„Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru că a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Sperăm că într-o perioadă relativ scurtă toată această undă de poluare să fie oprită. Apreciem că în momentul de faţă pata de ţiţei se întinde pe o lungime de 15-20 de kilometri şi apreciem că în jur de 50 de tone s-au scurs în Olteţ. Barajul de la Drăgăneşti a fost închis şi sub nicio formă nu va ajunge poluarea în Dunăre„, a declarat, miercuri seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb..
Ministrul Mediului şi Pădurilor a spus că a fost informată populaţia din zona afectată să nu ia apă din râu, să nu adăpe animalele şi să nu pescuiască pentru că este pericol pentru sănătatea umană.
Referindu-se la pagubele produse în urma poluării masive cu ţiţei a Olteţului, din cauza fisurării unei conducte a Conpet, Rovana Plumb a declarat că toate costurile de refacere a ecosistemului vor fi suportate de către poluator, însă deocamdată nu există o dimensiune exactă a pagubelor.
„Noi vom face o evaluare, este destul de complicat să spunem şi cât a fost de afectată fauna. Acest lucru îl vom afla ulterior. Eu cred că o firmă depoluatoare ar trebui să aibă o bază alături de întreprinderile poluatoare, nu la o distanţă de 3 – 400 de kilometri. Cei de la Conpet au intervenit foarte târziu”, a mai spus Rovana Plumb.
Ea a adăugat că toate acţiunile pentru limitarea efectelor poluării au fost realizate de către reprezentanţii companiei Apele Române, care au asigurat toate materialele necesare depoluării, respectiv 25 de tone de material biodegradabil absorbant şi hidrobaraje mobile pentru diminuarea undei de poluare.
Ministrul Mediului a dat asigurări că sub nicio formă pata de ţiţei nu va ajunge în Dunăre.
Reprezentanţii Apelor Române lucrează încontinuu pentru neutralizarea poluării, estimând că acţiunea va fi încheiată în aproximativ trei zile.
În cursul serii, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Olt informau că pata de ţiţei de pe Olteţ trecuse de cel de-al treilea baraj montat de autorităţi, din cauza curenţilor puternici, şi că în scurt timp va ajunge în Olt, pete mici de petrol curgând deja pe acest râu.
Dumitru Boncan, director tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Olt, a declarat că în Olt au ajuns deja pete mici de ţiţei.
Potrivit directorului de cabinet al prefectului de Olt Dan Stoichicescu, barajul pe râul Olt de la Drăgăneşti a fost închis pentru a evita ca pata de ţiţei să ajungă în aval.
Olteţul a fost poluat cu ţiţei în dreptul abatorului din oraşul Balş (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat.