Introdus în 2015, Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut drept Prima Mașină, are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), scrie profit.ro.
Pentru obținerea unei garanții de stat, cumpărătorii trebuie să achiziționeze automobile Euro 5 de la dealeri autorizați, la un preț ce nu poate depăși 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.
Beneficiarii Programului trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou și să asigure autoturismul printr-o poliță de tip CASCO. Finanțarea garantată va fi, astfel, de maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă.
Potrivit datelor oficiale, în primul an, programul a debutat la finalul lunii martie, iar până la sfârșitul anului trecut au fost acordate peste 190 de garanții, în valoare totală de peste 3,2 mil. lei.
În acest an, Programul Prima mașină a devenit operațional și mai târziu, respectiv la jumătatea lunii mai, când a fost aprobat plafonul de garantare aferent acestui an, astfel că până la acest moment au fost acordate doar 11 garanții, în valoare totală de peste 200.000 lei.
Practic, până la finele lunii mai nu a fost emisă nicio garanție pentru cumpărarea de autoturisme noi.
Un document al Ministerului Finanțelor, redactat recent, arată că Programul Prima Mașină rămâne neatractiv pentru al doilea an consecutiv.
Conform Finanțelor, printre factorii care fac din Prima Mașină în continuare un program neatractiv se numără perioada de acordare a creditului de 5 ani, în condițiile menținerii restricției Băncii Naționale a României privind creditele de consum la 5 ani, inclusiv cele acordate prin Programul Prima Mașină.
Ministerul arată, totodată, că, de fapt, condițiile de creditare ale programului sunt foarte apropiate de cele ale pieței financiare.
Un alt element de neatractivitate îl constituie prețul de achiziție al autoturismului nou, care nu poate depăși 50.000 lei, plus TVA.
„În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice și instituțiile implicate în derularea Programului vor analiza posibilitățile de creștere a atractivității acestuia”, conchide documentul citat.