Fethullah Gulen, acuzat că ar fi fost CREIERUL tentativei de lovitură de stat din Turcia: Acolo nu mai este democraţie

Fethullah Gulen, acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat de vineri în Turcia, deşi este exilat în SUA, a negat orice implicare în aceasta și și-a exprimat îngrijorarea față de starea instituțiilor din țara sa care, potrivit lui, nu mai este o democrație.
Romania TV
19 iul. 2016, 08:48
Fethullah Gulen, acuzat că ar fi fost CREIERUL tentativei de lovitură de stat din Turcia: Acolo nu mai este democraţie

Fethullah Gulen a primit luni mai mulți jurnaliști în apartamentul său din complexul Saylorsburg, din Pennsylvania (est), unde locuieşte din 1999 şi pe care susţine că nu l-a părăsit aproape deloc în ultimii doi ani din cauza gravelor probleme cardiovasculare şi cu diabetul.

Gulen a negat din nou implicarea în tentativa de lovitură de stat din Turcia, soldată cu cel puțin 308 morți vineri, între care 100 de rebeli, în declarații traduse în engleză de un interpret. „Am fost întotdeauna împotriva intervenției militarilor în politica internă”, asigură Gulen, care condamnă tentativa de puci, pe care o consideră o „trădare a națiunii turce”.

În opinia sa, desfășurarea acestei tentative ridică întrebări în special asupra eventualului rol jucat de guvern. „Aveți informații din presă care arată că membri ai partidului de la putere (în Turcia) erau la curent cu tentativa cu opt, zece sau chiar 14 ore înainte” de a se produce ea, argumentează el.

„Această lovitură de stat eșuată, oricine ar fi autorii sau instigatorii ei, întărește” poziția președintelui și a susținătorilor săi, conchide acesta.

Ex-aliat devenit opozant al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Fethullah Gulen își exprimă preocuparea față de consecințele consolidării puterii liderului turc în urma eșecului loviturii de stat.

Gulen amintește apeluri lansate, potrivit lui, de susținători ai președintelui Erdogan de a-i ataca pe simpatizanții Hizmet, mișcarea pe care a inspirat-o el.

„Într-un peisaj ca acela nu mai este posibil să se vorbească despre democrație, nici de Constituție, despre o formă de guvernare republicană”, estimează opozantul. „Acest regim seamănă mai degrabă cu un clan sau cu un guvern tribal”, a spus el. „Istoria ne învață că dictatorii pot accede la putere cu sprijinul unui mare număr de oameni”, mai spune el, evocându-i pe Adolf Hitler, Saddam Hussein și Gamal Abdel Nasser.

Întrebat ce părere are despre eventuala sa extrădare, cerută de președintele Erdogan, el a asigurat că „nu are neliniști” față de o tentativă pe care o consideră sortită eșecului.

Fethullah Gulen amintește că guvernul turc a încercat deja, fără succes, să obțină extrădarea sa după declanșarea scandalului de corupție care a afectat Turcia în 2013 și a antrenat demisia a trei miniștri.

SUA sunt un „stat de drept”, a explicat predicatorul. „Dreptul este mai presus de orice aici. Nu cred că acest guvern va da atenție la ceva care nu se bazează pe drept”, a spus el.

Întrebat de CNN, președintele Erdogan asigurase că Ankara va prezenta peste puțin timp Washingtonului o cerere formală, în virtutea unui „acord reciproc de extrădare a infractorilor”. Secretarul de stat american John Kerry a declarat luni că o extrădare a lui Fethullah Gulen nu poate fi luată în considerare în absența probelor și că revine autorităților turce sarcina de a le furniza.

Chiar dacă cererea de extrădare va avea succes, opozantul se declară liniștit: „Voi muri într-o zi. Dacă aceasta va fi în patul meu sau în închisoare puțin îmi pasă”.

Însă dacă el nu se îngrijorează pentru propria soartă, se declară în schimb preocupat de cea a relațiilor între Turcia și SUA. El amintește că trupe turcești s-au bătut alături de armata americană în timpul Războiului Coreii și că cele două națiuni colaborează de decenii în cadrul NATO căreia Turcia i s-a alăturat în 1952.

„Dacă va trebui să părăsească NATO, Turcia se va confrunta cu o multitudine de probleme. Ea s-ar evapora. Ar fi terminată”, avertizează el.

Ankara a trimis „dosare” la Washington privind implicarea predicatorului Gulen în lovitura de stat eșuată

Ankara a trimis „dosare” Washingtonului cu privire la implicarea predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, în lovitura de stat eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute din Turcia.

Gulen, care se află din 1999 în Pennsylvania, estul SUA, este acuzat de autoritățile turce că ar fi instigat tentativa de lovitură de stat în Turcia. Ankara a cerut în repetate rânduri extrădarea sa.

Premierul turc Binali Yildirim a confirmat marți, potrivit Reuters, că Ministerul Justiției din Turcia a trimis un dosar în SUA pe această temă. Vorbind în fața membrilor propriului partid în parlamentul de la Ankara, Yildirim nu a precizat dacă dosarul în cauză poate fi asimilat unei cereri oficiale de extrădare a lui Gulen.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Iadul prin care trece acest curier din Bangladesh, care livrează mâncare pe 40 de grade în București 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'