Autorităţile turce au reintrodus starea de urgenţă la Istanbul şi au desfăşurat efective suplimentare din cadrul forţelor speciale ale poliţiei, relatează TASS, care preia informaţii transmise de agenţia de ştiri Anadolu.
Şeful poliţiei a fost instruit să doboare orice elicopter care decolează fără permisiune, iar echipaje înarmate de poliţie patrulează străzile, informează Mediafax, care citează site-urile menţionate.
Poliţia din Istanbul a primit şi întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acţiuni al susţinătorilor puciului, fiind desfăşuraţi aproximativ 1.800 de membri ai forţelor speciale ale poliţiei.
Duminică seară, mii de oameni au ieşit din nou în stradă pentru a-şi arăta susţinerea pentru Erdogan. Între timp, Pentagonul a anunțat că oficialii turci au anulat interdicția referitoare la spațiul aerian din jurul bazei Incirlik. Ca urmare, aceasta va fi redeschisă, iar operaţiunile americane împotriva Statului Islamic vor fi reluate.
Baza de la Incirlik funcționează însă în continuare cu ajutorul generatoarelor, după ce autoritățile turce au tăiat sursele externe de furnizare a energiei electrice.
Cu toate astea, românii continuă să plece spre Turcia, deşi luni dimineaţă a fost decretată stare de urgenţă la Istanbul! Câteva mii de români au zbor luni spre Turcia, majoritatea au bilete de vacanţă luate de mult timp şi nu vor să renunţe cu niciun chip la ele. „Nu mi-e teamă să merg în Turcia. Din câte am înţeles s-a terminat. I-au prins pe cei din armată care trăgeau. Am văzut la televizor că s-au liniştit lucrurile”, a declarat pentru România TV o româncă.
Citeşte şi: Băsescu despre situaţia din Turcia: Erdogan a reuşit să îşi ostilizeze toţi vecinii
Aproximativ 6.000 de persoane au fost reţinute, până în acest moment, în legătură cu lovitura de stat eşuată din Turcia, a anunţat duminică ministrul Justiţiei de la Ankara, Bekir Bozdag.
Oficialul de a Ankara a precizat că ancheta în acest caz este în curs de desfăşurare, aşa că numărul persoanelor arestate va creşte.
Conform celor mai recente date, în urma tentativei de răsturnare a regimului Erdogan au decedat cel puţin 290 de persoane, iar peste 1.400 au fost rănite în confruntări.
Forțele de securitate turcești îi caută în continuare pe soldații care au fost implicați în tentativa de lovitură de stat militară eșuată și încearcă să le găsească armele în diferite orașe și zone rurale, dar nu există riscul unei noi încercări de preluare a puterii în Turcia, a declarat luni un înalt oficial din domeniul securității, citat de agenția Reuters.
Conducerea militară a Turciei a primit ”o grea lovitură în termeni de organizare” din cauza puciului, dar este încă în funcțiune, în coordonare cu agenția de informații, poliție și guvern, a precizat oficialul, al cărui nume nu este dat de către Reuters.
Potrivit sursei, unii oficiali militari de rang înalt implicați în tentativa de puci în Turcia au fugit în străinătate.