Şase asociaţii ale oamenilor de afaceri turci din România, alături de Camera de Comerţ Turco-Română, au condamnat marţi tentativa de lovitură de stat din Turcia, pe care au numit-o o ”acţiune realizată în afara legii şi împotriva voinţei, împotriva democraţiei statului turc”.
”În seara zilei de 15 iulie, în Turcia, o parte a grupului terorist care poartă denumirea de FETO s-a cuibărit în interiorul armatei turce şi a încercat să realizeze lovitura de stat în primul rând împotriva preşedinelui ales prin voturile poporului turc, cel al Guvernului şi cel al Parlamentului turc care din fericire s-a sfârşit în scurt timp. Condamnăm această acţiune realizată în afara legii şi împotriva voinţei, împotriva democraţiei statului turc. Suveranitatea aparţine în mod necondiţionat naţiunii – credem în totalitate în acest principiu şi, în consecinţă, ne apărăm democraţia”, susţin oamenii de afaceri turci, potrivit unui comunicat de presă.
Ei se declară convinşi că ”voinţa naţională va câştiga” şi spun că susţin ”guvernul ales şi principiile democraţiei” şi că au ”încredere totală atât în statul turc, cât şi în Guvern şi Parlament”. ”Democraţia a învins lovitura de stat”, mai spun ei.
Oamenii de afaceri turci din România susţin că economia turcă nu a fost afectată de tentativa de lovitură de stat, că ”în ciuda evenimentelor, pe piaţa economică nu s-a simţit nicio reacţie negativă, demnă de luat în seamă”. ”Cetăţenii români care au legături economice cu Turcia sau cei care intenţionează să se deplaseze în Turcia în scop turistic o pot face în deplină siguranţă”, mai precizează afaceriştii turci.
”Le mulţumim prietenilor noştri din România pentru solidaritatea de care au dat dovadă în aceste zile grele pentru noi”, îşi încheie oamenii de afaceri turci din România declaraţia de susţinere faţă de regimul de la Ankara.
Comunicatul de presă a fost semnat de preşedinţii Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Turcia, al Asociaţiei Întreprinzători Turci Mici şi Mijlocii, al Camerei de Comerţ Turco Română, al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, al Camerei de Comerţ Turco-Română, filiala Constanţa, al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri şi a Industriaşilor Independenţi şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Transilvania.
Scrisoare deschisă pentru drepturile omului din Turcia
Pe de altă parte, mai multe ONG-uri, asociaţii profesionale şi cetăţeni au adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi Ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, în care cer o poziţie fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia.
„Semnatarii scrisorii deschise solicită liderilor diplomaţiei româneşti (preşedintele, premierul şi ministrul de Externe) să ia poziţie faţă de „evoluţiile alarmante din aceste zile din Turcia” şi să acţioneze în concordanţă cu valorile care stau la baza comunităţii transatlantice, din care România face parte. În scrisoare deschisă se reaminteşte că epurarea judiciară a precedat lovitura de stat din 15 iulie – peste 45,000 de poliţişti şi 2,500 de magistraţi au fost transferaţi în 2014 de la posturile lor, o mişcare pe care mulţi au considerat-o o încercare de stopare a investigaţiilor de corupţie şi subminare a independenţei justiţiei”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).
Scrisoarea deschisă a fost semnată, până în acest moment, de 1500 de persoane, precizează UNJR.
Semnatarii scrisorii „subliniază că până în acest moment adresanţii au exprimat public doar speranţa că ordinea publica va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al ţării noastre şi nici un oficial roman nu a exprimat vreo poziţie cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situaţiei din Turcia. Se atrage atenţia că regimul Erdogan a trecut la represalii şi ameninţări care încalcă drepturile omului şi ridică grave semne de întrebare legate de democraţia turcă, în condiţiile în care, oricum, şi anterior evenimentelor de la sfârşitul săptămânii situaţia din Turcia era îngrijorătoare”.
Printre semnatari se numără organizaţii precum Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia VeDemJust, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Magistraţilor din România, Centrul pentru Jurnbucureşalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Tinerilor, CNS Cartel ALFA, Expert Forum, FNS Alma Mater, Societatea Academică din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, dar şi persoane publice, parlamentari, oameni de cultură.