ADMITERE ACADEMIA DE POLIŢIE ALEXANDRU IOAN CUZA 2016. La Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, candidaţii şi-au depus dosarele înainte de bacalaureat, urmând ca, în zilele de 24 şi 25 iulie, să îşi depună diplomele dacă au reuşit să promoveze examenul de la final de liceu.
ADMITERE ACADEMIA DE POLIŢIE ALEXANDRU IOAN CUZA 2016. Pentru cele 640 de locuri finanţate de la buget şi 155 cu taxă s-au înscris 4.440 de candidaţi, ceea ce înseamnă o concurenţă de 6,9 pe loc.
Concurenţa cea mai mare este, ca şi în anii trecuţi, la Facultatea de Poliţie, unde s-au înscris 2.735 de candidaţi înainte de bacalaureat pentru cele 250 de locuri cu frecvenţă şi 50 de locuri cu frecvenţă redusă. Mai exact, concurenţa ar putea fi de 9,1 candidaţi pe un loc, însă numărul candidaţilor înscrişi va fi recalculat după centralizarea rezultatelor de la bacalaureat.
La Facultatea de Poliţie de Frontieră, pentru cele 80 de locuri au optat 518 absolvenţi de liceu, rezultând o concurenţă de 6,4 pe loc, iar la Facultatea de Jandarmi sunt 70 de locuri pentru care au optat 484 de candidaţi, concurenţa fiind de 6,9 pe loc.
ADMITERE ACADEMIA DE POLIŢIE ALEXANDRU IOAN CUZA 2016. Cea mai grea probă este cea de pregătire fizică, unde anual se pierd aproape 60 la sută dintre candidaţi. „Este o probă dură, pentru că şi meseria impune pregătire riguroasă”, spune prof. Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie.
ADMITERE ACADEMIA DE POLIŢIE ALEXANDRU IOAN CUZA 2016. În perioada 27 iulie – 3 august vor fi susţinute probele medicală şi sportivă, care sunt eliminatorii. Probele scrise vor fi susţinute în perioada 5-7 august.
Pot participa la concursurile de admitere în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” candidaţii care au cetăţenie română şi domiciliul în România, cunosc limba română, scris şi vorbit, au capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihic. Candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, să aibă până în 27 de ani şi înălţimea de minimum 1,65 metri bărbaţii şi 1,60 metri femeile. Cei care vor să devină studenţi la Academia de Poliţie trebuie să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
Unul dintre cele mai mari avantaje pentru studenţii Academiei de Poliţie este că li se asigură cazarea şi masa pe perioada de pregătire, iar la absolvire, majoritatea au un loc de muncă asigurat în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
În Academie, concursul de admitere se organizează pe Facultăţi, după cum urmează:
a) La Facultatea de Poliţie:
– În domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă
b) La Facultatea de Poliţie de Frontieră:
– În domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică” , cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă
c) La Facultatea de Jandarmi:
– În domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă;
d) La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative:
– În domeniul de licenţă ,,Drept”, specializarea „Drept ” , cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ la distanţă;
– În domeniul de licenţă ,, Ştiinţe administrative”, specializarea „Administraţie publică ”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă ;
e) La Facultatea de Pompieri:
– În domeniul de licenţă ,,Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii – pompieri”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă;
f) La Facultatea de Arhivistică:
– În domeniul de licenţă ,,Istorie”, specializarea „Arhivistică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă.
Facultăţile Academiei organizează concurs de admitere în raport cu locurile stabilite prin dinamica de personal de către Ministerul Afacerilor Interne (denumit în continuare M.A.I.).
Întocmirea şi transmiterea dosarelor de concurs ale candidaţilor pentru concursul de admitere la specializările „Drept”, „Ordine şi siguranţă publică” şi „Instalaţii pentru construcţii – pompieri” – forma de învăţământ „cu frecvenţă” sau „cu frecvenţă redusă”
Candidaţii vor depune dosarul de concurs, cu toate documentele solicitate, la unităţile care desfăşoară activităţi de recrutare şi vor ţine legătura cu acestea în vederea planificării datei şi locaţiei pentru susţinerea testării psihologice.
Termenul de depunere a dosarului de concurs este stabilit de fiecare beneficiar în parte. Dosarele de recrutare ale candidaţilor se constituie în conformitate cu prevederile O.M.A.I. nr. 665/ 2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I., cu modificările şi completările ulterioare şi Dispoziţiei directorului general al D .G.M.R.U. privind recrutarea şi selecţia candidaţilor pentru concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care realizează formarea iniţială a personalului pentru nevoile M.A.I., sesiunea 2016. VEZI AICI REGULAMENTUL CONCURSULUI DE ADMITERE 2016
Pentru fiecare candidat la învăţământul cu frecvenţă, unitatea care a efectuat recrutarea va trimite la Academie, câte un dosar plic, cuprinzând următoarele documente:
Dosarele candidaţilor recrutaţi de structurile de resurse umane din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, vor fi centralizate la nivel de Inspectorat General/Administraţie Naţională a Penitenciarelor urmând să fie trimise centralizat la Academie.
Olimpicii vor depune copii legalizate de pe diplomele care certifică premiile obţinute la olimpiadele şcolare internaţionale la disciplinele din cadrul probelor de evaluare a cunoştinţelor pentru facultatea unde se vor înscrie.
Pentru fiecare candidat la învăţământul cu frecvenţă redusă, structurile de resurse umane ale inspectoratelor generale beneficiare vor trimite la Academie, câte un dosar plic, cuprinzând următoarele documente:
Pentru candidaţii la învăţământul cu frecvenţă redusă se vor prelucra datele separat.
Acte/documente necesare înscrierii candidaţilor la concursul de admitere la specializările „Drept”, „Ordine şi siguranţă publică” şi „Instalaţii pentru construcţii – pompieri” – forma de învăţământ „cu frecvenţă” sau „cu frecvenţă redusă”
Candidaţii la concursul de admitere la forma de învăţământ „cu frecvenţă” la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi sau Facultatea de Pompieri, la prezentarea la sediul Academiei de Poliţie, pentru înscriere, vor avea asupra lor, în mod obligatoriu, următoarele:
Candidaţii pentru învăţământul „cu frecvenţă redusă”, la prezentarea la sediul Academiei, pentru înscriere, vor avea asupra lor, în mod obligatoriu, următoarele:
Toţi candidaţii care au absolvit studii liceale în afara României, cu diplomă de bacalaureat (sau echivalentă acesteia), au obligaţia de a prezenta la înscrierea la concurs, suplimentar, următoarele acte:
Prezentarea de înscrisuri false atrage după sine eliminarea din concurs a candidatului respectiv şi se pedepseşte conform legii.
În cazul în care descoperirea falsului se face după încheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obţinut prin fraudă.
În vederea participării la concursul de admitere, candidaţii sunt obligaţi să achite o Taxă de înscriere la concurs, în valoare de 350 lei. Taxa de înscriere la concurs se achită la prezentarea candidaţilor la sediul Academiei, în vederea înscrierii la concursul de admitere.
Sunt scutiţi de plata taxei, candidaţii aflaţi într-una din situaţiile enumerate mai jos:
a) sunt orfani de unul sau ambii părinţi
b) provin din casele de copii sau din plasament familial
c) sunt copii ai personalului didactic în activitate sau pensionaţi
d) sunt copii ai pers onalului M.A.I., în activitate sau pensionat
e) sunt copii ai funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în activitate, pensionaţi sau decedaţi (numai pentru candidaţii la specializarea Penitenciare)
Actele doveditoare pentru scutirea de taxă: (acestea trebuie prezentate la înscriere la sediul Academiei, iar acolo unde este prevăzut un termen de vechime acesta se calculează în raport de data înscrierii)
a) pentru orfani de unul sau ambii părinţi – certificatele de deces ale părinţilor şi certificatul de naştere al candidatului – original şi fotocopie
b) pentru cei care provin din casele de copii sau din plasament familial – documentele specifice din care reiese situaţia în care se află – original şi fotocopie
c) pentru copiii personalului didactic în activitate – adeverinţă în care se precizează calitatea /fosta calitate de personal didactic, personal didactic auxiliar sau personal didactic de conducere, îndrumare şi control a părintelui, ţinând cont de prevederile art. 88 din Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare
d) pentru copiii personalului M.A.I., în activitate sau pensionat:
– pentru personalul în activitate –adeverinţă în care se precizează calitatea părintelui în cadrul M.A.I.;
– pentru personalul pensionat – talon de pensie al părintelui eliberat de Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. – original şi fotocopie/ vechi de cel mult 2 luni
– pentru personalul decedat – adeverinţă în care se precizează calitatea pe care a avut -o cadrul M.A.I./talon de pensie al părintelui eliberat de Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. – original şi fotocopie şi certificatul de deces al părintelui – original şi fotocopie
e) sunt copii ai funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în activitate, pensionaţi sau decedaţi (numai pentru candidaţii la specializarea Penitenciare)
– pentru personalul în activitate –adeverinţă în care se precizează calitatea părintelui în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
-pentru personalul pensionat – talon de pensie al părintelui eliberat de Casa de Pensii – original şi fotocopie/ vechi de cel mult 2 luni;
– pentru personalul decedat – adeverinţă în care se precizează calitatea pe care a avut-o cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor /talon de pensie al părintelui eliberat de Casa de Pensii – original şi fotocopie şi certificatul de deces al părintelui – original şi fotocopie
Etapele concursului de admitere la specializările „Drept”, „Ordine şi siguranţă publică” şi „Instalaţii pentru construcţii – pompieri” – forma de învăţământ „cu frecvenţă” sau „cu frecvenţă redusă”
Concursul de admitere se desfăşoară în două etape, după cum urmează:
– E tapa I – probele eliminatorii
– Etapa a II -a – proba de evaluare a cunoştinţelor.
Probele eliminatorii sunt: Contravizita medicală şi Verificarea aptitudinilor fizice.
Aceste probe se desfăşoară la sediul Academiei de Poliţie – situat în Bucureşti, sectorul 1, Aleea Privighetorilor nr. 1A.
Probele se susţin în ordinea prezentată şi fiecare dintre ele este eliminatorie. Candidaţii pentru admiterea la învăţământul cu frecvenţă redusă, efectuează contravizita medicală şi susţin proba de verificare a cunoştinţelor, la Academia de Poliţie, în aceleaşi condiţii, la aceleaşi date şi potrivit aceloraşi criterii aplicate candidaţilor înscrişi la forma cu frecvenţă a programului de studii universitare de licenţă “ordine şi siguranţă publică”, fără verificarea aptitudinilor fizice. Contravizita medicală se realizează, conform baremelor medicale în vigoare, de către o comisie formată din medici specialişti desemnaţi de Direcţia Medicală din cadrul M.A.I., potrivit graficului întocmit de fiecare comisie de admitere.
După examinarea medicală pe detaşamente de candidaţi, conform graficului de concurs, Comisia de contravizită medicală întocmeşte un proces -verbal în care se înscriu nominal candidaţii declaraţi ,,Inapt” şi motivele acestei hotărâri. Lista candidaţilor declaraţi ,,Inapt” se afişează zilnic la avizierul Academiei.
Candidaţii care poartă ochelari sunt obligaţi să se prezinte la contravizita medicală cu ochelarii. Nu se acceptă prezentarea la contravizită medicală cu lentile de contact. Nu se admit contestaţii sau derogări de la decizia Comisiei de contravizită care se desfăşoară potrivit dispoziţiilor prezentului Regulament. Verificarea aptitudinilor fizice se realizează numai pentru candidaţii care au promovat examenul medical.
În raport de numărul candidaţilor, Comisia pentru Verificarea Aptitudinilor Fizice se poate organiza pe echipe formate din minim 3 membri. Aprecierea candidaţilor se face cu calificativul ,,promovat” sau ,,nepromovat”.
Pentru susţinerea probelor de verificare a aptitudinilor fizice, candidaţii se vor prezenta la Academie cu echipamentul sportiv necesar; nu se admite purtarea pantofilor de sport cu crampoane sau cuie.
În cazul în care, înainte de proba de verificare a aptitudinilor fizice, la cererea candidatului, subcomisia medicală constată că acesta, din motive medicale, nu o poate susţine, acesta va fi reprogramat cu o altă grupă/ serie în intervalul alocat etapei I, fapt ce va fi consemnat prin proces -verbal. Pe tot parcursul desfăşurării probelor, pe baza sportivă va fi prezent un membru al Comisiei Centrale de Admitere / Comisiei de Admitere pe Facultate şi cel puţin un cadru medical, care va avea la dispoziţie o autosanitară cu mijloacele necesare acordării primului ajutor.
La probele fizice se întocmesc borderouri, în care se consemnează rezultatele/performanţele candidatului. În cazul nepromovării unei probe, candidatul semnează de luare la cunoştinţă. Dacă refuză să semneze, acest aspect se menţionează în borderou de către preşedintele comisiei. Candidatului care nu promovează una dintre probele fizice i se consemnează rezultatul şi pe legitimaţia de concurs, pe care se aplică ştampila cu menţiunea „Eliminat din concurs ”, data şi semnătura preşedintelui Subcomisiei de sport/Comisiei de Verificare a Aptitudinilor Fizice, iar acesta nu mai poate participa la probele următoare.
Borderourile pentru probele fizice completate cu rezultatele candidaţilor şi semnăturile acestora sunt semnate de către membrii comisiilor/subcomisiilor şi depuse la secretarul Comisiei de Admitere pe Facultate de către preşedintele comisiei, pe bază de proces-verbal. Aceste documente au regimul actelor de evidenţă primară şi se păstrează în dosarul admiterii. La proba de Verificare a aptitudinilor fizice nu se admit contestaţii.
Etapa a II -a a concursului de admitere – proba de evaluare a cunoştinţelor, se desfăşoară după cum urmează:
a. Pentru Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi – la sediul Academiei de Poliţie, situat în Bucureşti, sectorul 1, Aleea Privighetorilor nr. 1A;
b. Pentru Facultatea de Pompieri – la sediul facultăţii, situat în Bucureşti, sectorul 2, str. Morarilor nr. 3.
În funcţie de numărul de candidaţi înscrişi şi de capacitatea sălilor disponibile pentru concurs, facultăţile pot organiza susţinerea probei în una sau mai multe serii de concurs.
Proba de evaluare a cunoştinţelor la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi constă în aplicarea unui Test grilă la disciplinele: Istorie, Limba română şi Limba străină. Proba la limba străină va fi susţinută la disciplina la care a optat candidatul prin Cererea de participare la concursul de admitere, depusă la unitatea de recrutare.
Candidatul poate opta doar pentru una din următoarele discipline: Limba engleză, Limba franceză, Limba germană, Limba rusă şi Limba spaniolă. Testul grilă se elaborează sub forma unui chestionar cu întrebări din cadrul celor trei discipline ale probei de concurs. Întrebările din chestionar se întocmesc, se evaluează şi se notează separat, pe discipline. Timpul alocat desfăşurării probei este de 4 ore. Manualele şcolare şi tematica pentru disciplinele de concurs sunt cele prevăzute pentru examenul de bacalaureat 2016.
Proba de evaluare a cunoştinţelor la Facultatea de Pompieri constă în aplicarea unui Test grilă la disciplinele: Algebră şi Elemente de analiză matematică şi Fizică ( Mecanică, Fizică moleculară şi Termodinamică, Electricitate).
Testul grilă se elaborează sub forma unui chestionar cu întrebări din cadrul celor două discipline ale probei de concurs.
Întrebările din chestionar se întocmesc, se evaluează şi se notează separat, pe discipline. Timpul alocat desfăşurării probei este de 4 ore. Manualele şcolare şi tematica pentru disciplinele de concurs sunt cele prevăzute pentru examenul de bacalaureat 2016.
La admitere pot candida numai absolvenţii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat şi care prezintă la înscriere diploma de bacalaureat sau diplomă echivalentă cu aceasta sau, pentru promoţia 2016, adeverinţa eliberată de către instituţia de învăţământ la care a susţinut examenul de bacalaureat. Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene pot candida la admitere în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare.
Recunoaşterea studiilor efectuate de către aceştia în afara României se va realiza de către Direcţia de specialitate din cadrul M.E.N.C.Ş., înainte de înscrierea candidaţilor la concursul de admitere, fiecare candidat având obligaţia să prezinte, la înscrierea la concurs, atestatul de recunoaştere a studiilor. Cetăţenii străini au obligaţia să facă dovada cunoaşterii limbii române, prin prezentarea unui certificat de competenţă lingvistică, eliberat de instituţiile abilitate de M.E.N.C.Ş. Pentru locurile „cu taxă” taxa de studii stabilită de Senatul Universitar pentru anul universitar 2016 – 2017 este de 3000 lei.
Pentru participarea la concursul de admitere, candidaţii sunt obligaţi să achite o Taxă de înscriere la concurs în valoare de 350 lei. Taxa se achită în numerar la sediul Academiei, la data înscrierii la concurs.
Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi forma de învăţământ „cu frecvenţă” sau „cu frecvenţă redusă”
PERIOADA DE CONCURS: 24.07 – 10.08.2016
FACULTATEA DE POMPIERI forma de învăţământ „cu frecvenţă”
PERIOADA DE CONCURS: 24.07 – 03.08.2016
FACULTATEA DE ARHIVISTICĂ forma de învăţământ „cu frecvenţă”
PERIOADA DE CONCURS: 18.07 – 08.08.2016
Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Administraţie publică” forma de învăţământ „cu frecvenţă”
PERIOADA DE CONCURS: 01.08 – 12.08.2016
PERIOADA DE CONCURS: 1 9.09 –29.09.2016