Un prim caz a fost raportat marți, la Miami iar autoritățile efectuează teste pe țânțari pentru a determina dacă aceștia sunt infectați.
Până acum, sutele de cazuri înregistrate în Florida și în alte locuri din partea continentală a Statelor Unite au fost persoane care au călătorit în țări sau teritorii unde infecția este activă sau care au fost infectate sexual de partenerul lor care a dobândit infecția în timpul unei călătorii în afara zonei continentale.
Departamentul de Sănătate din Florida a declarat că „desfășoară activități de cercetare epidemiologică privind un posibil caz de transmitere locală a virusului Zika în Broward County”, la nord de Miami.
„Investigarea primul caz din Miami continuă”, iar autoritățile lucrează „asupra controlului populațiilor de țânțari din zonele afectate”, a adăugat departamentul.
Persoanele care locuiesc sau călătoresc în aceste zone este necesar să furnizeze mostre de sânge și de urină, care să fie analizate pentru a putea determina numărul de persoane infectate.
Conform cifrelor de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) făcute publice la 13 iulie, un număr de 1.306 cazuri de Zika au fost înregistrate în zona continentală a SUA.
Aproape toți pacienții au fost infectați în timp ce călătoreau în țări din America Latină și Caraibe, unde există o epidemie agresivă. Paisprezece persoane au fost infectate prin contact sexual cu oamenii care s-au întors din aceste zone.
În această săptămână, autoritățile de sănătate au raportat un caz fără precedent, și anume un pacient infectat de o persoană care l-a îngrijit, însă modul exact de transmitere rămâne necunoscut.
Președintele american, Barack Obama, s-a întâlnit miercuri cu Rick Scott, guvernatorul din Florida, în legătură cu fenomenul Zika.
De asemenea, CDC a indicat că va oferi 5,6 milioane de dolari în plus pentru Florida pentru a susține lupta împotriva Zika, pe lângă cele două milioane de dolari primite din fondurile federale.
În ceea ce privește Congresul, acesta a plecat săptămâna trecută în vacanța de vară fără a aproba cele 1,9 miliarde de dolari solicitate în luna februarie de președintele Obama pentru a lupta împotriva virusului, în ciuda parcurgerii mai multor săptămâni de negocieri.
Infecția cu virusul Zika este legată de malformații congenitale devastatoare, între care în special microcefalia fătului, o dezvoltare insuficientă a craniului și a creierului, amintește AFP.