Kepe Istvan este acuzat de participație improprie la evaziune fiscală, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani, toate săvârșite în formă continuată, potrivit unui comunicat emis de DNA.
În același dosar a mai fost deferit justiției Ilie Cengher, administrator al SC Iliudicris SRL, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la evaziune fiscală, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
În plus, societatea Iliudicris SRL a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și uz de fals (70 de infracțiuni).
Procurorii susțin că inculpatul Kape Istvan a început în anul 2009 să desfășoare acțiuni pregătitoare pentru crearea unui lanț de tranzacționare fictivă, prin controlul mai multor societăți comerciale, cu scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român.
„Lanțul de tranzacționare, ce a fost finalmente creat și controlat, a cuprins relații comerciale fictive între șase societăți comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL. Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intenție, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârșirea, fără vinovăție, a infracțiunii de evaziune fiscală prin evidențierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziția acestuia de către inculpatul Cengher Ilie, în care erau înscrise mențiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri”, se precizează în comunicatul DNA.
Anchetatorii au constatat că, ulterior, contabilul a completat cu mențiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare sau trimestriale pentru SC Iliudicris SRL, pe care le-a depus la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Harghita.
„În același context, inculpatul Cengher Ilie, în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepție în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepționat mărfuri pretins achiziționate de la o societate de tip fantomă controlată de inculpatul Kepe Istvan. Aceste înscrisuri au fost încredințate aceluiași angajat spre a fi evidențiate contabil și pe care acesta le-a prezentat organelor de control (…) cu ocazia unui control efectuat în perioada 01.02.2012—23.03.2012”, se mai arată în comunicat.
În urma acestor demersuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 13.847.086 de lei, reprezentând TVA dedus nelegal. O parte din acești bani, respectiv 2,6 milioane de lei, au fost transferați în contul aceleiași firme fantomă și retrași ulterior de o persoană de încredere a lui Kepe Istvan, în final banii ajungând la omul de afaceri, care cunoștea proveniența lor ilicită.
Procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Ilie Cengher și Kepe Istvan, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita.