Prin documentul citat, care se regăseşte pe pagina oficială a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), autorităţile susţin că doresc îmbunătăţirea şi simplificarea modului de acordare a stimulentului educaţional, astfel încât toţi copiii din învăţământul preşcolar care provin din familii eligibile, inclusiv cei cu dizabilităţi sau dificultăţi de învăţare, să beneficieze de acest program.
Proiectul de act normativ este afişat la adresa de internet www.mmuncii.ro/, spre consultare, între 15 iulie şi 26 august, iar propunerile şi observaţiile sunt aşteptate de oficiali la adresa [email protected] timp de 10 zile de la postare, respectiv până în 24 iulie 2016.
În 2 noiembrie 2015, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 248 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, iar în 19 ianuarie a fost adoptată HG 15/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă.
Reprezentanţii Ministerului Muncii arată că, din aplicarea practică a prevederilor celor două acte normative a rezultat necesitatea unor modificări pentru a stimula participarea unui număr cât mai mare de copii provenind din familii defavorizate la învăţământul preşcolar.
„Astfel, prin OUG nr. 14 din 11 mai a fost modificat articolului 2 din Legea 248/2015, în sensul eliminării restricţiilor referitoare la vârsta copilului. Acestea limitau accesul în program atât al copiilor sub vârsta de trei ani, cât şi a celor peste şase ani sau al copiilor cu dizabilităţi şi/sau dificultăţi de învăţare, care pot continua procesul educaţional în învăţământul preşcolar până la împlinirea vârstei de opt ani”, mai arată oficialii.
O altă modificare a actului normativ prevede că stimulentul se acordă lunar, pe perioada participării copilului la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar, în perioada septembrie – iunie. Această perioadă include şi zilele libere acordate prin lege, vacanţele şi „Săptamâna altfel”.