marte și din alte locuri pentru a identifica semne de viață pe bază de ADN.

Aparatul se conectează la o suită de alte instrumente de diagnosticare la bordul stației, incluzând Reacția de polimerizare în lanț, PCR, dispozitiv care poate testa gene unice.

MinION urmează să fie transportat pe ISS la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce va fi lansată luni de la Cape Canaveral, Florida. Acesta va fi prima lui utilizare în spațiu.

În prezent, eșantioanele din spațiu trebuie să fie înghețate și transportate înapoi pe Pământ pentru analiză.

Actualul comandant al ISS, Jeff Williams, a făcut anterior unele experimente pe gene în spațiu, dar noul dispozitiv va permite mult mai mult.

Potrivit NASA, scopul acestei testări tehnologice este de a furniza dovezi că secvențierea ADN-ului în spațiu este posibilă și are potențialul de a permite identificarea microorganismelor, de a monitoriza schimbările ce apar la microbi și la om ca răspuns la condițiile de zbor spațial și, eventual, de a ajuta la detectarea de viață pe baza ADN-ului în alte locuri din univers.

„Scopul final este de a fi capabili să facem pe stația spațială sau pe Marte lucrurile pe care suntem capabili să le facem în mod normal pe Pământ atunci când secvențiem ADN-ul”, a declarat cercetătorul Douglas Botkin din cadrul agenției spațiale americane, citat miercuri de Daily Mail.

Citeşte şi Cum au reuşit chinezii să modifice ADN-ul uman

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...