Ioan Mircea Paşcu observă că „societatea este şi aşa divizată, pentru că jumătate dintre turci îl sprijină pe Erdogan, cealaltă jumătate i se împotrivesc. De data aceasta, lucrurile au mers şi mai departe, pentru că toate aceste măsuri, cei şase mii de arestaţi, toate măsurile luate după nu vor face decât să adâncească anumite clivaje în interiorul societăţii”.
Fostul ministru al Apărării precizează că „e vorba şi de armată, pentru că în momentul de faţă, Turcia are angajate forţe militare atât în sud, în ceea ce priveşte lupta împotriva Statului Islamic, pe graniţa de sud, dar şi în problemele legate de kurzi în interior. Impactul asupra armatei al acestor arestări, al acestor măsuri luate după puciul eşuat se vor resimţi la nivelul armatei. Să nu uităm că în ansamblu, Turcia este practic principala pavăză a NATO şi a UE faţă de aceste ameninţări care vin dinspre sud spre zona noastră”.
În opinia lui Ioan Mircea Paşcu, „măsurile care se iau acum sunt luate tocmai pentru că preşedintele avea şi anterior nişte planuri care nu puteau fi transpuse în practică, pentru că iată, existau anumite obstacole care de data aceasta sunt eliminate, însă este de văzut care va fi impactul acestei întăriri a puterii preşedintelui asupra celor care nu sunt de acord cu acest lucru şi mă gândesc aici şi la partidele de Opoziţie, care de data aceasta au refuzat şi au fost împotriva loviturii de stat, dar în ansamblu nu sunt pentru preşedinte”, arată RFI.
Relaţia Turciei cu UE, după puciul eşuat
„Aici suntem prinşi între ciocan şi nicovală, pentru că pe de o parte noi am angajat cu Turcia un acord, care viza în primul rând oprirea valului de refugiaţi şi acest lucru s-a întâmplat. Acolo exista o serie de condiţii, pe care Turcia trebuia să le îndeplinească pentru urgentarea procesului de aderare. Şi aşa existau critici că acele condiţii nu erau îndeplinite pe cât de repede se aşteptau unii la Bruxelles şi acum puciul cu toată această încercare de a elimina toate formele de rezistenţă nu face decât să întărească acele critici şi să crească scepticismul la Bruxelles”, crede europarlamentarul PSD.
Cine ar avea de câştigat de pe urma unei tensionări a relaţiilor Turciei cu Occidentul? „Eu cred că în primul rând Rusia ar putea teoretic să câştige. Numai că Rusia este aici într-o situaţie mai delicată decât apare la prima vedere, pentru că sunt foarte mulţi musulmani în sudul Rusiei şi ceea ce se întâmplă în acest plan interesează Rusia şi de asemenea există o posibilitate de contagiune mai mare decât în alte cazuri, aşa că Rusia iată, procedează cu destulă precauţie”, spune Ioan Mircea Paşcu.