Theresa May ar putea obţine o derogare de la libera circulaţie a forței de muncă, după Brexit

UE ar putea acorda Regatului Unit o derogare de șapte ani de la libera circulație a forței de muncă după Brexit. Acordul, care-i privește direct pe est europeni, ar fi mai robust decât cel obținut de David Cameron în februarie 2016. Liberalii europeni și blocul estic vor încerca însă să blocheze această idee.
Filip Stan
25 iul. 2016, 10:44
Theresa May ar putea obţine o derogare de la libera circulaţie a forței de muncă, după Brexit

Theresa May, noul prim ministru britanic, ar putea obține o derogare de la libera circulație a forței de muncă, una dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE.

Surse UE spun că aceasta este o idee care a fost pusă pe masă la un loc cu altele, în contextul negocierilor între Londra și restul capitalelor UE în vederea inevitabilului Brexit, potrivit rfi.ro.

În contrapondere, Regatul Unit ar obține un acces preferențial treptat la beneficiile pieței unice UE.

Est europenii deja aflați în Regatul Unit ar putea continua o existență nestingherită. Imigrația UE după Brexit sau după începerea negocierilor pentru Brexit ar putea să fie îngrădită sau chiar oprită pur și simplu timp de șapte ani, spun surse UE.

Negocierile între UE și Londra ar putea demara doar anul viitor și ele ar dura aproximativ doi ani.

Ideea se îndepărtează cu mult de cea vehiculată de Comisia Europeană pentru care fără libera circulație a forței de muncă nu poate exista niciun fel de acces la piața unică pentru britanici.

O astfel de negociere este de neimaginat și pentru liberalii europeni al căror lider, Guy Verhofstadt, a reacționat duminică seară la un articol apărut în The Guardian.

Pentru Verhofstadt, a accepta un asemenea acord cu Regatul Unit, adică „a crea mai multe excepții de la regulă, nu ar duce decât la crearea de noi precedente și deci de noi probleme”. Verhofstadt prevede că Parlamentul European va bloca un astfel de acord.

Statele est europene se opun și ele acestor condiții. Surse diplomatice afirmă la Bruxelles că multe capitale vor bloca discuțiile dacă așa se pune problema.

Dar, conform The Guardian, ideea este menită să răspundă pe de-o parte îngrijorărilor din Marea Britanie privind imigrația și pe de altă parte ar rezolva problema accesului britanic post Brexit la piața comună.

Londra ar contribui mai departe la bugetul UE și după despărțire, deși cu mai puțin decât în prezent și fără a mai putea influența deciziile care țin de piața unică, afirmă The Guardian.

Se zice că acest acord este mai robust decât cel obținut de David Cameron în februarie 2016 când el a smuls europenilor o întelegere prin care se încerca evitarea unui Brexit.

Atunci, un mecanism european numit „frână de urgență” a fost creat, el era menit să întârzie cu maximum patru ani accesul esticilor la beneficiile sociale în Regatul Unit. Măsura ar fi fost una excepțională și deci ar fi putut fi folosită doar o singură dată.

Acest mecanism a fost anulat odată cu alegerea britanicilor de a părăsi UE.

Citeşte şi Brexit: Premierul Theresa May promite că îşi va respecta promisiunile privind circulaţia persoanelor între UE şi Marea Britanie

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă telefonul tău este urmărit. Codurile secrete care te ajută să îți protejezi informațiile importante
Capital.ro
Simona Halep a făcut anunțul despre copil: Acesta este viitorul pe care mi-l doresc!
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pedeapsa Simonei Bucura-Oprescu pentru femei. Puține sunt cele ce vor scăpa
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Nigel Farage, cel mai bine plătit parlamentar britanic, depășește 1 milion de lire sterline anual
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...