Cel mic are păduchi. Ce e de făcut?

Micuțul tău se scarpină cam des în cap de la o vreme? Poate fi vorba de păduchi, musafiri nepoftiți de care copilul va scăpa cu îngrijirea potrivită.
Romania TV
25 iul. 2016, 08:04
Cel mic are păduchi. Ce e de făcut?

În ciuda percepției potrivit căreia păduchii apar numai la cei cu igienă precară, pediculoza, cum mai este numită totalitatea manifestărilor provocate de infestarea cu păduchi, afectează toate păturile sociale.

Aceste insecte minuscule, de culoare gri, se prind de păr, în zona cefei și în spatele urechii, având membrele adaptate pentru a se putea agăța, hrănindu-se cu sângele gazdei. Femela păduche depune până la 10 ouă zilnic, iar acestea eclozează după 8 zile, devenind apoi vizibile și ușor de îndepărtat.

Se transmit prin contact direct

Mulți cred ca păduchii sar sau zboară și se agață de firele de păr ale unei noi gazde, ceea ce nu este deloc ceea ce se petrece în realitate.

„Transmiterea infecției se realizează prin contactul direct cu părul unei persoane infectate. Există controverse privind transmiterea prin intermediul obiectelor de igienă – perie de păr, prosop, lenjerie de pat – multe studii susținând puțin probabilă contaminarea pe aceste căi, întrucât un păduche aflat în afara scalpului poate trăi o perioadă scurtă de timp”, precizează medicul specialist pediatru Irina Costache.

Totuși, este mai bine ca fiecare copil să fie deprins cu regulile de igienă și să aibă propriile obiecte de îngrijire personală la grădiniță și la școală.

Când să apelezi la medic

De cele mai multe ori, la debutul infectării nu apar simprome. Treptat, după câteva săptămâni în decursul cărora păduchii au devenit numeroși, copilul suferă din cauza mâncărimilor și a disconfortului creat de leziunile de la nivelul scalpului.

Se pot observa o înroșire și o creștere a sensibilității acestuia. În plus, pediculoza perturbă somnul copilului, deoarece păduchii sunt mai activi noaptea. Uneori, infestarea duce și la febră, iritabilitate. Aceste semne ar trebui să te convingă să te adresezi unui medic.

„Nu există nicio analiză specială de diagnosticare a pediculozei. Este de ajuns să se facă o simplă examinare cu ochiul liber. Pentru evidențierea păduchilor vii se folosește un pieptăn cu dinți fini, umezit”, indică pediatrul Irina Costache. Odată pus diagnosticul de pediculoză, este bine ca părintele să anunțe la creșă, grădiniță sau școală, după caz, pentru a fi prevenită infectarea celorlalți copii.

Citeşte şi  Totul despre păduchi: Sfaturi pentru părinţi ca să scape de paraziţii capului

Info

Dacă simptomele nu dispar nici după aplicarea tratamentului, este necesară o nouă vizită la medic, pentru schimbarea acestuia.

Cum se aplică tratamentul

Pentru îndepărtarea păduchilor și a ouălor, medicul sau farmacistul recomandă pieptănarea regulată a părului și terapiile chimice cu acțiune locală pe bază de permetrină, malathion, alcool benzilic, ivermectină.

Aceste produse se aplică potrivit prospectului, uneori pe părul uscat, de preferat în chiuvetă, pentru a nu atinge pielea corpului. Dacă se folosește pe părul ud, este bine ca apa să fie călduță, ca să fie prevenită vasodilatația, care crește absorbția substanței chimice din produs.Pediatrul Irina Costache atrage atenția asupra șamponului pe bază de organoclorine:

„Acesta a fost asociat cu efecte adverse neurologice majore – convulsii sau chiar deces. Medicamentul este interzis în SUA, dar se comercializează în continuare în Europa. Ar trebui folosit doar ca un al doilea tratament la pacienții care nu pot tolera alte terapii sau cu eșecuri în tratamente anteriore contra păduchilor sau scabiei. Pe de altă parte, dimeticona este utilizată pe scară largă în Europa și l-am regăsit în numeroase produse dedicate, comercializate la noi. Este un non-pesticid, pe bază de silicon și se crede că acționează prin acoperirea păduchilor și afectarea capacității lor de a gestiona apa”.

Atenție!

Uleiul de măsline, untul, petrolul, benzina sunt deseori folosite contra păduchilor, dar sunt parțial eficiente și inflamabile.

Sfatul specialistului

Metoda clasică, prin pieptănare, ca și metodă unică, are rezultate modeste. Sunt necesare sesiuni numeroase la fiecare 2-3 zile, chiar și după 2 săptamani de la găsirea ultimului păduche. Oțetul nu are eficiență dovedită clinic. Cel mai important aspect în gestionarea unei astfel de situații de către părinții unui copil infestastat cu păduchi este aplicarea măsurilor corecte. Acestea includ ședințe repetate de pieptănare și eliminarea lindenilor (n.r. ouăle păduchilor), aplicarea tratamentelor special dedicate pe care le pot procura din farmacii, nicidecum benzină sau kerosen, spălarea lenjeriilor și aplicarea soluțiilor utilizate în prevenție de către toți membrii familiei.

Află ce cred românii despre pediculoză AICI

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri