Gazele intestinale fac parte din procesul normal de digestie. Alteori, ele se pot acumula în intestin în urma digerării incomplete sau deficitare ori din cauza înghițirii aerului în timpul mesei, iar în acest caz vorbim de balonare. Uneori, se asociază și cu unele boli, cum sunt cele intestinale, de ficat sau pancreatice. De asemenea, balonarea este și semn al intoleranței alimentare, al insuficienței enzimelor digestive și adesea însoțește constipația. Modalitățile naturale prin care corpul încerearcă să elimine gazele în exces sunt eructația (râgâiala) și flatulența.
Ce alimente să eviți
– Unele lactate
Persoanele care consumă adesea lactate se pot confrunta cu balonare. Acest lucru are legătură cu digestia lactozei, zahărul prezent în lapte și în alte produse care îl conțin. În intoleranța la lactoză există un deficit al unei enzime (lactaza), care ajută la digestia acestui compus. Astfel, în urma nedigerării, lactoza fermenteză la nivelul colonului, producând gaze și disconfort. Simptomele apar, în general, la 30 de minute de la consumul alimentelor care conțin lactoză. În general, laptele pune probleme în ceea ce privește intoleranța la lactoză, mai puțin iaurtul și cașcavalul.
– Băuturile carbogazoase
Bulele prezente în băuturile carbogazoase, inclusiv în apa minerală, se acumulează în intestine, provâcând balonare. De asemenea, și vinul roșu și berea pot cauza balonare.
Citeşte şi Cele mai bune ceaiuri pentru stomac
– Anumite legume
Printre legumele care produc gaze intestinale se numără fasolea, mazărea, varza, conopida, castraveții, lintea, broccoli, ardeiul gras, ceapa și ridichile.
– Îndulcitorii artificialiprecum xilitolul sau sorbitolul, adăugați în guma de mestecat, băuturi răcoritoare și dulciuri, produc balonare.
Reguli de respectat la masă
Mesele luate pe fugă și vorbitul în timp ce mănânci duc la aerofagie, adică înghițirea unei cantități mari de aer odată cu hrana, ceea ce produce balonare. Și gumele de mestecat trebuie evitate. Cu cât mestecăm mai mult o gumă, cu atât introducem mai mult aer în tubul digestiv. În plus, acest produs conține și sorbitol, care balonează. Și băutul apei sau a altor lichide cu paiul și fumatul duc la înghițirea aerului.
Atenție la mesele copioase!
Nu se puține ori, după mesele îmbelșugate, pline de grăsimi animale și carbohidrați se produc balonare și disconfort digestiv. Carbohidrații favorizează fermentația, iar grăsimile încetinesc digestia. Produsele de tip fast-food, carnea tocată și cea prăjită se digeră mai greu, iar după consumul lor apare senzația persistentă de preaplin.
TRUC
Adaugă în mâncare coriandru, busuic și chimen, pentru că reduc gazele intestinale.
Află ce remedii naturiste sunt utile în caz de balonare AICI