Raluca Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie. Ea nu demolează, ci construieşte

Strategia Națională Anticorupție 2016 - 2020 propune o schimbare de paradigmă, a afirmat marți ministrul Justiției, Raluca Prună, subliniind că este timpul să se pună accentul pe educație și pe prevenție.
Filip Stan
19 iul. 2016, 09:57
Raluca Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie. Ea nu demolează, ci construieşte

Raluca Prună a spus că își dorește ca această strategie să fie adoptată de Guvern pe 10 august.

„Adoptarea Strategiei Naționale Anticorupție este un obiectiv asumat de Guvern, de premierul României și de Ministerul Justiției în acest mandat. (…) Suntem în linie dreaptă cu îndeplinirea acestui obiectiv. (…) Scopul acestei noi strategii este promovarea integrității printr-o aplicare riguroasă a cadrului normativ existent și a cadrului instituțional în vederea prevenirii corupției în România. (…) Am înțeles, în elaborarea acestei strategii, că nu trebuie să demolăm ceea ce s-a făcut bine în ultimii ani. (…) Este prima strategie care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construiește”, a precizat Raluca Prună, la dezbaterea privind Strategia Națională Anticorupție 2016 — 2020, care are loc la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Ministrul Justiției a adăugat că, fără a reduce intensitatea combaterii corupției, în special la nivel înalt, „noua strategie are un centru mai puternic cu privire la prevenție”.

„Propunem societății o schimbare de paradigmă. E timpul să punem accentul pe educație și pe prevenție pentru a preîntâmpina faptele de corupție. (…) Combaterea corupției numai prin forța coercitivă a statului și acțiunea extraordinară a DNA nu este suficientă. Schimbarea de paradigmă pe care o propunem este una care implică responsabilități la nivel managerial. (…) Este important ca, la nivel de conducere de instituții, să se înțeleagă, să se asume faptul că anticorupția începe cu managementul resurselor publice, cu transparența decizională și cu utilizarea instrumentelor de audit și control intern. (…) Promovăm prin noua strategie un model de manager de instituție care se implică efectiv în promovarea integrității, care oferă, dacă se poate, propriul exemplu de integritate și sancționează sau gestionează adecvat încălcările regulilor, de la cele mai mici, de tipul abaterilor administrative, până la cele mai grave de tipul infracțiunilor, unde, sigur, managerul de instituție are obligația să sesizeze organele competente ale statului”, a subliniat Prună.

Ea a adăugat că noua strategie își propune să consolideze cel puțin trei dintre măsurile preventive care nu au funcționat bine în precedenta strategie, respectiv „interdicțiile post-angajare, avertizorul de integritate și consilierul de etică”.

Citeşte şi:  Dacian Cioloş, la lansarea Strategiei Naţionale Anticorupţie: Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente

Potrivit ministrului Justiției, elaborarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016 — 2020 a ținut și de o serie de valori etice pentru a se putea ajunge la o bună guvernare, în interes public. „Avem patru valori centrale: prioritatea interesului public, integritatea, transparența și voința politică”, a subliniat ministrul.

Raluca Prună a menționat că Strategia Anticorupție din perioada 2008 — 2010 a avut ca partener 12 primării, iar cea din perioada 2012 — 2015 două mii de primării implicate.

„Strategia este construită astfel încât toate instituțiile publice să poată atrage fonduri europene deja disponibile. (…) E important așadar ca instituțiile să coopereze, să inițieze parteneriate pentru a atrage cât mai mult din resursele deja alocate pe această temă a integrității. Bugetul necesar pentru măsurile preconizate, măsurile noi preconizate de strategie, este de aproximativ 100 de milioane de euro, fără a include aici bugetele minimale pentru măsuri anticorupție deja în vigoare”, a precizat Prună.

Ministrul Justiției a anunțat că strategia va rămâne în consultare publică pe site-ul MJ până pe data de 29 iulie.

„Adoptarea acestei strategii, pe care eu, personal, ca ministru îmi propun să o pun pe masa Guvernului spre adoptare pe 10 august, este un obiectiv, intrinsec legat de un alt obiectiv — și anume operaționalizarea Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, a subliniat ministrul Raluca Prună.

Ea a menționat că, în acest domeniu, Strategia Națională Anticorupție 2016 — 2020 propune transpunerea în legislația internă a Directivei Europene 42/2014 privind confiscarea extinsă.

„Ministerul, eu, personal, ca ministru îmi asum că voi promova curând actul normativ de transpunere a Directivei și îl voi pune pe masa Parlamentului pentru sesiunea de toamnă. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogățește din infracțiuni și că sumele rezultate din infracțiuni și imobilele confiscate vor fi reîntoarse în societate în proiecte concrete, în proiecte măsurabile și verificabile”, a arătat Raluca Prună.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Călin Georgescu are un avans considerabil față de contracandidații săi
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții bizare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat peste 99,7%
substantial.ro
Eroare pe certificatul de naștere: o fetiță va crește cu sex greșit în acte
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”