Curtea Direcţiei de Înmatriculări din Pipera este plină de oameni cu o oră înainte de deschiderea ghişeelor. La ora 8, când începe programul, imaginile sunt identice cu cele în care refugiaţii disperaţi caută un trai mai bun.
„Se încasa la Poştă. E de la Direcţie venită o circulară. Toate se plătesc acolo, la Poliţie. Nu mai încasează CEC-ul. Nu mai au contracte cu CEC-urile„, spune o funcţionară.
O femeie care-şi face de lucru prin curtea instituţiei lămureşte situaţia.
„A venit de la Prefectură. Prefectul…i s-a părut lui…să desfiinţeze CEC-ul. Să se plătească la ghişeu„, a spus femeia.
Răbdarea oamenilor nevoiţi să stea ore-n şir se termină repede.
„Omule, vineri am fost eu aici, cu copilul! Sunt operat, abia vin din operaţie. A fost scandal! Era omor. Eu am venit pentru preschimbarea permisului. Jos, aici era full. Jos, la parter, tot, începând cu intrarea aia… n-aveai loc să mergi. Nu ştiai cozile cum sunt. Sus, la etaj, la fel. Te lua capul. A fost scandal. Până la 3 după-amiaza a ieşit show. Ştii ce era înăuntru? Haos! Am zis că-nnebunesc şi am plecat„, a spus un bărbat.
Reprezentanţii Ministerului de Interne precizează, însă, că taxele pot fi plătite şi prin transfer bancar sau la orice oficiu poştal.
Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, plata taxei de pașaport, precum și a tarifelor aferente confecționării și valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare, atribuirii unui număr de înmatriculare preferențial, păstrării combinației numărului de înmatriculare, contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizațiilor provizorii și a permiselor de conducere se poate face prin internet banking, virament, mandat poștal sau în numerar.
Plata în numerar a acestor servicii nu se mai face prin casieriile CEC Bank.
1) Plata se poate face on-line în sistem internet banking, dar și de la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către contul deschis de către Instituția Prefectului Municipiului București, astfel:
– pentru contravaloarea tarifelor aferente confecționării și valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare, atribuirii unui număr de înmatriculare preferențial, păstrării combinației numărului de înmatriculare, contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizațiilor provizorii și a permiselor de conducere, în contul
IBAN: RO76TREZ705502601X009835;
– pentru pașapoarte, în contul
IBAN: RO93TREZ705502602X009836;
Pe documentul de plată vor fi înscrise următoarele informații: CNP-ul și numele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN (conturile indicate mai sus, în funcție de serviciul solicitat), codul fiscal al Instituției Prefectului Municipiului București – CUI 4267125, suma și tipul de documente pentru a cărui contravaloare se încasează plata.
2) Plata în numerar se poate face:
• pentru pașapoartele simple electronice și simple temporare eliberate de către Serviciul Public Comunitar Pentru Evidenta şi Eliberarea Pasapoartelor Simple București:
– la casieriile unităților Trezoreriei Statului Sector 5, cu sediile în: Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr. 226, bl. V54 și la punctul de lucru deschis special în Șoseaua Pipera nr. 49 sector 2;
– la casieria Instituției Prefectului Municipiului București din Piața Presei libere (Casa Presei libere nr. 1, corpul B, parter, sectorul 1).
Programul casieriei Instituției Prefectului Municipiului București:
ZIUA / PROGRAM ÎNCASĂRI TAXE PAȘAPOARTE
Luni 09.00 – 11.00 13.00 – 15.00
Marţi 09.00 – 11.00 16.30 – 18.30
Miercuri 09.00 – 11.00
Joi 09.00 – 11.00
Vineri 09.00 – 11.00
• pentru documentele emise de Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor București:
– la ghișeele serviciului din Șoseaua Pipera nr. 49 sector 2;
– la casieriile unităților Trezoreriei Statului Sector 5 din Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8 și Calea 13 Septembrie nr. 226, bl. V54;
– ca element de noutate, contravaloarea permisului de conducere (în valoare de 68 de lei) poate fi plătită și la punctul de lucru deschis special în Șoseaua Pipera nr. 49 sector 2 de către Trezoreria Statului Sector 5.
• prin mandat poștal: la orice oficiu sau agenţie a operatorului naţional de servicii poştale.
Conform Ordonanței, pentru reducerea birocratizării, în situația pașapoartelor se va face o singură plată într-un cuantum care va cumula contravaloarea pașaportului, taxa pentru serviciul public prestat și, după caz, tariful suplimentar, valoarea rămânând neschimbată față de cât este în prezent. Astfel, taxele sunt :
– pentru eliberarea pașaportului simplu electronic: 283 de lei (pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani) sau 258 de lei (pentru minorii cu vârsta sub 12 ani);
– pentru eliberarea pașaportului simplu temporar: 219 lei.
Având în vedere că pentru confirmarea tranzacției efectuate prin internet banking este nevoie de mai mult de 24 de ore, pentru documentele care se eliberează în aceeași zi în care se depune cererea (pașaportul simplu temporar, permis de conducere etc.), recomandăm cetățenilor să utilizeze modalități de plată a taxelor care permit dovada plății la momentul depunerii cererii.
Program încasare taxe permise de conducere și pașapoarte la casieriile unităților Trezoreriei Statului Sector 5 din Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8 și Calea 13 Septembrie nr. 226, bl. V54:
Program încasare taxe permise de conducere și pașapoarte la punctul de lucru deschis în Șoseaua Pipera de către Trezoreria Statului Sector 5:
Program încasare taxe la ghișeele Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor București, din Șoseaua Pipera nr. 49 sector 2, pentru documentele emise de acesta:
Citeşte şi NOI REGULI DRASTICE pentru obţinerea PERMISULUI de CONDUCERE. Cum se vor desfăşura examenele