Mai exact, este vorba de descoperirea unor infiltrații masive ale apelor pe o porțiune lungă de sute de metri din carosabilul autostrăzii. Rezolvarea problemei în cauză ar fi necesitat lucrări de modificare a sistemului de drenaj, care, însă, nu au fost făcute de către antreprenor, anume asocierea italo-spaniolă Astaldi-FCC.
Nota de prezentare întocmită de firma franceză Egis International cuprinde descrierea situației, identificarea cauzelor și soluția posibilă. Nota menționează că problemele erau cunoscute încă din august 2013, când s-a făcut recepția la încheierea lucrărilor. ”În Anexa 3 a Procesului Verbal de Recepție a Lucrărilor nr.92/53401 din 08/08/2013 se menționează că sunt probleme între km 30+000 și km 30+800, calea II, banda I constând în pete permanente de apă în partea carosabilă”, spun inginerii de la Egis.
Egis afirmă că aceste probleme au fost monitorizate timp de doi ani, deci după încheierea lucrărilor. Atunci când a fost cazul, antreprenorul a făcut reparații de urgență, spun inginerii. Problemele au devenit acute în toamna anului trecut, când ”s-au transfromat în gropi care vor necesita de urgență reparații”, spunea Egis în nota înaintată companiei de drumuri.
Potrivit analizei făcute de Egis, sursa apei izvorâte în mijlocul autostrăzii în zona km 30+100 (o sută de metri după kilometrul 30) provine din sectorul de autostradă km 30+800.
Inginerii Egis recomandă efectuarea unor modificări la sistemului de drenare al cost total ar fi de 557.000 de euro.
În pofida cunoașterii acestei situații, CNADNR a preferat să facă recepția săptămâna trecută, decât să impună constructorului refacerea sistemului de drenaj pe un kilometru.
CITEŞTE ŞI: Autostrada Gilău-Nădăşelu care ar putea fi terminată în 2016 nu va duce nicăieri